Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Karle, ta myšlenka s dlouhou chodbou k likvidaci zavíječe je zajímavá, v té diplomové práci co jsem dával odkaz výše píšou k zavíječi toto:

"Čmeláci tuší nebezpečí hrozící jim od tohoto nepřítele, neboť zabíjejí okamžitě každého motýla, kterého v hnízdě objeví. Zůstane-li však zavíječ sedět nehybně v ústraní, unikne jejich pozornosti, poněvadž ho nemohou v tmavém hnízdě poznat jinak než dotykem tykadla. Pozoruhodné je, že čmeláci napadají v hnízdě pouze okřídlené nepřátele, jako zaviječe, mouchy a vosy, kdežto brouků, housenek a larev si vůbec nevšímají, přestože by je mohli snadno usmrtit. Mimo hnízdo však nevěnují pozornost ani těmto okřídleným nepřátelům. (May, 1959)"

Takže v případě dlouhé chodby by se mohla opravdu zvýšit šance, že zavíječe nějaká dělnice zlikviduje.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Karel píše:
čtv 28. čer 2018 15:22:56
Honzo máš pasti :) a ty na Aphomii stačí. Jednak je to docela velký motýlek (proti chalcidkám určitě) a jednak se dá dobře oklamat a navést na lep větrání. Chemostop řeší otázku možnosti vajíčko vně - housenka dovnitř... Není ale potvrzen takový záchyt ani na lepu což neznamená, že se to stát nemůže. Nicméně si myslím, že pokud není větrání ošetřeno pastí tak to zkusí u něj a pokud se tudy nedostane do úlku, jde ke klapce a tam je to vždy loterie. Žádné opatření není 100% a tím spíš ne to, kde je vstup pro čmeláky a nelze tedy řešit maximálně možně.
Jak jsem psal na FB i z toho důvodu dělám tu dlouhou chodbu, aby byla ještě šance, že v chodbě narazí na dělnici a ty ho zlikvidují. Stejně tak housenka by asi ten metr v tom bordelu co tam čmeldové mají, nedala...
V hnízdu je oproti přírodnímu stavu u všech parazitů pro ně velké plus - je tam více materiálu, kde se mohou bezpečně ukrýt a tak bych na možnost, že si čmeláci pomohou sami nesázel - je to jiná situace i než v labu, kde mají taky materiálu velmi málo neboť se vnější podmínky řeší klimou místnosti.
RAPO:
U napadeného hnízda bych zvážil půjčit si od včelaře ochranné pomůcky + tu výchytku a opravdu udělat tu důslednou kontrolu jak radí Ondra na FB. Při opatrnosti hnízdo není zas až tak křehké, jde s ním dobře manipulovat a je šance, že ho opravdu očistíte + vyměnit veškerý materiál co není vázaný na hnízdo... On to dělá rutinně a čmeldům to nevadí tak je to spíše o odvaze nás. I případné narušení struktury je nic proti larvám, nahoru lezou už jen larvy k zakuklení, tedy ty, co své dílo na čmelácích už vykonaly....
Karle sú tam uz mladé matky tak nerád by som narobil viac škody ako osohu. Uvidím možno po tejto skusenosti budem pre buducnost radikalnejsi.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Takže kontrola cca 17:00 3x zavijac motylik a 4 x husenice.Nervy som mal a nevedel som čo mám skôr zabijat. Este teraz pôjdem so ženou likvidovať. :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,pořád v tom hnízdě zemních?Zavíječi jsou potvory :( .
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Admin mě informoval že objemnější přílohy už nelze přidávat do příspěvků, tak jsem na https://youtu.be/4eUPmTTefMM dal video s drzou mouchou a https://www.youtube.com/watch?v=A5AVfbk ... e=youtu.be jak čmeláci couvají na WC. Prozradí mi nějaká dobrá duše o jakého čmeláka se jedná? Na https://youtu.be/1WsOyliuI3I jsem ještě přidal vzhledově jiného čmeláka, který se snaží dostat do stejného čmelína. Je to atak cizáka nebo to může být původní obyvatel?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 28. čer 2018 20:54:41
Rapo,pořád v tom hnízdě zemních?Zavíječi jsou potvory :( .
Ahoj Niky .Áno v tom samom.Bol som s ženou ešte o 20:30 a hruza. 1xmotylik zlikvidovaný 2 ušli ,3 x husenice zlikvidovane 2 ušli. Už tam boli aj tie pavuciny. Po vrchu sa tackala čerstvo vyliahnuta kráľovná.Piiiiiip.
kaos
TOP člen
TOP člen

Rapo píše:
čtv 28. čer 2018 22:24:16

Ahoj Niky .Áno v tom samom.Bol som s ženou ešte o 20:30 a hruza. 1xmotylik zlikvidovaný 2 ušli ,3 x husenice zlikvidovane 2 ušli. Už tam boli aj tie pavuciny. Po vrchu sa tackala čerstvo vyliahnuta kráľovná.Piiiiiip.
Asi bych neváhal a přikročil k čištění hnízda. V noci při červeném světle odchytat čmeláky vyjmout hnízdo vyměnit výplň a všechny larvy zavíječe ven. Těžko říct kolik hnízda už zkonzumovali ale určitě bys jim ještě dál šanci. Jinak měl jsi zavřenou klapku? Tolik zavíječů to je silene, zvlášť když každý klade až 250 vajec :-o
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
čtv 28. čer 2018 23:19:06
Rapo píše:

Asi bych neváhal a přikročil k čištění hnízda. V noci při červeném světle odchytat čmeláky vyjmout hnízdo vyměnit výplň a všechny larvy zavíječe ven. Těžko říct kolik hnízda už zkonzumovali ale určitě bys jim ještě dál šanci. Jinak měl jsi zavřenou klapku? Tolik zavíječů to je silene, zvlášť když každý klade až 250 vajec :-o
Samozrejme že som mal klapku zavretú.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
Bol som s ženou ešte o 20:30 a hruza. 1xmotylik zlikvidovaný 2 ušli ,3 x husenice zlikvidovane 2 ušli. Už tam boli aj tie pavuciny. Po vrchu sa tackala čerstvo vyliahnuta kráľovná.Piiiiiip.
Vypadá to na větší napadení než se zdálo. Taky bych se pokusil o nějaké čištění komplet hnízda. Držím palce.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,tak to mi je líto,ale bez vyčistění to nejspíš nedopadne dobře. :(

Hugo,přesně to samé se děje i u mně,dělnice nebo spíš sameček rokytového jako i u tebe(neumím rozlišit) pořád leze ke skalním,k zemním si netroufá.Tak nevím jestli krade nektar nebo ho zajímají matky. :lol:
Odpovědět