Kaosi,královny se klidně mohou pářit se samečky z hnízda,teď nevím jistě jestli nejsou vůbec příbuzní s novými královnami nebo jen minimálně,ach ta " skleroza".
Ono je to bohužel těžké, já jsem taky ze začátku uvažoval o koupi hotových čmeláků z polska a v podstatě na tu informaci o tom, že je potřeba si dát pozor na zdroj laboratorních čmeláků, jsem našel úplně náhodou.Honza79 píše: ↑sob 26. kvě 2018 11:34:14Ty mutanti, to je zlo.Úžasná věc pro velké skleníky, ale jak se dostanou do volné přírody bude zle. Ostatní druhy postupně vytlačí a zbyde tady jeden dominatní druh přešlechtěného zemního. To si bohužel někteří lidé neuvědomují nebo ani nechtějí uvědomit...Když už čmeláky z laboratoře, tak jedině z Troubska. Jinou možnost v ČR momentálně nevidím. Snad se lidé se zájmem o čmeláky naučí usídlit si vlastí královnu, vždyť to patří k nejadrenalinovějším částem chovu. A mě osobně by to určitě chybělo...
![]()
Teda, to jsem nečekala, že letos dají nové matky ještě v květnu, když nejsou usazené ani dva měsíce ?:-oNiky1 píše: ↑ned 27. kvě 2018 10:26:00Já mám vedle sebe dva úlky s lučními.První měli dělnice o jeden den dříve,ty jsou viditelně menší o proti těm druhým,ale létají mnohem častěji.
Přesto dnes u těch druhým s většími dělnicemi a menším proletem,vyletěly před chvíli dvě nové matky.Na jedné straně je to radostné,že má hnízdo matky což je jedním z cílů,na druhé straně předzvěst,že zanedlouho bude pomalu končit.
Strašně to utíká,právě by to chtělo u nich ty druhé generace.
![]()
Karle přesně tak,já se také snažím pokud možno rovnoměrně osidlovat vždy 2-3 úlky od jednoho druhu,jen rokytové a zahradní se mi nedaří opětovně ubytovat a někdy se ubytuje jedněch víc a jiných méně a v další sezoně je to zas naopak.Karel píše: ↑ned 27. kvě 2018 14:10:09.... snažím se rovnoměrně osídlit úlky jen druhy, které mám na zahradě nebo jejím nejbližším okolí, to je tak 200m max. .....nabízím rovné podmínky ubytování všem druhům, dobrou ochranu proti parazitům na to se soustředím nejvíce, zahradu maj v přírodním duchu ...