Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,na výsledky výzkumu jsem zvědavá,ale raději ať se tu mellitoba ani neukáže. :lol:
Ne kdyby se o tom nepsalo,tak ani nevím,že existuje.Nevíš jestli je ještě menší než smutnice?Co o mellitobě vím,tak jak uvidím jakoukoliv mini mušku před úlky,tak jsem z toho na nervy jestli to náhodou není ona.Nevím jestli se dá na první pohled odlišit od mušek? :?:

Kaosi,tak to už je moc pěkný prolet :D .
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky asi bys ji ani neviděla, dokud ji nebudeš mít masivně v úlku, cokoliv co vidíš volně v okolí cca velikosti octomilky je proti ní v zásadě obr.
Mellitobia má na délku kolem 2mm a tloušťku pod 0,5mm, ještě o trochu menší než smutnice. Vniknout do hnízda je tak pro ni snadné. Problém síťky řeším spíš proto, že když ji dávám a dělám past - tedy všechno co tam směřuji tak chci, aby mi tam ta síťková bariéra opravdu byla jistota. Tak ať mám novou serii na příští rok pořádně. Výhoda je že Mellitobia není druhově omezená na čmeláky, napadne i včely nebo parazitické vosičky, takže zas menší šance na infikaci a má asi hodně přirozených nepřátel, příroda si to reguluje, ale na nás je neumožnit masivní rozmach. No a šáhnout po něčem lepším by rozhodně měli ti letos napadení...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Kontrola napadnuteho čm.3 večer 2xhusenica ,ráno nič a 16:30 2xhusenica. Jedna kralovna mi usla vrchom a za chvilu sa vratila tak som ju chytil a zo striekackou dal cez klapku do čmelina. V zápätí priletela ďalšia kráľovna a šup do vnútra.Malo by tam byť minimalne 5 mladych kráľovien.Tak uvidím čo bude ďalej.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,tak to jsi mě trochu uklidnil.To co létá okolo úlků je celkově podobné i velikosti na smutnice.

Rapo,dobře že je kontroluješ,aspoň ty housenky omezíš na nejmenší míru.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Před čtnácti dny jsem byl na výletě na Modravě a Kvildě v opravdovém čmeláčím ráji. Ale zase takový ráj tam nemají, v minulých dnech tam naměřili -4°C. Holt drsná horská příroda... :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Album s letošními skalními bylo doplněno o několik dalších fotek.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Skalni_2018/

O tom, že je hnízdo silné svědčí i velký zájem much. Viz foto lapače.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/J ... 074039.jpg
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 02. črc 2018 17:30:25
Měl bych další poznávačku, zajímalo by mě, co je to na fotce? To první vypadá jako sameček čehosi, ale nedokážu identifikovat co to je zač, to druhé a třetí bych řekl, že je rolní, ale má dost nezvyklou barvu.

IMG_20180626_122517_608.JPG

Screenshot from 2018-07-02 17-24-06.png

Screenshot from 2018-07-02 17-23-46.png
Připojuji se a mám stejný názor jako Niky.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pon 02. črc 2018 11:45:43
Tak to máš odvahu a co královna?
Posílám foto z nedělního rána u zemních
https://blanka06.rajce.idnes.cz/co_to_je/#
Blanko, nádhera! :D Vypadá to, že matky poprvé vylezly ven. Většina ještě není pořádně vybarvena, ty proužky jsou bledé, ale to se brzy změní. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzi já mám dojem, že to nejsou královny. Teď mi vylétají a jsou dvakrát větší. Včera večer při kontrole jsem zjistila, že mi zalezly dělničky mezi stěnu a karton, ještě že to bylo u skalních, musela jsem tam karton vyškubnout, měla jsem to přelepené tou šedou lepicí páskou, ale ona se působením vlhka a tepla odlepila, ještě že jsem si toho všimla. Honzo mě taky lítá velké množství much kolem, asi udělám ty tvoje mucholapky, protože plácačkou nic na klapce nezabiju. Nechytají se ti dělničky
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A ještě denní návštěva u zemních. Musel jsem hodně opatrně otvírat. Jeden hrubší dotek a už bych se pěkně proběhl.... :lol:

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Z ... 105033.jpg
Odpovědět