Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,ty jsi neviděl to video od Huga? https://www.youtube.com/watch?v=Zw3PXePFGL8 Pokud tam už máš matky a zavíječi vlezli až teď,tak by nemuseli napáchat tolik škody,jako kdyby tam vlezli ještě před líhnutím matek. ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Videl som ho .Aha teraz mi docvaklo ze je to cez deň.No ale ja nechcem mať mnoziaren na zavijaca. :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,to nechce nikdo.Máš možnost zkusit hnízdo od larev očistit,ale je to dost náročné.Musel bys všechny čmeláky večer při červeném světle přemístit třeba do 5l láhve s víkem a trochou výstelky z hnízda na dně.Pak odstranit všechny housenky a zkontrolovat dílo zespodu,protože oni se zavrtávají právě odspodu a pak všechny čmeláky zpět opatrně překlopit dovnitř hnízda.Nebo alespoň kontrolovat vrchem jestli se neobjeví další dospělý jedinec,housenky nikam neutečou.A až hnízdo skončí,celý obsah spálíš.Ony se někde na stěně zakuklí,tak je odtrhneš. ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 27. čer 2018 7:01:01
Rapo,to nechce nikdo.Máš možnost zkusit hnízdo od larev očistit,ale je to dost náročné.Musel bys všechny čmeláky večer při červeném světle přemístit třeba do 5l láhve s víkem a trochou výstelky z hnízda na dně.Pak odstranit všechny housenky a zkontrolovat dílo zespodu,protože oni se zavrtávají právě odspodu a pak všechny čmeláky zpět opatrně překlopit dovnitř hnízda.Nebo alespoň kontrolovat vrchem jestli se neobjeví další dospělý jedinec,housenky nikam neutečou.A až hnízdo skončí,celý obsah spálíš.Ony se někde na stěně zakuklí,tak je odtrhneš. ;)
Niky dik ale je to dosť silné hniezdo a sú tam mladé matky takže by to bolo dosť náročné.Uvidim co bude dalej.Kontrola bude kazdodenna.
kaos
TOP člen
TOP člen

Myslím, že samečci po páření nehynou. Samotného by mě zajímalo jak dlouho dokáží fungovat, pár týdnů by to ale mělo být určitě.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak čmeláci po páření neumírají,můžou se pářit znovu.Bylo tam jen uvedeno,že je to velice náročné a může trvat až 45 minut.Jestli pak můžou být třeba po několika pářeních oslabeni natolik,že by nemohli létat nebo dokonce zemřít jsem nikde nenašla.Nevím jestli by věděli v Troubsku,proč bývá problém s vitalitou samečků zrovna u skalních. :?: .

Já mám na zahradě invazi skalních dělnic :lol: ,ale moje to nejsou protože po vylíhnutí matek a tom lijáku ve čtvrtek jich začalo ubývat.Takže v okolí musí být další hnízda skalních. :) Na zahradě vždy bývala převaha zemních dělnic a teď kde se podívám sama skalní dělnice. :D
A opět jsem viděla dělnice lesních. :)
kaos
TOP člen
TOP člen

Ty výskyty dělnic jsou vážně zajímavé. Když létaly matky drtivá většina všech matek byly zemní a hájové, i na rododendronu když se pak krmily, nikdy jsem neviděl skalní a jednou zahradní. Teď už asi měsíc v kuse je vážně zázrak nějakou dělnici od zemní či hájové vidět, na zahradu mi nikdy nelétaly, ale ani v okolí nic není. Zato jsou úplně všude zahradní. No a teď poslední týden se taky vyrojily skalní, na zahradě je jich už víc než rolních a i v okolí jsou najednou vidět, dokonce jsem viděl i samečka. No a včera jsem viděl konečně zemní, na ostružiníku v lese se krmila mladá matka, sameček a s nimi mladá matka pačmeláka, docela zajímavé složení, zajímalo by mě, jestli jsou to všechno sourozenci :-D
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Brundibár

Přidám pár postřehů:
Včera kolem 17 hod. se přihnal poměrně silný déšť, zrovna jsem natáčel - skalní to fofrovali domů tak, že se málem nevešli na česno - rekord byl 14 příletů za minutu :shock: zajímavé bylo, že dvě až tři dělnice byly schované pod nadzvednutou klapkou (klidně mohly jít domů) a jakoby čekaly na zmoklé kamarádky a tímto jim pomáhaly (?) Čekám, že by každou chvilku mohly být nové královny.
U zemních je samé drama - v neděli (to mám zprostředkovaně) se na česně objevila zraněná královna (asi původní), pak spadla, nemohla vzlétnout. Tak ji děti vrátily na česno, ale dělnice ji nepustily zpátky. Tak byla odnesena k nějaké kytce, kde asi vyhasl její život. Taky mě napadlo, že to mohl být pačmelák, nevím. Včera jsem opět viděl jednu dělnici jak nese v kusadlech larvu, chtěla s ní odletět, ale spadla, tak pak těžkopádným letem s ní popolétla dál, larvu upustila a vrátila se domů.
Jinak se mi zdá, že zemní víc bzučí a jsou více schovaní u dna. Naopak skalní pořád aktivně pobíhají "nahoře" v počtech mnoha desítek.
Tak to zas dneska omrknu.
Zdravím všechny !
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

:twisted: Takže v čm.3 som zabil dalsich 2 zavijacov ale vidím lietať odtiaľ aj kráľovne. :|
Niky1
TOP člen
TOP člen

Teda ti zavíječi si na tom hnízdě pořádně "zgustli" :( ,oni skalní dost silně zapáchají a když je silné hnízdo,je jich opravdu hodně.Tak není divu,že zavíječe tak přitahují.Navíc to jejich noční vyhazování výstelky je také lákadlem,jelikož je tak klapka pootevřená a tou výstelkou se lehce dostanou dovnitř. :x
Odpovědět