Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Ola

Letos jsem měla přání obsadit všech pět čmelínů a to pěti různými čmeláky, nejvíc jsem toužila po skalní a zemní. Tři jsou obsazeny a královny pilně létají (jestli jsem správně určila, tak luční, rolní a zahradní), zemní jsem vůbec nezkusila, skalní jednu jedinou, která se po krásném pamatovacím letu už nevrátila. Loni byly na naší zahradě dvě velká hnízda skalních, dělniček všude plno, tak jsem na to nějak spoléhala a nic. Teď jak bylo to volno jsem už potkala jen zahradní hledačky, ale nepovedlo se, chovaly se trochu divně a nezůstaly. Teď mě napadá, že byly trochu větší než ta zahradní, která je usazená, takže bůhví, co to mám za druh, budu se muset zaměřit na studium učování :-).
Dva čmelíny tedy asi už zůstanou prázdné, trochu mne mrzí, že jsou to zrovna ty s Lintranem, takže ho letos nevyzkouším.
Gratuluji těm, kteří se už dočkali dělniček, já asi ještě na mrňata chvíli počkám, královny se u nás ubytovaly po 20.dubnu.
Ola
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
stř 02. kvě 2018 22:08:31
Jinak mám stejný dotaz jako podlipiar, od jaké fáze zavíječ čmeláky cítí? Ucítí jednu královnu ubytovanou pár dní?
Myslím, že to spíš tu královnu vystopuje pačmelák. Zavíječ jde čistě podle pachu hnízda. Ohrožené jsou tak hlavně už rozvinutější kolonie, kde už pracují nějaké dělnice. Hnízdo začne vonět a ztrácí tu nenápadnost, když tam byla jen matka. Ovšem letos je všechno brzy i škůdci, tak napadení zavíječem i v prvotním stadiu nelze úplně vyloučit. Jinak ne každá můra, co se motá kolem úlu v noci za svitu baterky musí být hned zavíječ.Tak nepropadejte panice, ale buďte připraveni a mějte úly zabezpečené. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Zdravím. Dnes jsem zkoušel zavést lucniho ale nechtěl vlézt ani do husího krku a uvnitř zamrzl u okraje. Je to už druhý v řadě. Nevíte čím by to mohlo být? Přijde mi jako by to nějaký čmelák před ním znecistil a teď jim to smrdí. Uvnitř úlku ne surová bavlna a suchý mech.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
čtv 03. kvě 2018 17:59:40
Zdravím. Dnes jsem zkoušel zavést lucniho ale nechtěl vlézt ani do husího krku a uvnitř zamrzl u okraje. Je to už druhý v řadě. Nevíte čím by to mohlo být? Přijde mi jako by to nějaký čmelák před ním znecistil a teď jim to smrdí. Uvnitř úlku ne surová bavlna a suchý mech.
Byl to skutečně hledající luční? Je to druh, co se objevuje a hledá časně zjara. Najít teď matku schopnou založit hnízdo by bylo opravdu velké štěstí podobně jako u zemních.
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
čtv 03. kvě 2018 18:52:57
Byl to skutečně hledající luční? Je to druh, co se objevuje a hledá časně zjara. Najít teď matku schopnou založit hnízdo by bylo opravdu velké štěstí podobně jako u zemních.
No přijde mi to tu opožděné. Ale byl menší, oranžový proužek vepředu na hlavě. Druhý oranžový na zadečku a pak ještě slabý oranžový vepředu na té zadní části. Myslím že tam moc alternativ není. Včera jsem potkal dvě hledající dnes tu jednu. Ale ten odpor vlézt do trubky sdílel s rolním včera.

Jinak dnes jsem viděl hledat prvního skalního. Bohužel jsem ho usadit nezkusil. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Jinak ještě doplním, hledací instinkt byl patrný, na zahradě mám trávník s rozkvetlými hluchavkami, pampeliškami a rododendronem a pak sekci kde je jen tráva, stromy, jehličí a větve. Tyto "luční" hledačky prohledávaly ty větve, díry v zemi a u stromů a případně tmavší místa v trávníku.
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravim vás . Dnes odpoledne jsem u jednoho čmelínu zapuštěného ve skalce znejistěl. Mám usazeného zemního a počítám , že do 5 dnů by měly být dělnice. Kolem poledne jsem královnu viděl, jak přistála s plnými košíčky pylu a na první pokus zdolala klapku. Odpoledne však kolem klapky létala také zemní/ nemohu potvrdit, zda to byla moje/ a vehementně se snažila vniknout do hnízd.Pokoušela se zdolat klapku z boční i horní strany, dokázala ji trošku nadzvednout, ale nikdy do hnízda nevnikla. Propátrávala terén kolem klapky, lezla do škvír a hledala jiný vchod. Potom odletěla a po půl hodině se zase vrátila a opět se snažila vniknout do hnízda. Toto se opakovalo několikrát až do 19.00 hod. Pačmeláka bych vyloučil, protože byla celá chlupatá / bez pancíře, křídla světlá/.Měla žlutý pruh a následně bílou špičku na zadečku, hlava i hruď tmavá. Jinak, když se snažila vniknout do hnízda, tak měla košíčky prázdné.Nesnažila se klapku ve spodní části nadzvednout, i když by to měla mít natrénované. Napadla mne i taková myšlenka, že je to královna, která zahnízdila někde jinde, přišla o hnízdo a nyní se vrátila do místa, kde se v loňském roce narodila.
Nevěděl jsem, zda neni nějak zmatená, či přiotrávená s ohledem na postřiky. které před 4 dny v okolí prováděli.Pokud to byla opravdu moje usazená a nepustím ji do hnízda, tak mohou očekávané dělnice uhynout.
Nakonec jsem klapku trošku pootevřel a umožnil jí vlést do hnízda. Pokud to byla bludička, tak doufám, že moje usazená si hnízdo uhájí.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,měla žlutý pruh,pak černý a teprve bílý konec nebo žlutý pruh a bílý konec?V druhém případě by to byl pačmelák vestalis. ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

Niky1 tak to mi ani neříkej. Rychle jsem si prošel obrázky pačmeláka, ale naštěstí neodpovídá. Byla to klasika, tmavý hlava i hruď, na zadečku žlutý, pak černá pruh a následně bílá špička.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Hezký večer.
Moje dvě skalničky krásně klapkujou. Doufám, že mají rozum a sosají na zahradě, kde je vše bez postřiku. Všude kolem nás řepka a jezdil postřikovač. Malá rolnička dnes ráno nevylézala, tak jsem nadzvedla klapku a koukala na mě z dírky. Koukaly jsme si z očí do očí, má je velké, takový ten světlý ksichtíček je čumáček. Klapku jsem přiklopila a ona vylezla tak nezvykle pomaloučku, klapku zkoumala ze všech stran, ale pak si vlezla na svou oblíbenou rozmarýnu a už zas frčela. Malinko jsem ji klapku přes den pootevřela. Uvidíme ráno. Dnes se mi pásly na kdoulovci dvě krasavice čmeláka lesního. Jsou takové béžové se světle oranžovým zadečkem. Na včelu můžu koukat jak chci dlouho, ale čmelák hned odletí. Pár čmeláků rolních bylo na jabloních a jinak nic ani na mahonu. Azalky ještě nekvetou. Ty snad něco přilákají. Hledačky žádný. Chovu zdar.
Odpovědět