Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak asi jste věštci, před chvilkou slyším na zahradě hlučný bzukot ... teprve druhá skalní za celou dobu se ukázala, povedlo se mi jí chytit. Po půl hodince vylezla z úlku a předvedla naprosto ukázkový zaměřovací tanec a po snad ani ne čtvrt hodině se vrátila! Mám skutečně obrovskou radost!
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi, bravo! Naděje je vždy.... Paráda! :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,moc ti to přeji. :D

Camelak123 napsal:
Camelak123 píše:
pon 07. kvě 2018 15:14:27
Ahoj všem, opět prosím o radu nebo Vaši zkušenost. Poradili se mi před měsícem usadit zemní královnu, která se bez problémů vracela, starosti mi dělá poslední zhruba tři dny. Vůbec nelétá z úlu ven, přitom když se jen dotkni vystylky tak varovně bzučí. Určitě nelétá ven protože jako indikátor používám stebelko slámy, které shodí ,je lehounké. Prostě poslední 3 dny je to zvláštní, ano jsou vedra, ale úl je ve stínu. Napadlo mě třeba že když se blíží čas líhnutí dělnic, že se královna zabývá intenzivně tím a nelétá, fakt nevím. Má zvas někdo přesněji vysledování za jak dlouho jsou první dělnice, řekněme od usazení, nebo od prvního nošení pylu? Tahle nejistota mi dost trápí, ale na druhou stranu si myslím, že kdyby nebyla v pořádku, tak varovně nebzučí. Za případnou radu děkuji Jakub.
Jakube,pokud matka výstražně bzučí je to dobré znamení. :) Kdy jsi ji přesně ubytoval?Líhnutí u zemních trvá dle různých okolností kolem 22 až 25 dní,ale někdy i 27.Pokud sleduješ jen podle stébla,není možné,že se už vylíhly dělničky a matka proto nelétá? :?:
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pon 07. kvě 2018 6:29:33
Rapo,já mám polní 4 :D ,3 luční,2 skalní,2 zemní a 1 hájovou nebo nevím co přesně to je,ale zemní ne už podle menší velikosti a vyššího tonu bzukotu. .Jsem moc ráda,ale chtěla jsem 4 až 5 skalních,bohužel se nepodařilo,no a zahradního,toho se mi podařilo naposledy chytit před dvěma roky :( .

Pepane,to byly vedle sebe v hnízdě nebo někde venku?U nás tu létají takové tmavé dělnice,loni koncem sezony jsem zahlédla matku,ale nemohla jsem si ji prohlédnout,hned byla fuč.Také jsem uvažovala jestli třeba sorojsky,ale mohla by to i být melanická forma rokytového.Zkus poslat foto s dotazem na https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/ nebo https://www.facebook.com/groups/1590641777855221/
Ahoj Niky.No máš to super pestre.Kaosi to máš šťastie v takuto dobu niečo usadiť.Drzim palce.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak konečně taky nějaké pozitivní zprávy. Syn mi volal, že luční už má konečně dělničky. :D Trvalo to 34 dní. Zřejmě měla na začátku nedostatek potravy, vzpomínám si, že skoro nic nekvetlo. A další věc, už druhý den je pohyb ve čmelínu, kam jsem usazoval v neděli zemní. Zaměření skoro žádné, ale třeba nakonec překvapí.... ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak snad jsem to včera nezakřikl. Rolní, ač jsem ji včera odpoledne ještě viděl vlétat do úlu, od rána nevyletěla. Kamínek u skalní se o trochu pohnul brzy ráno, ale od cca 7 ráno také žádná aktivita.

Zatímco poslední dny byly na rododendronu každou chvíli dvě až tři matky, sem tam nějaké dělničky, dnes všichni čmeláci zmizeli, za celé dopoledne na rododendronu jedna matka a možná dvě dělničky. Vypadá to děsivě, snad moje čmeláčí sezóna již neskončila :-(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,mě letos také vyděsily dvě polní.Už jsem myslela,že se nevrátily,ale ony jsou velmi tiché a skryté.U některých druhů stačí málo a hned reagují bzukotem,kdežto polní se schovají nebo čekají na zádech v podestýlce připravené v nutnosti bodnout. :) Takže asi tam nejspíš někde bude,jen neměla potřebu vyletět. ;)

Honzo,to si opravdu dala načas s těmi dělnicemi,34 dnů u luční je hodně pozdě,v příznivých podmínkách jsou za 18 dnů.

Já jsem zvědavá na tu svou možná "hájovou".Skalní ubytovaná 16.4. už měla včera první dělničky a ta byla ubytovaná 13.4. a pořád nic.Hlavně,že pořád létá na pastvu. :)

Starosti mi dělá druhá zemní,dělničky zpočátku dobře létaly,ale poslední dva dny vylétávají opravdu minimálně,prostě něco není úplně v pořádku.Doufám,že se matka vrátila když naposledy odletěla na pastvu. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

No snad budeš mít pravdu, kdyby se jí ale chudince něco stalo, tak to ponese velice špatně i moje rodina, čmeláčice totiž dostala i jméno :-)

Jinak chtěl jsem se zeptat ohledně čmelínů na příští rok, chtěl bych udělat nějaké dva modely, jeden větší s delší a zahnutou trubkou vlezu a jeden menší s kratší a možná ani ne zahnutou trubkou.

Moje otázky:

1) Na cmelaci.cz mají uvedené rozměry pro čmelín v – š – d – 20-25 x 25-30 x25-30 cm ... je ten menší rozměr (tedy 20x25x25) skutečně nutný i pro menší druhy s menšími koloniemi (rolní, luční) nebo mohou být rozměry ještě menší?

2) Je důležitý rozměr nebo objem? Pokud by měl čmelín například místo 25x25x25 rozměr 20x20x35 byl by to pro čmeláky problém?

3) Kterým druhům vyhovuje delší a zahnutá trubkaa a kterým kratší?

4) Pokud bych měl tedy menší a větší model čmelínu, jaké druhy byste v kterém ubytovali?

Já bych to viděl takto:
větší - zemní, hájový, skalní, rokytkový
menší - rolní, luční, zahradní

Díky moc :)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj Niky1, ještě které druhy se vkládají do čmelníku bez husího krku, tedy kromě rolního. To už vím, že rolní bez krku.
Díky za radu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rokytový nepotřebuje husí krk ani skalní,to už je vidět z toho,že se rokytový rád ubytuje v ptačích budkách,ani luční ho nepotřebuje.Zahradní má rád krátký tunel.Já mám ubytované bez husího krku vlastně všechny.Předtím jsem zemním dávala zahradní hadici vnitřní otvor 2,5cm ,zahradnímu tunel dlouhý necelých 20cm(od té doby se mi zahradního nepodařilo chytit,ale v minulosti se mi ubytovali i bez něho).
Odpovědět