Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Chtěl jsem se zeptat, jestli jste někdo ještě viděl hledat nějaké čmeláky skalní (nebo i jiné) a pokud ano, jaká je vaše nadmořská výška?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já mám teda se zemníma jiné zkušenosti.U nás /25km od Lbc vesnice, louky/ se usazují zemní dobře.Loni 2 usazené a odchované královny.Do jednoho úlku letos navrátilová a ještě jsem zaznamenala pokusy dalších se tam napáskovat...bylo to hodně silné hnízdo.Letos 2 zemí .Jedna samousazená a druhá..to bylo taky zajímavé..při usazování jedné mi tam došmejdila jiná.V jednu chvíli byly obě v úlku na obhlídce! Dopadlo to dobře.Vyletěly obě , jedna se vrátila.Tam už jsou dělnice a vypadá to na silné hnízdo.Podotýkám, že tenhle úlek je na novém místě...tedy žádné navracení.U té navrátilové pravda letos hnízdo z nějakého důvodu zašlo, matka mrtvá i hodně mrtvých dělnic...Ale usazování jako takové je, řekla bych v pohodě . Letos vůbec všechny přijímaly úlky velmi ochotně.Měla jsem minim. pokusů.Luční na druhý pokus, skalní jedna hned ,druhý úlek druhý pokus, rolní na první..Hájová ..na první, ale létala jen 3 dny ta současná byl druhý pokus v úlku.A včera jsem po Navrítilové v úlku objevila vypadlý kamínek, ale spadla mi klapka, už jsem ji nejistila nití, protože usazení se mi zdálo nepravděpodobné, ikdyž jsem našla převčírem jednu zemní hledačku, tak jsem ji tam ze zvyku nasoukala :D .Mohla to být náhoda, ale asi tam někdo byl...škoda té klapky...Ale zdá se mi to nepravděpodobné.Mám pocit, že počet pokusů usazení je hlavně o tom, začít hned s prvními hledačkami, pak postupně ochota přijímat úlek klesá, ale to už tu víte.Letos to byl v tomhle směru fakt dobrý rok.
Naše nadm. výška je asi 550 m.n.m. A skalní hledaly ještě před pár dny pokud bylo teplo, ale žádná už neměla zájem...

Jen ještě ... víc zemních jsem usazovat ani nechtěla, měla jsem letos spadeno na skalní , hájovou / u té si nakonec nejsem 100% jistá jestli je to hájová, ale spíš ano/ a mít co nejvíce druhů..příští rok se zaměřím na zahradní...a rokytová..to je kapitola sama o sobě, letos jsem viděla jen jedinou se krmit brzy na jaře...tam asi nemám šanci..A u lučních se chci pokusit o dvouproužkovou..letos jsem jich viděla hledat několik...
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzo to je hrozná fotka, to bych nechtěla zažít. K tomu usazování: letos paráda. Jedna skalní a jedna zemní, ty se usadily samy. Luční mám s jedním pruhem ve dvou a jednu se dvěma pruhy. Všechno se mi usadilo na první pokus. Dva úly staré, 8 úplně nových, jeden den mě je dovezla pošta a na druhý den byla usazená královna, vůbec to nechápu. Už mám dělničky u tří lučních, dvou zemních a tří skalních. Poslední dvě skalní jsem usazovala po mrtvé skalní/asi otrávena nebo hlístice, a druhá je po rokytovém, který se nevrátil po delší době, ve čmelíně nebylo nic. Ten mě mrzel, moc jsem ho chtěla a rolního,ten se chodí alespoň krmit na hluchavky a rododendrony, tak si myslím, že bude někde blizoučko. Jinak je mi jedno co usadím, protože u nás je čmeláků hrozně málo, konečně letos se mi na zahradě objevují. Bojím se, že na konci léta nebude moc potravy, všechno odkvetlo najednou, ještěže mám svazenku, šalvěje a hlavně levanduli, té mám hodně a motýlí keře. Ať se nám všem daří.
Ola

Chci se zeptat, jestli máte zkušenosti s ruměnicí pospolnou u čmelínů. To je ta červená ploštice z Ferdy mravence. V posledních dnech jsem ji načapala několikrát, jak se ometá kolem vchodu luční, z boku, ale i těsně pod klapkou. Jsou tam malé dělničky, co mají trochu problémy s klapkou a občas ztrácejí rousky před vchodem. On to není jen pyl, je v tom i trocha nektaru, je to sladké. Tak si myslím, že právě to ji přilákalo. Ruměnice má jednak pevnější krovky a jednak dost sílu ( popadne třeba velké semeno slunečnice a docela obratně s ním běží do úkrytu). Tak mne napadlo, že pro ni nemůže klapka být žádný problém. Nemůže udělat v hnízdě čmeláka nějakou škodu?
Ola
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,pak dej vědět jak hojně motýlí keř navštěvují.Doufám myslíš budleju,u mně jen opravdu vyjimečně,taktéž jako na pažitku.Nevím co to mám za vybíravé čmeláky. :lol:

Olo,také je tu mám,ale ještě jsem je neviděla nikdy u klapek,doufejme,že neškodí. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
čtv 17. kvě 2018 13:50:26
První zemní matka "zateplovačka" usazena 4.4., zřejmě měla problémy jako luční, ta měla dělnice až po 34 dnech, asi problémy s potravou v prvním týdnu...Dále 6.5. zemní matka " zateplovačka" zahynula při souboji s druhou zemní matkou. Dnes 17.5. zjištěna další uhynulá matka, v hnízdě pět dělnic, a další matka, co pečuje o hnízdo....Více informací asi nedám, každopádně už mě to štve. S navrátilci je to rok od roku horší. Že zlobí zahradní a skalní jsem věděl, ale že budou dělat velké problémy i zemní to je fakt novinka. Zemní bývá vždy považován za poměrně hojný ale náročnější druh, co se vrací jen zřídka. Je vidět, že to zase tak nemusí vždy být... :? První hnízdo je obsazeno taky zřejmě loňskou matkou. Druhé hnízdo, bylo obsazeno odchycenou matkou, "zateplovačkou", ale pak tam nastal nelítostný boj s postupně se vracejícími loňskými matkami. Asi se jim u mě líbilo.. :?
Jak ti funguje ta nová zemní? Já si říkám, že touhle dobou to možná už nebyla vracející se matka ale nějaká matka co o hnízdo přišla.

Mě dnes po zahradě zas bloudila jedna hajní, stejně jako ta v sobotu bzučela a prolézala díry v živém plotě. Skoro bych se vsadil, že je to ta samá, tentokrát ale páchla po výkalech, tedy musela prolézt už ledacos.

Také jsem dnes na zahradě potkal divnou rolní, co prolézala mech. Je zajímavé, že rolních tu na rododendronu vidím obrovské množství, jsou ale dost variabilní. Některé jsou větší, tluství, jiné menší tlustší i štíhlejší, viděl jsem tu dokonce jednu s takovým zlatavým trojúhelníčkem chlupů za předohrudí. Je zajímavé, že ze 4 posledních rolních hledaček, které jsem viděl za posledních 10 dní, 3 vypadaly úplně stejně, tedy drobnější a štíhlejší typ. Úplně stejně vypadala i ta moje co po 9 dnech zmizela a i ta co opustila hnízdo v trávě, kde už měla pěkné larvičky. Skoro bych řekl, že to bude jedna z těch matek, která opustila hnízdo a bloudí po okolí.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 18. kvě 2018 21:44:47
Jak ti funguje ta nová zemní? Já si říkám, že touhle dobou to možná už nebyla vracející se matka ale nějaká matka co o hnízdo přišla.
Jsem do zítřejšího večera v práci, takže další sledování až v neděli. Ale včera během dne létala matka i dělnice jakoby se nic nestalo. Možná, že je to ta původní, co přemohla "zateplovačku". Ta včerejši mrtvá třeba bude někdy z dubna nebo z úvodu května. Mohlo dojít na souboj a až včera dělnice s matkou mrtvolu vystrčili až k východu.... Nevím, pravdu už asi nezjistím. Jen doufám, že se hnízdo vzpamatuje.
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak asi jsem vyfasoval pro letos černého petra od eljerryho pro začátečníka smolaře. Druhá rolní po tom deštivém dnu vůbec nelétala. Dva dny jsem sledoval mnoho rolních matek na rododendronu ale žádná ne a ne vleťet do úlu. Včera v noci jsem dal do chodby kamínek. Celý den nic. No podíval jsem se do úlku a samozřejmě prázdný.

Alespoň mi udělalo radost, že jsem viděl na rododendronu zahradní. V mé lokalitě letos první.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak po 24 dnech dnes první dělnice rolních. :D U lučních dělnic přibilo, u prvních zemních dělnic stejně. U převzatých zemních létají dělnice, ale je jich málo, matku jsem neviděl. Parádně se rozlétaly dělnice skalních, momentálně nesilnější hnízdo, co mám. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak mě se skalní také pěkně rozlétaly,hlavně ať to tak zůstane :D

Honzo,u těch převzatých by to mohlo znamenat,že byla vajíčka nakladena mezi 25. až 28. dubnem. ;)
Odpovědět