Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 27. čer 2018 19:06:41
Teda ti zavíječi si na tom hnízdě pořádně "zgustli" :( ,oni skalní dost silně zapáchají a když je silné hnízdo,je jich opravdu hodně.Tak není divu,že zavíječe tak přitahují.Navíc to jejich noční vyhazování výstelky je také lákadlem,jelikož je tak klapka pootevřená a tou výstelkou se lehce dostanou dovnitř. :x
V čm.3 mám zemnych ale ako hovoríš skalny to sú riadny smradosi. Buduci rok dám všetky ule do zeme okrem pár ktorym to nevyhovuje.Niky ktorý cmeliaci potrebujú byť nad zemou?
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

U mě na zahradě hodně skalních, nějaký rokytový, dost polních, zahradní a dokonce mrňousci lesních, ráno a v podvečer je u nás bzukot. Včera jsem při kontrole střechou vypustila mouchu, lítám s plácačkou po zahradě jako blázen. I v pastích mám plno much. Vyměňujete pasti, když jsou tam mouchy? U skalních mám samečky, jsou pěkně žlutí, u zemních to neumím poznat, jsou tam nějací více žlutí. Včera přes den jsem sladovala skalní, přiletěla luční královna a chtěla se dostat pod klapku, přiletěla dělnička skalních a došlo ke rvačce, měla jsem v ruce štětec na čistění klapky tak jsem je oddělila a měla jsem co dělat abych utekla. Příští rok nic nechytám, nechám je usazovat a jen doufám, že nedojde k bojům. S těma zavíječema je to děs. Já jich letos zlikvidovala 5. Všechny čmelíny mi připadají v pořádku lítají jak divý. Držím všem palce.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,ti luční jsou fakt nějací divní,jakoby jakákoliv klapka znamenala domov. :roll: Samečci skalních létají bez problému,žádný slabší kus?

Rapo,proč chceš dávat všechny do země?Nějaké už tak máš a zdá se ti to bezproblémové?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo, nezoufej. Je to škoda s tím zavíječem. Ale vypadá to, že bylo hnízdo napadeno až nyní a většina nových čmeláčích matek se ještě stihne vylíhnout. Pravidelně hnízdo kontroluj a hlavně likviduj housenky a i případné zakuklence, budou po stěnách u stropu zapředené v pavučince. Ale třeba to ani nebude tak vážné. Záleží, zda už samíčky zavíječe stihly klást vajíčka a případně kolik. V této fázi vývoje bych už hnízdo nerozebíral.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 27. čer 2018 20:28:40
Blanko,ti luční jsou fakt nějací divní,jakoby jakákoliv klapka znamenala domov. :roll: Samečci skalních létají bez problému,žádný slabší kus?

Rapo,proč chceš dávat všechny do země?Nějaké už tak máš a zdá se ti to bezproblémové?
Ano mam 6 v zemi.Jeden je celodenne na slnku a žiadny problém s prehrievanim a sa mi zdá že su kludnejsi.Inak zase mi dnes z čm.4(skalny) vyletela zemna robotnica ale lietaju klasika aj skalné.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 27. čer 2018 20:48:12
Rapo, nezoufej. Je to škoda s tím zavíječem. Ale vypadá to, že bylo hnízdo napadeno až nyní a většina nových čmeláčích matek se ještě stihne vylíhnout. Pravidelně hnízdo kontroluj a hlavně likviduj housenky a i případné zakuklence, budou po stěnách u stropu zapředené v pavučince. Ale třeba to ani nebude tak vážné. Záleží, zda už samíčky zavíječe stihly klást vajíčka a případně kolik. V této fázi vývoje bych už hnízdo nerozebíral.
Ahoj Honzo .Práveže som vôbec nevidel húsenice ani zakuklence. Pod vikom na ule mám antikorovu sietovinu 0,2mm x 0.2mm v ramiku a ani na nej nieje nič ani pavuciny zavijaca. Uvidím čo bude.Dik Honzo.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
stř 27. čer 2018 21:20:38
Ahoj Honzo .Práveže som vôbec nevidel húsenice ani zakuklence. Pod vikom na ule mám antikorovu sietovinu 0,2mm x 0.2mm v ramiku a ani na nej nieje nič ani pavuciny zavijaca. Uvidím čo bude.Dik Honzo.
No jak říkám, vypadá to, že hnízdo bylo napadeno někdy v nedávné době. Píšeš, že hnízdo je stále silné a už se líhnou nějaké matky. Tak to se většina matek stihne vylíhnout. Housenky zavíječe hnízdo nezlikvidují ze dne na den. Pravidelně hnízdo kontroluj a uvidíme.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
stř 27. čer 2018 20:12:47
I v pastích mám plno much. Vyměňujete pasti, když jsou tam mouchy?
Blanko, když už je past pěkně zaplněna škůdci, tak ji vyměním. Většinou tak po 2 - 3 týdnech.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
stř 27. čer 2018 20:28:40

Nezdá se mi. Uviděla jsem zatím tří a byli pěkní. Teď je škaredě, pokusím se o nějaké fotky. Včera večer jsem při kontrole úlků viděla ve vchodě dvě larvičky, vypadaly jinak menší a rovné, ne do klubíčka. Byl to úl, kde jsem vrchem vypustila mouchu. Na hnízdě jsem neviděla žádné housenky, jen spoustu rozlobených dělniček. Už bych měla mít královny a pořád nic, ony se rodí až po samečcích nebo souběžně, nechci jim bourat stříšku, jsou nervozní jen když nahlížím při červeném světle, do zemních ani nenahlížím stačí mi ti dva strážní co mě honí po zahradě, je to silné hnízdo, na česně pořád černo, jak se cpou tam i zpět a přitom jim padají rousky. Loni jsem měla zavíječe u skalních a měla jsem královny, některá se mi letos sama usadila do stejného úlu.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo
U těch úlků v zemi jakou máš úspěšnost - můžeš-li konkrétně na druh (ne obsazenost, ale narozené matky a samečci) ?
Provádíš u nich kontrolu hnízda nebo to necháváš během sezony osudu?
Máš na vstupu klapku?
Mravenci, škvoři apod nejsou problémem?
Jak řešíš přívalovou vodu a bordel v stoupající chodbičce?
Větrání a kondenzaci vody v úlku a chodbičce?

-----
skalní se tam usadit asi dají, ale očekával bych, že tento typ úlku bude pro ně nejméně vhodný a vchod bude zaprasen a vonět úplně stejně jako u nadzemní varianty. Jsou náročnější na "údržbu" než ostatní a tak osobně pro ně volím úlky, kde to jde nejlépe obstarat (přístup, vizuální kontrola) ....
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Odpovědět