Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 19. črc 2018 16:52:53
U mně dnes první matky polních třetí úlek :D ,takže zbývají ještě polní ze čtvrtého úlku,které obtěžovali ti luční.
Gratulujem Niky. Aj ja by som chcel ale tento rok asi ťažko.
kaos
TOP člen
TOP člen

Rapo píše:
čtv 19. črc 2018 17:39:39
A nemohou se ti ještě objevit? Rolní mají mít matky nejpozději, někteří je mohou mít snad až v srpnu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Já se zastřelím, odpoledne včelín v pořádku v podvečer ve větrací pasti Melittobia. Teď nevím udělat kontrolu hnízda nebo zlikvidovat celé hnízdo
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
čtv 19. črc 2018 20:39:44
Rapo píše:
čtv 19. črc 2018 17:39:39
A nemohou se ti ještě objevit? Rolní mají mít matky nejpozději, někteří je mohou mít snad až v srpnu.
Jedno hniezdo je minimálny pohyb a to druhé sa trochu polepsilo sú aj väčšie robotnice ale je ich málo. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanka píše:
čtv 19. črc 2018 20:47:47
Já se zastřelím, odpoledne včelín v pořádku v podvečer ve větrací pasti Melittobia. Teď nevím udělat kontrolu hnízda nebo zlikvidovat celé hnízdo
A jsi si jistá, že je to ona? Mě se do pasti chytají různé mušky. Můžeš udělat foto? Jinak pokud je v pasti, tak to nevadí, u rokytových které mi přivezl Ondřej byly v pasti dvě, ale hnízdo je zdravé. Problém poznáš pokud jsou jich desítky uvnitř úlu na stěnách. Pak je třeba hnízdo zlikvidovat.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Jap píše Kaos nepropadej Blanko panice, i kdyby dokud se nenarodí první generace tak to nech, vyvedeš ještě matky a hnízdo může do té doby skončit zcela normálně. V pasti nevadí a ani v úlu už v tuto dobu nemusí být pohroma. Až pohroma bude poznáš to bezpečně, celý úl bude plný milimetrových mušek, pak ho zabalit do igelitu a zlikvidovat. Dokud to nebude je čas i pro čmeláky.... Jen nekašly na kontrolu hnízda, aspoň obden odklop střechu a koukni, aby se případně nestihly množit exponenciálně dál a nerozlétaly se po okolí... Nemusíš ani rozhrabovat výstelku, oni pak jsou opravdu všude, na počet to nezamněníš...
Je to normální živočich žádná ebola :mrgreen:
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

No ono v tom napadení jsou dvě fáze, první je když Melittobia pronikne do hnízda a nakazí jeden kokon. Trvá jí to dva dny než začne klást a pak dalších 10 a více dnů, než se narodí nová generace. Z jedné kukly pak vyletí přes 100 nových mušek, samečci se mezi sebou pozabíjí, část samiček letí za světlem a infikovat nové hnízda a část zůstane a začne infikovat ostatní kokony. V této fázi bych hnízdo ještě nelikvidoval, dal bych to do karantény, tedy 30 a více metrů daleko od ostatních hnízd s větrací pastí, která polapí většinu těch co uletí. Ten zbytek nebezpečný na takovou vzdálenost nebude, oni mají velkou úmrtnost. V této fázi může matka kokony ochránit a rozkousat Melittobie, které jdou po dalších kokonech. Pokud ne, za dalších 10 a více dnů se narodí tisíce mušek a to už je na okamžitou likvidaci. Do té doby ale mohou ještě vylétat matky.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos
TOP člen
TOP člen

Blanka píše:
pát 20. črc 2018 10:08:10
Moc děkuji za rady

https://blanka06.rajce.idnes.cz/paraziti/#
Podívej se pak prosím na FB, poslal jsem ti dotazník ohledně napadení, sbírám informace od napadených lidí k odhalení příčiny, případně rizikových faktorů. Děkuji.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos píše:
pát 20. črc 2018 13:22:22
Blanka píše:
pát 20. črc 2018 10:08:10
Moc děkuji za rady

https://blanka06.rajce.idnes.cz/paraziti/#
Podívej se pak prosím na FB, poslal jsem ti dotazník ohledně napadení, sbírám informace od napadených lidí k odhalení příčiny, případně rizikových faktorů. Děkuji.
K tomu dotazníku, čmelín byl zelený, vedle bílý a vedle žlutý na žlutém a bílém nic, až po odstranění napadeného úlu jsem jich zabila asi 20ks od 12hod. do 17hod. Od čmelínů jsem se po celou tu dobu ani nehla a jen je kontrolovala, v 18hod, jsem zvedla střechy jestli něco není uvniř, bylo vše v pořádku, dnes ráno jedna chycená v pasti. Hned na podzim žlutý přetřu.
Odpovědět