Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 17. čer 2018 10:41:39
Honzo paráda :D ,tady ten by mohl být humenní. ;) 20180616_144243.jpg
Myslím si, že se tam určitě vyskytuje. Když to srovnám se zahradním, co je u nás tak ten rozdíl je celkem znatelný. Zejména pak ty tmavší a silnější žluté pruhy. A je takový robustnější.

Jinak je tam už i dost samců od lučních a hájových, možná i od toho hummeního... ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
ned 17. čer 2018 10:34:47
Včera jsem byl na výletě na šumavské Modravě. Našel jsem zde opravdový čmeláčí. Některé druhy jsou obtížně identifikovatelné. Ale objevil jsem zde čmeláka lučního, hájového a snad i vzácného humenního. Dokonce jsou ještě vidět matky čmeláka skalního. Opravdu jsem si to včera užíval. :D

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Modrava/
Hm nadhera.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,jak velký byl tento čmelák na obrázku?Nemohl by to být sameček čmeláka drobného? :?:
35427456_2083846791938070_7837347513039323136_n.jpg
(117.69 KiB) Zatím ještě nestaženo
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 17. čer 2018 12:34:13
Honzo,jak velký byl tento čmelák na obrázku?Nemohl by to být sameček čmeláka drobného? :?: 35427456_2083846791938070_7837347513039323136_n.jpg
Určitě mohl, taky jsem ho zvažoval. Byl by ale dost vypasený, 15 - 20 mm.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to už spíš ruderatus. :?:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 17. čer 2018 16:44:32
Tak to už spíš ruderatus. :?:
Ale ten č. drobný tam určiťě taky bude. Podle popisu je tato oblast jeho typickým nalezištěm.
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
pát 15. čer 2018 18:09:40
Kaosi,ještě jsem se dívala na tu kresbu v černém,bylo by zajímavé kdyby to čistě náhodou byl subterraneus.Nejspíš ne,ale zkus foto poslat panu Čížkoví. ;)
Tak ti divní šedí čmeláci jsou samečci čmeláků zahradních a skutečně je to pyl :-D samečci se prý na rozdíl od dělnic nečistí a tak mohou skončit takhle obalení pylem! Nicméně tvoje poznámka byla validní, prolezl jsem ještě jednou fotky a našel jsem tam fotky čmeláků, kteří vypadají podezřele, tedy hruď mají jako zahradní ale na zadečku jim chybí ten klasický žlutý proužek zahradních. Poslal jsem to tedy projistotu panu Čížkovi.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Dobrý den vespolek. Mám prvním rokem 2 nadzemní čmelíny a zadařilo se mi usadit matku čmeláka zahradního a rolního. Zahradní vypadá v pohodě, ale u rolního poslední dobou pozoruji, že se někteří zdržují za klapkou a dále (nelze zjistit do jaké hloubky). Jsou tam vysloveně namačkaní a dělnice s nasbíraným materiálem se velmi pracně prodírají dovnitř. Včera jsem pročetl web ohledně boje se škůdci a došel k závěru, že není úplně nesmyslné "strčit do úlku nos". Po otevření a postupném odebírání izolačního materiálu (surová bavlna z obchodu pro tyto účely) jsem zjistil že čmeláci zatáhly kus bavlny ve které byla zamotaná něco jako niť, do trubky a tím si dost ztížily průchod. Otázku bych zformulaval asi takto. Jakým způsobem při zakládání čmelína dávat izolační materiál dovnitř? Já se ho snžil vytvarovat, aby vytvářel dutinu nad výlezem z trubky do úlku. Není lepší ho nacupovat jen tak vedle toho výlezu? Přišlo mi že teď to stejně bylo takové spadlé a tudíž i dost blížko k trubce (a i zatažené do ní).
Na oba čmelíny mám (samozřejmě po dohodě se čmeláky) nastavené hodně zblízka kamery a vysledoval jsem jeden rozdíl. Čmelák rolní chodí večer, když už nelétají nebo jen ti nejodvážnější, "na záchod" na česlo. Sranda je, že před vlastním "aktem" zacouvají, buď do rohu nebo se úplně spustí zadečkem dolů z česla. To jsem na druhém úlku nepozoroval. Tam se mi pro změnu podařilo natočit pokus zavíječe vniknout dovnitř. Naštěstí zafungovala klapka a letěl hledat jinam. Dal jsem to na youtube. Hugo.008
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ahoj Hugo,já v žádném případě neumisťují polní(rolní) do úlku s trubkou.Materiál samozřejmě nacupuji a nakonec rukou stlačím od vchodu cestičku do středu,kde udělám malou prohlubeň.Usídlená matka si to pak upraví dle potřeby. ;)

Super video s tím zavíječem,to se ti podařilo.Hned jsi ho zlikvidoval nebo sledoval jeho další postup jak vlézt dovnitř? :?:
https://www.youtube.com/watch?v=Zw3PXePFGL8
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj Niky,
dík za reakci. Mohla jsi se rozepsat trochu víc. Třeba do jakého úlku dáváš polníka (rolníka). Uvažoval jsem něco s předsíňkou, ale nevím jak je to s usazováním matky (odchycené). Když by vlezla prvním otvorem do předsíňky, kde nebude žádný izolační materiál, aby i prolezla do toho hlavního prostoru s bavlnou. Když je v trubce, nemá kde zabloudit.
Zavíječe jsem sledoval až večer ze záznamu, takže jsem celou dobu jen doufal, že tam nevlezl. Video je hrozný, kvalita i to "zpracování" je slabota, ale neměl jsem to na čem střihnout, tak jsem to tam dal jak to vypadlo z videa. Je tam toho ještě o dost víc, třeba jak lezl úplně pod ten kšilt klapky a hledal kudy čmelda vylezl, ale neměl jsem to jak spojit v jedno. Takže jsem nahrál video, kdy byl nejblíž tomu tam hupnout. Naštěstí dělal mrtvýho. Bral jsem to jen jako zdokumentování události.
Odpovědět