Kaosi, ty se máš. Hlavní úkol je jasný - rokyťáky v příštím roce namnožit a pořádně rozšířit v našem kraji.

Zkoumají blízké okolí tak je to asi možné. No možná, že už teď ty mucholapy nebudou třeba a vystačíš si s klasickou pastí ve větrání. Královny jsou na světě a úkol je splněn!
No šťastlivec ... ze začátku to tak idylicky nevypadaloNiky1 píše: ↑pát 06. črc 2018 11:21:23Kaosi,tak to jsi byl ty ten šťastlivec co ho uváděli na fa čmeláci.cz,že se k němu stěhoval jeden úlek s rokytovými,to mě nenapadlo.
![]()
Myslím jsi psal,že kolem máš lesy.Co vím z jedné anglické nebo polské studie,nejvíce jim vyhovuje příměstské prostředí a parky.Jedná se o výběr rostlin,nejvíce mají myslím rádi rostliny z čeledi růžovitých například hloh či skalník- cotonaester horizontalis,ale samozřejmě i jiné.Tímto tě nechci nijak strašit či odrazovat,nejspíš bude v okolí plno jiných vhodných rostlin.
![]()
Kaosi,právě proto nedávám husí krkkaos píše: ↑pát 06. črc 2018 12:39:40Při té jsem odstranil husí krk, ten byl zevnitř celý ulepený nektarem a byly v něm dva mrtví čmeláci o velikosti královen, takže ty se přes ně buď nemohly dostat a pokud ano, ulepily si křídla a musely se pak pracně čistit aby mohly létat. Včera už bylo vše normální, létaly jen mladé matky a nyní již bez problémů....
Rozhodně si ale myslím, že se tu neztratí, u zemních vidím 5 různých barev pylových rousek, takže je tu dost velká různorodost kvetoucích rostlin a myslím si že by se tu uživilo mnohem více čmeláků, než jich v okolí vidím![]()
To jsem ráda,že jsi popsal jak ho odstranit,ale jak prosím tě nejlépe a čím na tu ruličku z petky nanášet nebo ho máš v tubě?Já jsem ho chtěla kdysi použít na něco jiného,ale dostala jsem z toho nanášení akorát "nervy"Karel píše: ↑sob 30. čer 2018 9:20:41Chemostop se výborně rozpouští (čištění zanesených věcí) v potravinovém oleji (i použitém) a ten se pak dobře odstraňuje běžnými saponáty. Při kondenzaci se na něm drží voda což snižuje úspěšnost (po vyschnutí funguje znovu), na svislých plochách v teple (30 vedra) stéká. Trvanlivost lepu je rok i více, limit je tak spíše lokální znečištění (parazité, prach).
Gratuluji, tak to je síla, u těch mých přestěhovaných jsem viděl 49 průletů, zajímalo by mě, kdy to ta matka založila, s těmi tvými se to vůbec nedá porovnávatBlanka píše: ↑čtv 05. črc 2018 22:04:08dnes jsem počítala průlet u silného hnízda zemních. Od 16,15h, do 16,45h. 134 přeletů z toho ž královen, měla jsem otevřenou klapku. U první usazené skalní za půl hod. otevřená klapka 83 přeletů z toho královny 1 kousek. Večer , když kontroluju čmelíny jestli tam není moucha, tak jsem nahlédla k zemním, v jednom hloučku asi 6 královen ve druhém tři nahoře na výstelce, nádhera.
No je to to klasický les, nejen smrkový, ale i smíšený s hodně průseky, tzn. maliny, ostružiny, spousta náprstníků (z této invazivní rostliny ovšem ekologové asi moc radost nemají