Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem se podíval do hnízda lučních. No není to veselý pohled. Hnízdo by mělo být na vrcholu, ale uvnitř jsem objevil jen živou matku a dvě dělnice. Velikost hnízda taky nic moc. Ještě minulý týden se zdálo, že celkem létají. Parazity jsem nenašel. Takže možná bylo jen pár samečků a nové matky vůbec.... :(

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lucni_2018/
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
úte 12. čer 2018 9:57:04
Nevíte co by mohlo být toto? Viděl jsem včera dva kousky pást se na náprstníku spolu s dělnicemi zahradních. Hruď byla celá šedivě vílá, na zadečku první pásek oranžový ale velice tmavě a konec zadečku bílý.

cm1.png

Jinak omlouvám se za kvalitu, je to foto z videa na mobilu, jinak se mi je vyfotit nepovedlo :-)
Kaosi, moc toho vidět není. Ale možná taky nějaká varianta zahradního, případně je hruď od pylu nebo ošoupaná. Náprstníky zahradní zbožňují. ;)
Kyros
Nový člen
Nový člen

Honza79 píše:
úte 12. čer 2018 10:11:47
Tak jsem se podíval do hnízda lučních. No není to veselý pohled. Hnízdo by mělo být na vrcholu, ale uvnitř jsem objevil jen živou matku a dvě dělnice. Velikost hnízda taky nic moc. Ještě minulý týden se zdálo, že celkem létají. Parazity jsem nenašel. Takže možná bylo jen pár samečků a nové matky vůbec.... :(

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lucni_2018/
Honzo, jsem na tom podobně. Luční minulý týden lítaly o stošest, od víkendu vyletí 1 dělnice za půl hodiny. Samečky nepoznám , zavíječ tam snad není. Proč se to stane, že se narodí jen samečci a královny ne? Do hnízda polezu až ustane veškerý pohyb.
kaos
TOP člen
TOP člen

Honza79 píše:
úte 12. čer 2018 10:18:53
Kaosi, moc toho vidět není. Ale možná taky nějaká varianta zahradního, případně je hruď od pylu nebo ošoupaná. Náprstníky zahradní zbožňují. ;)
Ještě jsem nahrál celé video, byli dva, pyl to nebyl, prostě měli takový krásný bílý kožíšek na hrudi :-)
https://youtu.be/OYR0UEQ9sBc

Ohledně těch lučních, samečci se rodí, pokud se mezi sebou páří příbuzenstvo (nevím jestli stačí jednou nebo po několik pokolení). Případně ještě mě napadlo napadení hlísticí. Hlístice napadající čmeláky způsobuje sterilitu (spásá vajíčka uvnitř matky) a tak královna hnízdo vůbec nezaloží, ale pokud napadne královnu až na jaře, může prý hnízdo založit ale odchová menší počet potomků.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
úte 12. čer 2018 10:48:28
Honzo, jsem na tom podobně. Luční minulý týden lítaly o stošest, od víkendu vyletí 1 dělnice za půl hodiny. Samečky nepoznám , zavíječ tam snad není. Proč se to stane, že se narodí jen samečci a královny ne? Do hnízda polezu až ustane veškerý pohyb.
Kyrosi, samečka poznáš spolehlivě. Má jasně žluté proužky, je takový chlupatější a hlavně má žlutou čupřinu na hlavě. ;)

Proč se líhnou jen samečci? No je to složité. Matka přestane klást oplozená vajíčka v době kdy by se měly začít vychovávat nové matky. Možná už není v takové kondici. Nebo dochází ke vzpouře silných dělnic nad kterými matka už neudrží nadvládu. Pokud matka není v pořádku, dělnice to vycítí a začnou soupeřit o moc a také klást neoplozená vajíčka, případně i rabovat již nakladené buňky. Rovnováha v hnízdě je někdy křehká a když se to předčasně zvrhne špatným směrem, tak to takhle končívá...
Přílohy
91115-cmelak-lucni-samecek.jpg
(115.21 KiB) Zatím ještě nestaženo
kaos
TOP člen
TOP člen

Ano samečky lučních nelze přehlédnout, jasně žlutí a hodně huňatí, mě se pase jeden na zahradě na šalvěji a včera v lese jsem viděl několik jak se doslova rojilo na ostružiníku :-)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
úte 12. čer 2018 11:05:22
Ještě jsem nahrál celé video, byli dva, pyl to nebyl, prostě měli takový krásný bílý kožíšek na hrudi :-)
https://youtu.be/OYR0UEQ9sBc
Vypadá to na tmavšího zahradního a hruď má umazanou od pylu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,mě tady také létají dva zahradní tmaví s nějakým divným flekem na hrudi,jak by se museli něčím protahovat a tak ten flek získat.

Já myslím,že nevyprodukují žádné matky ani samce také v případě kdy je hnízdo slabé. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 12. čer 2018 11:45:14
Kaosi,mě tady také létají dva zahradní tmaví s nějakým divným flekem na hrudi,jak by se museli něčím protahovat a tak ten flek získat.
Přesně, je to od nějaké květiny, kde se protahují dovnitř.
Niky1 píše: Já myslím,že nevyprodukují žádné matky ani samce také v případě kdy je hnízdo slabé. ;)
Tak to je samozřejmě také možné.
kaos
TOP člen
TOP člen

Mě zmátlo, že byli dva a vypadali stejně :D ale je to zas nový objev v okolí tu tmavou formu jsem tu ještě neviděl, doufám že v budoucnu potkám nějakou královnu.

Jinak mojí luční jsem v sobotu zavřel klapku, ale moc ven neleze, jednou jsem ji viděl vlézt po zavření klapky a pak se i povedlo natočit jeden vlet v neděli na záznam. Na vlastní oči jsem ji od soboty neviděl, tak se na čmeláky chodím dívat do lesa :-D
Odpovědět