Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
ned 01. črc 2018 21:24:34
Kaosi,bohužel nefotím a nemám ani mobil s foťákem ;) ,nemám k tomu žádný vztah,i když by se mi to zrovna teď hodilo. :oops:
Mohl by to být č.proměnlivý jelikož oni podle liter. mají nové matky na přelomu června a července + později. :)
Možná bys mohla zkusit na konci hnízda, pokud by tam byla nějaká mrtvá dělnice jí poslat do Troubska :-). Rozhodně nech úlek na místě, kdyby se příští rok vrátila nějaká královna, bylo by to super je trochu rozšířit!
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u přestěhováných zemních jsem teď napočítal 25 průletů za 30 minut :-)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,to je slušné po přestěhování :) .Uvidíš jestli se to postupně bude zvyšovat.Jsem zvědavá na další vývoj.Nevýhodou je,že nevíš kdy se matka ubytovala.

Bohužel musím hnízdo trochu otočit.Ale oni se nejspíš nebudou vracet do úlku,příští rok ukáže :) .Edit:je to polní,takže není třeba. ;)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne stř 11. črc 2018 8:04:28, celkem upraveno 1 x.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

pár fotek ze zahrady, propásla jsem dvě královny skalních a jednu zemní
https://img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/1 ... 02_007.jpg
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos
TOP člen
TOP člen

Měl bych další poznávačku, zajímalo by mě, co je to na fotce? To první vypadá jako sameček čehosi, ale nedokážu identifikovat co to je zač, to druhé a třetí bych řekl, že je rolní, ale má dost nezvyklou barvu.
Příloha IMG_20180626_122517_608.JPG je dlouhodobě nedostupná.
Screenshot from 2018-07-02 17-24-06.png
(490.61 KiB) Zatím ještě nestaženo
Screenshot from 2018-07-02 17-23-46.png
(626.19 KiB) Zatím ještě nestaženo
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Může parazit, pokud se nedostane do hnízda to vyřešit nakladením vajíček venku nebo ne ? (dával jsem k Ondrovi na FB, ale raději i sem, foto kontroly dnešní pasti na víčku větrání u skalních...)
past.jpg
(381.24 KiB) Zatím ještě nestaženo
Nebýt chemostopu dala by to asi co nejdál až k organze a doufala, že larvičky prolezou až ke hnízdu. Jsou to vajíčka Brachycomy, ale když to zvládne ona tak asi i Aphomia...

Jinak tady si můžete prohlédnout Mellitobia acasta na síťce organze a uhelonu 22T, který má jen o něco menší oko než organza. Zadeček je schopna mellitobia smrsknout, takže k diskuzi proleze organzou nebo ne ??? Snímky byly pořízené pod mikroskopem focené do PC akorát nemám tak malé rozlišení, aby se vešla celá, tak jsem musel na sekvence a pak to poskládat jak puzzle. Záměrně jsem nepoužil krycí sklíčko, abych Mellitobi nerozmačkal, což by změnilo rozměry, tak leží na síťce. Šlo o expempláře zabité lihem (mohou být tedy trochu naboptnalé), co mi poslal Ondra, jemu to poslal nějaký napadený čmelákář.
http://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/Mellitobia_Acasta/
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,na prvním snímku je nejspíš sameček hájového,na druhém polní a třetím asi sameček polního. ;)

Karle,já myslela,že na tom prvním snímku jsou vajíčka obyčejné mouchy(mám dojem že brachycoma klade přímo larvy,ale možná se pletu. :?: . ;)Že by se larvy protáhly organzou? :(
Ale ta mellitobia-to je síla :shock: ,ta se snad dostane všude :( .Perfektní fotky! :)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky to máš pravdu,klade larvy jako asi všechny masařkovité, zas jsem se něco přiučil :)). Ono na té fotce asi taky nejsou vajíčka (omluvám se za chybu), alespíš larvy a může to být obyč moucha což mi teda ta brachycoma taky připadá jako obyčejná potvora co jich tu lítají stovky. V zásadě ale mi šlo o to,že je možné, aby parazit naklad vajíčko / larvy i tam, kde nemá zdroj pro jejich obživu neboť tam ty nakladené nemají tak jako tak co žrát. Bude to určitě raritní (v pastech i za minulé roky jsem měl vždy jen dospělce), ale ne nemožné a je třeba asi toto riziko zohlednit.

K Mellitobia postnu sem pak výsledky výzkumu, ale ještě nemám vzorky zpět, akademici mají asi prodlooužené volno :mrgreen:
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak dnes to přestěhovaní zemní pořádně rozjeli, za půl hodiny 49 průletů :-o.

Jinak včera (3. den na místě) a dnes vidím ještě vylézat nějaké co zaměřují, mohou po těch 3-4 dnech vylétat poprvé, nebo to jsou nově narození jedinci?
Odpovědět