Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to je štěstí,přesto velmi nebezpečné pokud se objevili :( .

U nás lije jak z konve,chudáci čmeláci,vypadá to přinejmenším na celý den,srážky až přes 4 mm :roll: .
kaos
TOP člen
TOP člen

Ahoj, tak jak jsem v úterý psal o té divné malé hledačce, tak včera hned po návratu jsem dal do vchodu trochu výstelky, asi ve dvě výstelka vypadla. Snažil jsem se úlek sledovat ale nic jsem neviděl. Dnes jsem nasadil foťák a opět vložil do vchodu výstelku, a po tři hodinách nahrávání jsem viděl jak do úlku něco letí. No ta potvora je tak malá, že nad tou výstelkou proleze a ani s ní nepohne. Je to tedy skutečně královna, vypadá spokojeně usazená!

Video: https://youtu.be/itADHY0olBU
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,tak to zírám, blahopřeji a přeji aby vyvedla krásné nové matky :D .
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi, velká gratulace! V tuto dobu bych to opravdu nečekal. :D

Niky, u nás je naštěstí celkem hezky. Sice pod mrakem, ale je příjemně. Čmeláci nosí hodně pylu, potravy je dostatek. Jinak testuju jednoduchý lapač létajících parazitů, něco jako mucholapka. Funguje to celkem pěkně, více příští týden....
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky myslím, že oni cítí proud vzduchu větrání a berou to jako druhotný vstup (jako v myších děrách), který ale nechtějí asi i kvůli vstupu predátorů, tak se ho snaží ucpat... Dost možná bez ohledu na teplotu a vlhkost v úlku. Průvan by tam ale být neměl, ovšem vzhledem ke konstrukcím úlků se ho asi vytvořit ani nepovede to by musel být úlek i exponován na návětrné straně nebo tam mít větrák. Rozdíl teplot a velikost úlku je jinak na vytvoření většího proudu vzduchu příliš malá, spíš je problém vůbec trochu větrání vytvořit. Je to jen má úvaha z pozorování a poznatku, že druhy co nemají problém mít hnízdo v mnohem otevřenějším prostou (rolní, sklaní) si mi moc s větráním hlavu nelámou. Ale nemám to nijak načteno či podloženo relevantními daty tak to fakt ber jen jako myšlenku.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

K vlhkosti do úlku se zemními jsem dal do ventilačního prostoru nad mřížku a střechu pytlík z organzy s trochou kočkolitu (tak 100g) předtím jsem ho zcela zbavil prachu vyluxováním na sání i v proudu vzduchu z vysavače. Čmeldům po nějakých 10 dnech nijak nevadí (k pytlíčku se mi přes síť z hliníku vůbec nedostanou). Relativní vlhkost mi předtím nastoupala na maximum měřeného tj 99%, vntiřek úlku byl ale suchý, v uvedeném prostoru jsem měl kus plata od vajíček s hoblinami od myší (pachovka z doby usazování) a ta nebyla sice plesnivá, ale byla hodně vlhká. Nyní tam mám 93% - 95% (podle teploty) v tom rozpětí konstantně. Neberu to ale jako optimální řešení, jen nouzové pro letošní rok, na příští sezonu už mám jeden neobsazený úlek s upraveným větráním dle Vašich připomínek + spodní přívod navíc sloužící jako past (fotky jsou na rajčeti). Ostatní tak upravím po sezoně, ono možná ještě se mi nějaký konstrukční problém objeví. Chci to mít ale řešené bez těchto zásahů a kočkolit bych rád měl na příště jen pro případ krizí (kdyby třeba nešlo pro extrémní deštivé a chladné léto (ale kdy to bude ???) větrat) rozhodně ne ho dávat hned jako standard úlku. Tak to jen pro info.
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/UL ... ZONU_2019/
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/UL ... C_0639.jpg
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karle, je to věda a udržet v úlku nějaké ideální klima rozhodně není jednoduché. V tvém případě asi tolik průvan nehrozí, ale kdo má více větracích otvorů a k tomu ještě na protilehlých stěnách, tak to úplně vždy vyloučit nelze. Ať je to průvan nebo řekněme jiné pro čmeléky nežádoucí proudění vzduchu, tak jim to zřejmě někdy vadí. Jinak to máš celkově suprově zmáknuté. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karel napsal:
Karel píše:
ned 03. čer 2018 14:42:41
Niky myslím, že oni cítí proud vzduchu větrání a berou to jako druhotný vstup (jako v myších děrách), který ale nechtějí asi i kvůli vstupu predátorů, tak se ho snaží ucpat... Dost možná bez ohledu na teplotu a vlhkost v úlku.
Možné by to také bylo ;) ,každopádně je to zajímavé.Udělali mi to poprvé a úlek je používaný zemními od 2015.

Honza napsal:
Honza79 píše:
ned 03. čer 2018 16:59:33
Karle, je to věda a udržet v úlku nějaké ideální klima rozhodně není jednoduché. V tvém případě asi tolik průvan nehrozí, ale kdo má více větracích otvorů a k tomu ještě na protilehlých stěnách, tak to úplně vždy vyloučit nelze. Ať je to průvan nebo řekněme jiné pro čmeléky nežádoucí proudění vzduchu, tak jim to zřejmě někdy vadí. Jinak to máš celkově suprově zmáknuté. ;)
Asi jim to určitě vadí,kdysi jsem se ptala jak větrat,mimo jiné mi právě bylo řečeno,že průvan jim vadí.Já mám dva otvory jenom z čelní strany a při vedru malinko podepřu kolíčkem víko. ;)

Honzo,na zahradu se mi vrátilo plno zahradních včetně tmavé formy,tak mám velkou radost. :D Udělala jsem si záhonek s náprstníkem a čistcem velkokvětým,který ještě chci doplnit dalšími rostlinami vhodnými pro zahradní čmeláky. :D Když ne v úlku,tak alespoň na zahradě. :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 03. čer 2018 20:05:01
Honzo,na zahradu se mi vrátilo plno zahradních včetně tmavé formy,tak mám velkou radost. :D Udělala jsem si záhonek s náprstníkem a čistcem velkokvětým,který ještě chci doplnit dalšími rostlinami vhodnými pro zahradní čmeláky. :D Když ne v úlku,tak alespoň na zahradě. :lol:

Tak to je krásná zpráva. Ať se Ti tam pěkně rozšíří! :D
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak jsem dnes zkusil spustit klapku, nejdřív do druhé pozice, aby se naučil, že musí klapku podletět, pak na šroubek a pak jsem zkusil už šroubek přitáhnout, aby musela královna už zádama trochu štouchnout. Zatím se jí to moc nelíbí, jak je malá a ještě k tomu malá i na luční, tak se s tím dost pere, říkám si, jestli jí nenechat přiotevřenou klapku až případně do dělnic, no posuďte sami:
https://youtu.be/LNTwpdax8ZI

PS. poslední výlet byl už nějak před devátou a docela tma, doufám, že se vrátila :-o
Niky1 píše:
ned 03. čer 2018 20:05:01
Zahradní taky prý patří k těm, co mohou mít druhou generaci, tak třeba ještě nějakou ubytuješ i v úlku :-D
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět