Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,mě také chodili čmeláci na svazenku.Já myslím v této chvíli ;) ,svazenku totiž vysévám hned na jaře a pak ještě v květnu a červnu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,popsal jsi to to obšírně :) .Už jsem se tě chtěla zeptat na ty polní než jsem dočetla,že se matka předčasně nevrátila.Mě totiž polní poslední dva roky prokousávali dno až vznikl poměrně slušný otvor a pár buněk vypadlo při nadzvednutí úlku než jsem na to přišla,že je tam díra.Letos ve dvou úlcích slyším už hodně dlouho škřípání.Nejdřív jsem se lekla,že jsou to zavíječi,ale vypadá to zase na práci dělnic na polystyrenu.To jsem zvědavá po ukončení co stačili vyhryzat.Příští rok musím dát na dno umělohmotnou podložku a pak teprve výstelku. :lol:

Pozoruhodný počet velkých otevřených buněk((myslíš tím matky?),já to nikdy neumím spočítat a většinou na to i zapomenu.
Já být na tvém místě,kdybych tam chtěla mít čmeláky i nadále umístěné,nejdřív bych pouvažovala o tepelné izolaci především alespoň střechy.My jsme zateplovali půdu sice kvůli úniku tepla,ale projevilo se to velmi pozitivně i na snížení horka v létě.Před zateplením tam bylo pekelné horko i při otevřeném okně a teď je tam v létě teplota jak v běžné místnosti ;) .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 08. srp 2018 8:52:51
Rapo,mě také chodili čmeláci na svazenku.Já myslím v této chvíli ;) ,svazenku totiž vysévám hned na jaře a pak ještě v květnu a červnu.
Aha .No ja som vysadzal len na jar takže ti neviem povedať Niky.
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky také by mě zajímalo jestli ten počet velkých buněk odpovídá počtu matek, ale je to možné, u zemních a rokytových může hnízdo vyprodukovat až 200 matek při příznivých podmínkách.

Co se mých přestěhovaných zemních týká, tak tam se mi zdá, že už žádné matky nebudou. Pokud ano, musely by být nějaké trpasličí, poslední týden mi vyhazují obrovské množství malých larev z hnízda, už jich vynosili tak 30, není to ani teplotami, ani potravou, té mají dost. Konzultoval jsem to s panem Čížkem a ten si myslí, že jen dělnice kladou příliš mnoho samců a tak redukují jejich počty. Podle fotek už množí samce, mateřské kokony tam nejsou. Nicméně velikost kolonie odhaduji tak na 100 jedinců tak mi ještě nějaký ten týden budou dělat radost. Připojuji fotografie prohlídky hnízda, zajímavostí jsou kokony v PET víčku, před nějakým časem jsem víčko vyndaval a když bylo venku tak vidím že na něm je kladení a z něj vypadly dvě larvy, víčko jsem rychle vrátil na svoje místo a očividně je dokázali dochovat.
terr1.jpg
(145.45 KiB) Zatím ještě nestaženo
terr2.jpg
(218.56 KiB) Zatím ještě nestaženo
terr3.jpg
(160.79 KiB) Zatím ještě nestaženo
terr4.jpg
(230.55 KiB) Zatím ještě nestaženo
terr5.jpg
(223.33 KiB) Zatím ještě nestaženo
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Niky, záměrně uvádím velkých kokonů nikoliv matek /trubců / dělnic - Ty kokony jsou na první pohled nepoměrně větší než ostatní tak odhadem o 1,5-2cm. Co se z nich vylíhlo a jestli to všechno byly matky, tak to ti nepovím. Nicméně možné to být může - ono si myslím, že do jara přežije jen menší část matek a z nich se zase jen části podaří založit hnízdo a z nich jen část dojde úspěšně do konce a to i za podmínek přirozených bez destrukčního vlivu na okolí a čmelák je druhové hodně starý, takže tuto strategii měl i před vlivem člověka - tedy pokud by z hnízda vylétlo třeba jen 10 matiček jako normální jev pak na udržení druhu by to určitě nestačilo i za podmínek bezzásahových oblastí člověka...

Vnějším pozorováním mi ale odpovídají poměry - skalní měli více dělniček a méně jsem viděl matiček (ve fázi přechodu hnízda na tvorbu matek) a u zemních tomu bylo opačně, častěji jsem viděl matky na česně než dělnice.

No máš tam fotky postupného rozebírání hnízda i těch kokonů :). Já se rád poučím od znalců. A konec kolonie je pro mne hodinou pravdy :) , neboť se v hnízdě nerejpu jako Ondra (pokud teda nemám pavučinku ...)

k zateplení - řešit to budu muset asi hlavně oknem s mříží na dobu, kdy jsme pryč (jinak tam mám otevřené dveře a tím problém není), neboť králíky mám radši na pekáči než v popelnici...

K polním - ty tam nedáváš karton? Já jsem se toho prokousání dost bál a navíc kdyby polystyren zadělali, tak ten čistit důkladně pak nejde. Pepan to řeší potažením stěrkou / lepidlem což zvažuji taky. Já jsem tam pro letošek dal na polystyren vnitřní oblep balíkářskou lepící páskou s překryvem pásek cca 1cm - čímž mi držely dobře u sebe ale na polystyrenu moc ne a tak šly po skončení sezony krásně vyndat ven a mám tam je čistý polystyrénový vnitřek. Pepanova verze je ale lepší (vnitřní stěrka), protože ta stěrka lépe vyrovnává vlhkost, což páska na balíky vůbec...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karton nedávám jelikož mi plesnivěl,ale to jsem tehdy neměla horní větrání.Já mám vespod vrstvu novin asi 6 listů,jen si nevzpomínám jestli jsem ji tam měla když mi prohryzali to dno.U těch dvou letošních je docela možné,že nehryžou dno ale polystyrenovou přepážku.To uvidím až zkončí.

Karle,kokony jsem takhle jak myslíš nikdy nerozebírala a nepočítala,neměla jsem potřebu.Jen jsem se podívala na horní vrstvu.Pro mě je směrodatné jaký mají matky prolet za půl hodiny. :)

Hugo,jsem zvědavá zda se bude počet dělnic zvyšovat a hlavně jestli z toho pak vzniknou samečci a nové matky,mělo by to být za cca měsíc. :)

Kaosi,co by se namáhaly :lol: ,nakladly na připravený pyl vajíčka a jen zakryli. :)
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Niky1 píše:
stř 08. srp 2018 18:09:39
Hugo,jsem zvědavá zda se bude počet dělnic zvyšovat a hlavně jestli z toho pak vzniknou samečci a nové matky,mělo by to být za cca měsíc. :)
No bylo by to skvělé, ale asi moc šancí není. Teď jsem procházel pohyb na česně a malý kolega se celý den neobjevil :( . Takže doufám v lepší zítřky a pozvolna postupuji s chlazením úlku na příští sezóny. Už mám celkem ucházející teploměr (termostat) a nějaké součásti k hornímu chladiči. Až bude něco konkrétnějšího, vyprodukuji pojednání o průběhu v tématu "Technické parametry čmelínů".
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U skalních to pořád jede, dokonce ještě některé dělnice nosí pyl. Matky létají na výlety, je to radost... :D Album doplněno o další fotky.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Skalni_2018/
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karle, pěkná zpráva. Jaký máš názor na toho zavíječe? Pronikl tedy zřejmě přes klapku. Teď jde o to v jaké formě - dospělec, housenka, případně vajíčko na těle čmeláka :?: Už dlouho nad tímto problémem přemýšlím. Každopádně delší chodba je určitě dobré řešení. Nemusí však být pro všechny druhy čmeláků vhodná.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U zemních je krmení spotřebováno. Dělnice jsou poměrně v kondici, jsou však hodně malé. Napočítal jsem jich 13. Vůbec se mi ale nelíbí matka. Místo aby byla na buňkách. Při kontrole jsem ji přistihl sedět v rohu na výstelce. Sice po chvíli zalezla, ale něco se děje... :?
Odpovědět