Ahoj. Všem moc děkuji za cenné poznatky ohledně výplně, velikosti úlů, délky krků.
Kaosi chápu Tě, ale opravdové hledačky, ty co létají pomalu při zemi a nahlížejí do každé dírky a zase rychle vylezou, tak ty už nikde nebudou. Možná lesní, ale ty jsou vzácnější. Pak se vyskytují po velkém dešti, když se jim zaplaví hnízdo. Včera jsem na procházce viděla pěkné čmeláky ( asi zemní, nebo hájové ) lezoucí po zemi. Jeden byl i u mne na zahradě. Lákalo by to k odchytu, ale taky to není normální. Ta lovecká vášeň, zvlášť když je ještě prázdný úlek je moc silná a neodbytná! Taky to znám.
Bylo mi divné, že moje dvě skalničky se na rododendronu ani na azalce nepasou a našla jsem je v nedalekém hájku na javorech.
Můj hlavní poznatek pro příští rok je, že si zakoupím více sítěk. Čmelák dole na zahradě, síťka pod pergolou. Čmelák pod pergolou, síťka dole na zahradě. Než se tam dopajdám je pryč a tak pořád dokola.
Honzo79, můj ,,čuch" mi naznačuje, že mě rolnička opustila. Po uzavření klapky ještě asi dvakrát lezla s obtížemi a pak se na to vyprdla úplně. Mám jich po zahradě uhnízděno dost, tak mě to moc nemrzí. V hnízdě jsem nic nenašla, ale já mám tu výplň nepřehlednou. Zatím čau.
Chov čmeláků v roce 2018
Já bych ohledně těch hledaček tak úplně pesimistický nebyl. Ty co potkávám se chovají poměrně normálně, tedy létají u země a prolézají kdejakou díru, neplazí se po zemi (občas ale takovou potkám, jako včera tu zemní). Ono podle mě ty hledačky mají svůj smysl, žijeme v relativně teplém období, ovšem v úplynulých stoletích bývaly mnohem chladnější doby. Pokud si vezmeme, že začátkem května na "zmrzlé" dokáží ještě přijít silné mrazy, může se stát že všechny včasně usazené matky prostě vymrznou a potom se hodí ty co hledají dlouho, kterých se sice usadí málo, ale ty co se usadí mohou zajistit přežití druhu v případě takových nečekaných událostí.podlipiar píše: ↑pát 11. kvě 2018 10:06:40Ahoj. Všem moc děkuji za cenné poznatky ohledně výplně, velikosti úlů, délky krků.
Kaosi chápu Tě, ale opravdové hledačky, ty co létají pomalu při zemi a nahlížejí do každé dírky a zase rychle vylezou, tak ty už nikde nebudou. Možná lesní, ale ty jsou vzácnější. Pak se vyskytují po velkém dešti, když se jim zaplaví hnízdo. Včera jsem na procházce viděla pěkné čmeláky ( asi zemní, nebo hájové ) lezoucí po zemi. Jeden byl i u mne na zahradě. Lákalo by to k odchytu, ale taky to není normální. Ta lovecká vášeň, zvlášť když je ještě prázdný úlek je moc silná a neodbytná! Taky to znám.
Bylo mi divné, že moje dvě skalničky se na rododendronu ani na azalce nepasou a našla jsem je v nedalekém hájku na javorech.
Můj hlavní poznatek pro příští rok je, že si zakoupím více sítěk. Čmelák dole na zahradě, síťka pod pergolou. Čmelák pod pergolou, síťka dole na zahradě. Než se tam dopajdám je pryč a tak pořád dokola.
Honzo79, můj ,,čuch" mi naznačuje, že mě rolnička opustila. Po uzavření klapky ještě asi dvakrát lezla s obtížemi a pak se na to vyprdla úplně. Mám jich po zahradě uhnízděno dost, tak mě to moc nemrzí. V hnízdě jsem nic nenašla, ale já mám tu výplň nepřehlednou. Zatím čau.
Jinak moje rolní také nic, ale mě to tedy dost mrzí, protože dvě zmařená hnízda ze dvou to je smutné, už je tu navíc nevidím ani na rododendronu .
PS. dnes jsem si přinesl z lesa opět dvě hájové, jedna pěkně "zatančila" tak uvidím.
Jinak víc sítěk je dobrý nápad, také občas mám problém, že není tam kde bych ji potřeboval
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
Ahoj, tak dnes první dělnice, mám velkou radost, po tom napínavém čekání Máte někdo představu kolik se jich vylíhne z první buňky od královny? Konkrétně je to zemní. Dík Jakub
RX007 píše: ↑čtv 10. kvě 2018 22:09:01Děkuji za vysvětlení co je Lintran.
Moje statistika: 3 čmelíny, všechny vlastí výroba, jedna kupovaná klapka, podle ní dvě vlastní konstrukce.
V jednom čmelínu lesní s už spuštěnou klapkou, ve druhém skalní (klapku zítra spouštím); třetí čmelín asi definitivně prázdný.
U všech mám větrací otvory, u dvou kupovanou krytku ze ZD.
Měl bych dotaz k těm větracím otvorům - kdy je otevíráte? Máte tam past na škůdce podle pana Stuchla nebo pouze síťku?
Děkuji
No vidíš Jakube nakonec bylo vše v pořádku,blahopřeji.Podle odkazu http://www.cmelaci.cz/jak-to-chodi-ve-cmelacim-hnizde/ matka naklade 6-10 prvních vajíček.
Ahoj, tak dnes odpoledne spadl kamínek u rolní, po 4 dnech! Doufám, že stále funguje.
Zkouší ještě někdo touhle dobou usazovat? U mě dnes na zahradě asi "opet" hledala zemní bludička, jinak vše. Zašel jsem tedy zkusit štestí do lesa a našel ještě tři hledačky hajních, jedna udělala zaměřovací tanec, ale zatím se nevrátila. Moc si od toho neslibuji.
Jinak je zajímavé, že na kytkách v lese je vidět spousta rolních, ale hajní jsem viděl asi jednu, přitom hajní v posledních dnech vidím dost často v lese hledat, možná to není až tak ranný druh, jak se říká?
Zkouší ještě někdo touhle dobou usazovat? U mě dnes na zahradě asi "opet" hledala zemní bludička, jinak vše. Zašel jsem tedy zkusit štestí do lesa a našel ještě tři hledačky hajních, jedna udělala zaměřovací tanec, ale zatím se nevrátila. Moc si od toho neslibuji.
Jinak je zajímavé, že na kytkách v lese je vidět spousta rolních, ale hajní jsem viděl asi jednu, přitom hajní v posledních dnech vidím dost často v lese hledat, možná to není až tak ranný druh, jak se říká?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Moje statistika: 3 čmelíny, všechny vlastí výroba, jedna kupovaná klapka, podle ní dvě vlastní konstrukce.kaos píše: ↑pát 11. kvě 2018 21:10:38Ahoj, tak dnes odpoledne spadl kamínek u rolní, po 4 dnech! Doufám, že stále funguje.
V jednom čmelínu lesní s už spuštěnou klapkou, ve druhém skalní (klapku zítra spouštím); třetí čmelín asi definitivně prázdný.
U všech mám větrací otvory, u dvou kupovanou krytku ze ZD.
Měl bych dotaz k těm větracím otvorům - kdy je otevíráte? Máte tam past na škůdce podle pana Stuchla nebo pouze síťku?
Děkuji
Niki1: tá lesná je veľká strata, ale tak to občas chodí. Dnes som videl už aj mladé roľné, tak dúfam, že tie budú prosperovať. Skúsila si u nejakého čmelína to zapustenie u vchodu? Myslím, že si to tu spomínala. Čo na to povieš?
RX007,s tím otevíráním větracího otvoru záleží především jak je teplo.Letos je nezvykle teplé počasí,já kdysi dostala radu,že se začíná podle potřeby větrat když jsou ve dne i v noci teploty nad 8°C.Ten větrací otvor ze ZD je dobrý,že se dá posouváním regulovat od škvírky po plné otevření.Budeš to muset odhadnout podle okolností,když je matka ještě bez dělnic nepotřebuje tolik větrat jako když už dělnice jsou a podobně.
Snad ti někdo poradí víc,zkus se i podívat na fa https://www.facebook.com/cmelaci.cz/ .
Julio,nápad se mi moc líbí ,ale nemám nikoho kdo by mi to udělal ani nástroje.Jak si spokojený ty,zamezilo se úplně ztrátám rousků při zavřené klapce?
Já už mám dělničky u všech(nějak jsem si asi špatně zapamatovala usazení poslední polní),ale zdá se mi,že létají méně než by měli .Jen doufám,že to nemají na svědomí částečně i sršně co tu pořád létají. .
Snad ti někdo poradí víc,zkus se i podívat na fa https://www.facebook.com/cmelaci.cz/ .
Julio,nápad se mi moc líbí ,ale nemám nikoho kdo by mi to udělal ani nástroje.Jak si spokojený ty,zamezilo se úplně ztrátám rousků při zavřené klapce?
Já už mám dělničky u všech(nějak jsem si asi špatně zapamatovala usazení poslední polní),ale zdá se mi,že létají méně než by měli .Jen doufám,že to nemají na svědomí částečně i sršně co tu pořád létají. .