Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
stř 06. čer 2018 11:59:09
Máte už matky u lučních? Já je asi propásla.
Minulý týden jsem už myslel, že jsem je taky prošvihl. Ale ještě je pár dní čas. Hnízdo ještě zesílilo, podle frekvence létání i zvuku. Hnízdo mají pěkně ukryto. Z vaty si dělnice vytvořily takovou kouli velikosti pěkného pomeranče, celé je to ovoskované s několika otvory, dovnitř není vidět. Když otevřu víko, hned na mě z otvoru kouká zadeček s kmitajícím žihadlem. :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Co se týká zavíječe, tak jednoznačně musím potvrdit, že jde po pachu hnízda. Před lety, kdy klapky ještě nikdo neznal, byl chov čmeláků hodně o štěstí. Při napadení to byla už jen hra o čas, čištění, přebírání. Při pravidelných kontrolách se většinou vždy nějakou novou matku podařilo odchovat. Pokud mi hnízdo napadl zavíječ, vždy se jednalo o silnou kolonii zemního, skalního nebo zahradního. Např. hnízdo zemních a vedle necelý metr hnízdo rolních. Vždy bylo napadeno hnízdo zemních, rolní bez problémů - je jich méně, jsou nenápadní, pachová stopa hnízda minimální. Nepamatuji si, že by mi někdy zavíječ napadl na zahradě hnízdo rolních nebo lučních, vždy si vybral atraktivní silnou a "vonící" kolonii.
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
stř 06. čer 2018 15:25:29
Co se týká zavíječe, tak jednoznačně musím potvrdit, že jde po pachu hnízda. Před lety, kdy klapky ještě nikdo neznal, byl chov čmeláků hodně o štěstí. Při napadení to byla už jen hra o čas, čištění, přebírání. Při pravidelných kontrolách se většinou vždy nějakou novou matku podařilo odchovat. Pokud mi hnízdo napadl zavíječ, vždy se jednalo o silnou kolonii zemního, skalního nebo zahradního. Např. hnízdo zemních a vedle necelý metr hnízdo rolních. Vždy bylo napadeno hnízdo zemních, rolní bez problémů - je jich méně, jsou nenápadní, pachová stopa hnízda minimální. Nepamatuji si, že by mi někdy zavíječ napadl na zahradě hnízdo rolních nebo lučních, vždy si vybral atraktivní silnou a "vonící" kolonii.
Díky Honzo, to je velice zajímavé, taky jsem si říkal, tito malí čmeldové jsou schopni si udělat hnízdo kdekoliv v trávě, mechu, musí být vždy na ráně, cítit ze všech stran a nevadí jim to. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo komu zavíječ luční a rolní někdy napadl?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
stř 06. čer 2018 15:39:27
Díky Honzo, to je velice zajímavé, taky jsem si říkal, tito malí čmeldové jsou schopni si udělat hnízdo kdekoliv v trávě, mechu, musí být vždy na ráně, cítit ze všech stran a nevadí jim to. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo komu zavíječ luční a rolní někdy napadl?
V tom trsu trávy nebo mechu to hnízdo bude určitě více náchylné na napadení než v úlu, kde jsou relativně v bezpečí. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
stř 06. čer 2018 17:38:40
V tom trsu trávy nebo mechu to hnízdo bude určitě více náchylné na napadení než v úlu, kde jsou relativně v bezpečí. ;)
To možná ano, zase na druhou stranu je možné, že se pach hnízda více rozptýlí, navíc takové volné hnízdo je sice snadno dostupné i pro zavíječe, ale také pro spoustu hmyzích predátorů. Třeba takový škvor se rád živí hmyzími vajíčky, pokud se dostane do úlu, tak dělá škody na čmelácích ale ve volném prostoru pochybuji, že bude zalézat do voskové stavby, naopak, volně ložená vajíčka zavíječe v okolí hnízda mají mnohem menší šanci dožít se vylíhnutí, než ve sterilním úlu. Ten tak sice může naklást vajíčka, ale výsledný počet housenek bude tak zdecimován, že čmeláci mohou mít velkou šanci dochovat potomstvo. Ono je zajímavé, že třeba příbuzný zavíječ napadající včely a sršně není pro ně vůbec tak nebezpečný, naopak pro volně žijící včely je prospěšný, protože likviduje staré plásty, zamořené nemocemi (jako včelí mor apod.), zavíječ voskový dokonce umí sníst i plast, takže řekl bych, že jejich místo v přírodě je likvidace těžko odbouratelných voskových staveb, je otázka proč je ten čmeláčí tak nebezpečný, třeba je ale nebezpečný jen v úlech a venku je prostě něco sežere, takže sice napadne všechny kolonie čmeláků ale většina z nich stihne odchovat matky.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak snad už mohu říci, že je převzaté hnízdo zemních po " zateplovačce" zachráněno. Objevily se nové a větší dělnice a celkově provoz začíná sílit. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to je fajn,že se hnízdo zachránilo :D ,přesto škoda těch dvou matek :( .
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Každý večer kontroluji a čistím čmelíny, asi 20,30h. Luční ještě lítají zemní někdy taky. U všech tří lučních mám královny. Co se týče zavíječů, jsem na nervy, už jsem našla 5ks, většinou na přední straně čmelína nebo na větrání. V pasti, jaké ukazoval myslím Honza, z pet lahve rourku , spojit sešívačkou, napatlat lepem, a tavící pistolí zadělat mřížkou od včelařů. Hned na druhý den tři mouchy, ale zavíječ žádný. Na česnech jsem už rozmačkala asi 6 těch rezavých broučků, co se snaží dostat do úlu spolu se čmelákem, ale pod klapkou odpadávají, doufám, že každý. Jinak všechno lítá nádherně. Na zahradě mám mimo svých čmeldů i zahradní, rokytové a rolní, je to bzukot a radost. Honzi to je fajn, že se Ti povedlo zachránit hnízdo. Mějte se fajn.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše: Honzi to je fajn, že se Ti povedlo zachránit hnízdo. Mějte se fajn.
Niky1 píše:
čtv 07. čer 2018 9:52:55
Tak to je fajn,že se hnízdo zachránilo :D ,přesto škoda těch dvou matek :( .
No když si vzpomenu, k čemu tam za poslední dva měsíce došlo, tak je to takový malý zázrak....
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tady mám jednoduchý lapač na létající parazity. Podotýkám, že zatím jen ve fázi testování. Výsledky za tři týdny jsou však dobré. Šlo mi o to znepříjemnit život cizopasným mouchám, hlavně Brachycoma devia. Znáte to, neustále poletují a posedávají v okolí klapky, případně u větracího okénka a snaží se protáhnout s prolézajícími dělnicemi dovnitř.
Tak tedy jak na to. Kus tvrdého papíru nebo kartonu natřít Chemstopem z obou stran a pověsit na provázek nebo drátek poblíž klapky nebo větrání. Prostě taková domácí mucholapka. Ten papír raději nějaký tmavší, žádné křiklavé barvy, co by mohlo přilákat čmeláky. Výsledky jsou příznivé, lapače testuji na třech úlech tři týdny a už mám odchyceno 11 much, množství drobných mušek a dokonce i jednoho zavíječe. ;) Můžete namítat, že hrozí přilepení čmeláka. Jistě, tomu zabránit nelze. Nicméně, zatím k tomu nedošlo a lapače čmeláky nijak nezajímají. Normálně létají a plní si své pracovní úkoly. Tak doufám, že to nebude problém. Po sezóně bude čas na větší zhodnocení.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/J ... _parazity/
Odpovědět