Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky díky za tip, ale vypadá to, že problém bude nakonec asi někde jinde. Dnes teplota v úlku nepřekročila 27.7 °C a přesto koukám jak puk, najednou během asi 20 minut vyházeli snad 7-8 mini larviček. Nevydržel jsem to a podíval jsem se do hnízda. Může to být nějaká nemoc, ale spíše mi to připadá jako hladomor. V pondělí jsem jim dal dvě víčka s pylem, všechno vyžrané, zásoby žádné, larev velké množství, několik nových kladení, asi to v tomto suchu přestali zvládat s hledáním kytek.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

To mě mrzí,alespoň je zkus pravidelně přikrmovat roztokem,aby to měli trochu lehčí v tom vedru a suchu. ;)
Já jsem ráno zalila kiwi,přesto jsou teď větve zase svěšené,ta zem vysychá kvapem. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
čtv 02. srp 2018 14:56:12
Přemýšlela jsem,co by to udělalo,kdyby se jednu stranu na "poličku" položila přímo do úlku taková vložka cca 20x8cm?To by se muselo vyzkoušet bez čmeláků a měřit teplotu uvnitř,jestli by ze zpočátku úlek nezchladil moc a nepůsobil škodlivě jako klíma v autě.Myslím tím přechod z příjemného prostředí do příšerného horka. :(
Já myslím, že by jim to určitě nevadilo. Když uvážíš, že sídlí třeba až 2m hluboko v zemi v nějakých norách krtků a hlodavců, myslím že tam musí být podstatně chladněji, než venku, velké teplotní rozdíly musí zvládat i v přírodě.

Jinak mě se povedlo výrazně zlepšit chlazení. Střechu od ZD jsem nahradil dlaždicí, která má pochopitelně podstatně lepší tepelnou vodivost a musel jsem hned schovávat led do ledničky, protože mi okamžitě klesla teplota z 27 na 21 °C, vypadá to, že si teď vystačím jen s 2 kusy ledu na den a mokrým hadrem a čřmeláci budou mít komfortní teplotu 23-25°C max (teplota vzduchu je aktuálně 33°C).

Sucho je opravdu hrozné, u nás to bylo už od dubna a vždy když už to vypadalo nejhůř, tak konečně alespoň jednou zapršelo a pár týdnů šel život zas dál, jenže teď naposled nás ten déšť minul a vysoké teploty výrazně zvyšují výpar, pro čmeláky už to není dobré, ti v přírodě už dávno nelétají, vídám jen občas rolní. Květy za poslední týden úplně vymizely. Podle občasných rousek vidím, že moji zemní sbírají z rajčat a asi z nějakých dalších zahradních rostlin, ale i toho je málo :-(
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

kaos píše:
pát 03. srp 2018 15:46:27

Já myslím, že by jim to určitě nevadilo. Když uvážíš, že sídlí třeba až 2m hluboko v zemi v nějakých norách krtků a hlodavců, myslím že tam musí být podstatně chladněji, než venku, velké teplotní rozdíly musí zvládat i v přírodě.
Nechci zpochybňovat názory pokročilých, ale údajně jsou pro larvy nebezpečné nejen vysoké teploty, ale i změny teplot. V zemi se teplota mění relativně dost pomalu, takže s tím chlazením bude třeba zacházet velmi opatrně. Zkušenost z akvaristiky říká, že je lepší pár týdnů vyšší teplota, než se snažit zvýšit komfort tím, že každý den přilitím studené vody snížím teplotu skokově o 3°C.
Plácám tu moudra z úplně jiného ranku a někde je asi definováno, jak velký výkyv za danou dobu je přípustný bez následků. Tato informace by se mi zrovna hodila jako parametr, který musím dodržet při chlazení tím Peltierem.
kaos
TOP člen
TOP člen

Hugo.008 píše:
pát 03. srp 2018 16:12:23
Nechci zpochybňovat názory pokročilých, ale údajně jsou pro larvy nebezpečné nejen vysoké teploty, ale i změny teplot. V zemi se teplota mění relativně dost pomalu, takže s tím chlazením bude třeba zacházet velmi opatrně. Zkušenost z akvaristiky říká, že je lepší pár týdnů vyšší teplota, než se snažit zvýšit komfort tím, že každý den přilitím studené vody snížím teplotu skokově o 3°C.
Plácám tu moudra z úplně jiného ranku a někde je asi definováno, jak velký výkyv za danou dobu je přípustný bez následků. Tato informace by se mi zrovna hodila jako parametr, který musím dodržet při chlazení tím Peltierem.
Já jsem také začátečník, u těch čmeláků ovšem je třeba uvážit, že hnízdo je uvnitř teplodržné výstelky a je izolované ve voskové komůrce uvnitř ní. Takže skokové změny teploty vzduchu uvnitř úlku podle mě nebezpečné být nemohou, uvnitř hnízda se teplota bude vyvíjet pomaleji. Pokud čmeláci potřebují chladit tak si odvětrají křídly, pokud naopak, umí si i zatopit :-)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,čím měříš tu teplotu uvnitř?Vrtat dírku pro čidlo bych tedy nechtěla.Já mám na dřevěných úlcích dlaždici a na tom tu chladící vložku.Ale kolik stupňů je uvnitř nemám tušení. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Mám obyčejný teploměr s čidlem na drátku. Ten drátek jsem dal normálně pod stříšku, mám tam molitan, takže tam nezůstane škvírka ani pro Melittobii.

Jinak ty máš dlaždici na stříšce, nebo místo stříšky?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi díky,dlaždici mám místo dřevěné střechy. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé, tak jsem se už dočkal matek od skalních. :D :D :D Vedra jsme přežili a rád bych poděkoval manželce, synovi a tchýni za účinné chlazení. Bez jejich pomoci by to asi takhle pěkně nedopadlo. ;) Album je doplněno o aktuální fotky.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Skalni_2018/
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo blahopřeji,to se ti povedlo chytit zdravou a plodnou matku. :D
Odpovědět