Jinak, já mám už matky od zemní. Usazená 8.4. první dělnice 5.5.Takže cca po 6 týdnech! Je to letos opravdu všechno dřív. Byla to náhoda. Čekala jsem je až koncem měsíce. Takže teď si musím pohlídat ještě hájovou a první skalní na stromě, ty byly jen asi o 2-3 dny později a jsou to pěkná silná hnízda. Jsem zvědavá, dělnice od hájové vypadají spíš jako zemní...ale to je fuk, hlavně že létají.
Chov čmeláků v roce 2018
Hugo dost dobrý zavíječí video. Viděla jsem tak díky tobě zavíječe vlastně poprvé v reálu. Myslela jsem, že je větší.. Jo a to s tím vyprazdňováním rolních...to je taky dobrýýý
Jinak, já mám už matky od zemní. Usazená 8.4. první dělnice 5.5.Takže cca po 6 týdnech! Je to letos opravdu všechno dřív. Byla to náhoda. Čekala jsem je až koncem měsíce. Takže teď si musím pohlídat ještě hájovou a první skalní na stromě, ty byly jen asi o 2-3 dny později a jsou to pěkná silná hnízda. Jsem zvědavá, dělnice od hájové vypadají spíš jako zemní...ale to je fuk, hlavně že létají.
Hugo,mě se nejlépe osvědčil normální čtvercový úlek bez předsíňky.Dno i boky vystelu mechem a do středu dávám výstelku,třeba tu ze zelené domácnosti,surovou bavlnu,kapok nebo letos zkouším i Lintran-také surová bavlna zřejmě recyklovaná,nebo je různě míchám vždy ze dvou druhů.Hlavně kapok přimíchávám protože samostatně se mi zdá příliš lehký.Mech se polním líbí.Co mám obdélníkové úlky,tak příčkou z polystyrénu (cca 14cm vysokou)vymezím čtverec pro hnízdo a do toho zbytku dám jen mech,aby to tam nebylo prázdné.
Matky pak usazuji pomoci 50 ml injekční stříkačky přímo do vchodu a pokud se ji nechce vlézt dovnitř,tak do středu úlku,lehounce ji přikryji trochou výstelky co už držím v ruce a rychle zavřu víko.Po 5 až 10 minutách vchod otevřu podle druhu čmeláka.
Kavcao,blahopřeji ty matky jsou hodně brzo.
Loni jsem měla u matky umístěné 3.4. nové matky 26.6.
A není to hájová
,ty jsou rychlejší.
Matky pak usazuji pomoci 50 ml injekční stříkačky přímo do vchodu a pokud se ji nechce vlézt dovnitř,tak do středu úlku,lehounce ji přikryji trochou výstelky co už držím v ruce a rychle zavřu víko.Po 5 až 10 minutách vchod otevřu podle druhu čmeláka.
Kavcao,blahopřeji ty matky jsou hodně brzo.
Ja jsem dneska potkal matku zemní v lese,vypadala že hledá hnízdo
možná jsou fakt letos rychleji.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Ne není to hájová.Je to hodně tmavá zemní.Stará matka byl fakt velkej kus.Hnízdo od začátku bylo pěkně silné.Dokonce cca před 3 týdny jsem na česně našla obřího mrtvýho pačmeláka.Evidentně si s ním poradily už dělnice ve vchodu.Ale trochu jsem se bála.V úlku mám kartonovou krabici i s víkem.Víko jsem otevřela a krabici rozevřela po rozvinutí hnízda a přidala výstelku.Mám pocit,že pokud je v hnízdě těsněji a teplo, tak jim to vyloženě svědčí.Loni ta silná zemní měla úlek taky menší , že se spíš už nevešly...a dost teplo .Letos je v něm skalní a tam je hnízdo taky pořádné.
Podle mě to mají rádi.Tu krabici jsem měla tak o 2 cm menší po obvodu než úlek..úlky s větším prostorem /a to jsem nahoře ze začátku zmenšila prostor poklopem / sice prosperují taky dobře , ale není to úplně ono. Větší úlky jsou i víc a lépe odvětrané... ale mám prostě pocit, že velká vlhkost a teplo jim dělá vyloženě dobře. Kdyby jste viděli ten loňskej hnůj v čem byly ty obří zemní.. a jak hnízdo prosperovalo!Dělnice jsou pak větší a hnízdo se rozrůstá rychleji.Je to jen můj vypozorovaný názor, ale příští rok budu ty krabice dávat takto menší .
Podle mě to mají rádi.Tu krabici jsem měla tak o 2 cm menší po obvodu než úlek..úlky s větším prostorem /a to jsem nahoře ze začátku zmenšila prostor poklopem / sice prosperují taky dobře , ale není to úplně ono. Větší úlky jsou i víc a lépe odvětrané... ale mám prostě pocit, že velká vlhkost a teplo jim dělá vyloženě dobře. Kdyby jste viděli ten loňskej hnůj v čem byly ty obří zemní.. a jak hnízdo prosperovalo!Dělnice jsou pak větší a hnízdo se rozrůstá rychleji.Je to jen můj vypozorovaný názor, ale příští rok budu ty krabice dávat takto menší .
17.6. pozorovana nová kráľovná skalných ( čm.8).Chodila po cesne s ochrankou 3-4 robotnic.15.4. usadena a 5.5. prvé robotnice.Inak v sobotu a v nedeľu vyletovali další samcekovia s cmelina s uhynulou starou kráľovnou (čm.4).Večer mojou gramblavostou prežili 2 zavijaci na cmeline ale ráno som 2 na skoro rovnakých miestach zlikvidoval.Strasne ma vytacaju drze muchy a kliestary ,ukolasi alebo ako sa ty zm.... volaju.
Kavcao,máš pravdu zemní potřebují vyšší vlhkost než některé jiné druhy,mám dojem 80%.
Rapo dík za informace,tak za chvíli se objeví i další.
U mně doufám také brzy nějaká vyletí,ráno létají na pastvu jak ztrhané až 130x za 1/2 hodiny(počítáno odlet i přílet).
Já včera večer také na větrání u skalních našla 2 velké zavíječe.Naštěstí se mi je podařilo chytit,ale jsou rychlí.
Rapo dík za informace,tak za chvíli se objeví i další.
Já včera večer také na větrání u skalních našla 2 velké zavíječe.Naštěstí se mi je podařilo chytit,ale jsou rychlí.
Já s tím letos nějak nemám problém.Ti jedni zemní co si postavili komín k větracímu okénku mají stráž tam
.Ale jinak se strážkyněmi u vchodu problém bývá a stráží zuřivě.
I ty skalní mám letos nějaké mírumilovné.
Samečci se prý většinou nevracejí.
Samečci se prý většinou nevracejí.
Strazkyne sú dosť agresívne a pokúsali syna ked im pomahal.Dik Niky za info.Niky1 píše: úte 19. čer 2018 15:36:45 Já s tím letos nějak nemám problém.Ti jedni zemní co si postavili komín k větracímu okénku mají stráž tam.Ale jinak se strážkyněmi u vchodu problém bývá a stráží zuřivě.
I ty skalní mám letos nějaké mírumilovné.
![]()
Samečci se prý většinou nevracejí.![]()
- Karel
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá zpráva na Textilní univerzitě v Liberci mi jsou schopni změřit prodyšnost materiálu a porovnat to s organzou jako referenční
. Mají na to techniku a vědomosti. Tak pak budu referovat.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere