Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,to je fajn že jich momentálně vidíš hodně na zahradě.Je tedy velký předpoklad,že budou i nějaké matky příští rok na zahradě hledat ubytování.Já mám všechny čtyři ze zahrady a ta jedna se dokonce ubytovala sama,i když na to se spoléhat nedá. ;) Ale je to opravdu vděčný druh pro délku trvání hnízda. :) Pokud můžeš,vysaď pro ně kostival a hluchavku bílou,super rostliny zvláště pro ně a pak pro luční.Hluchavka i pro zahradní čmeláky.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ad Buddleja (komule) preferenčně na ni jdou motýli včetně otákárků, dlouhozobek, ale jelikož nakvétá většinou (podle druhu) až od července, kdy už ubývá jiné potravy tak jí čmeláci nepohrdnou. + nenáročná, velmi rychle naroste do finální velikosti, snadno se namnoží řízkováním (odkvetlé růžice během srpna stačí zapíchat do substrátu a zalévat) - hlavně mladé keříky rády namrzají , je lépe je na zimu ochránit jehličím nabo schovat pod bublinkovo folii. Zmrnout zcela může i letitý keř, ten ale obrazí a do dvou let máte keř v původní kráse.

Mám na zahradě keřů kolem 15 různých variant (ideální do živého plotu nebo na tvorbu různých zákoutí, pro rychlý růst). Při mírné zimě neshazuje listy poměrně dlouho, klidně vydrží částečně olistěná i v lednu / únoru, pak je mráz ale většinou spálí. Odkvetlé růžice neodstraňuji, sýkorky a vrabci se na nich v zimě přiživují, tak je dávám pryč až během příštího jara při nasazování nových květenství. Píše se, že nejlepší je bílá, já to ale potvrdit nemohu, těch genetických mutací je tolik, že spíše než za barvou je třeba pátrat po medonosnosti (některé se šlechtí pkvůli vůni, jiné kvůli barvě)...

Pokud mohu doporučit tak Buddleja weyeriana ´Sungold´ má výhodu od ostatních, že nakvétá nejpozději, je ale schopná kvést (pár kvítky) i v listopadu. Tedy má maximum květu v době, kdy už nic moc jiného není a i ostatní komule odkvétají. Je tak hlavně čmeláky během srpna/září využívána nejvíce leč nejvíce z ostatních ji dokáže poškodit mráz. Dominantně jsou na ni zemní, pak občas rolní a skalní. Na tuto mi jdou i dělnice a asi má méně hluboký kalíšek neboť občas na ní jsou i včely, zatímco ostatní druhy využívaly jen matky čmeláků (+plejáda motýlů) a to zemních a matky pačmeláků - myslím je to hloubkou kalíšku...
Sungold:
komule.jpg
(273.25 KiB) Zatím ještě nestaženo
Buddleja Davidii
komule2.jpg
(351.39 KiB) Zatím ještě nestaženo

Jinak je ještě Buddleja alternifolia (Komule střídavolistá) , co má spíše převislý tvar keře, tu mám v jednom exempláři, ale pokud sledujete primárně cíl zdroje pro čmeláky tak nedoporučuji neboť kvete během června a malými kvítky a tak na ni moc nejdou ani motýli ani čmeláci.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tu sungold si zaobstaram.Diki Karle.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem asi po týdnu provedl kontrolu u skalních a musím říci, že stále to je dobré. Hnízdo už je samozřejmě v útlumu, ale napočítal jsem ještě cca 20 dělnic, jednoho samečka a dvě mladé matky. Ze skalních jsem se v průběhu září už dlouho netěšil. :) Jinak už je u všech zbylých úlů konec.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
pon 03. zář 2018 9:37:11
Tak jsem asi po týdnu provedl kontrolu u skalních a musím říci, že stále to je dobré. Hnízdo už je samozřejmě v útlumu, ale napočítal jsem ještě cca 20 dělnic, jednoho samečka a dvě mladé matky. Ze skalních jsem se v průběhu září už dlouho netěšil. :) Jinak už je u všech zbylých úlů konec.
Krása ;) .Mne skalny už dávno skončili. :cry:
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Buddleju jsem měla fialovou i bílou čmeláci na ni nebyli. U mě hlavně kokadry, je jedno jaká, cínie a hlavně hluchavky. Jinak hnízda dožívají, ale na zahradě mám hodně polních a lesní. Zapomněla jsem na kyprej, ten je hodně navštěvovaný polníma.
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky bohužel odrůdu kokardy ti už přesně neřeknu, kupoval jsem ji kdysi v OBI. Podle vzhledu tipuji, že by to měla být ta Burgundy.

Včera mě docela překvapili zemní, na klapku vylezla dělnice, která zaměřovala, zdá se tedy že ještě nedávno chovaly nové dělnice. Nové matky stále nic a rozlišování samečků jsem takhle podle oka radši vzdal, prostě je nepoznám, v hnízdě jsou ještě larvy a čerstvě nakladená vajíčka (nevím jestli ještě po staré matce, která vylezla zemřít minulou středu, nebo klade už nějaká dělnice).
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo.já ti tak závidím ty skalní :D :oops: a moc přeji délku provozu,ani nevím jestli mi někdy vydrželi do září. ;)

Blanko,to je skvělé,že máš pořád na zahradě ty lesní.Doufám,že se na ně zkusíš příští rok zaměřit. :)

Kaosi dík,nějaké jsem si objednala. :) U mně je teď nejvíce polních na nepetě,myslím je to Six Hills Giant a možná i Walker's Low,kvetou už od června a ještě dlouho pokvetou.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

kaos píše:
sob 01. zář 2018 19:12:31
Hugo co tvoje zahradní, funguje ještě?
Cca před týdnem se už nevrátila. O víkendu jsem čistil úl a pod hobrou, kterou jsem měl jako vyměnitelnou podložku na dně, jsem našel celkem velké množství červíků
WhatsApp Image 2018-09-03 at 20.43.26.jpeg
(207.62 KiB) Zatím ještě nestaženo
.
Stavba vypadala takto
WhatsApp Image 2018-09-03 at 20.43.42.jpeg
(364.46 KiB) Zatím ještě nestaženo
.
Jestli k tomu má někdo informace co se z toho dá vyčíst budu neskonale vděčný ;)
Jinak bylo uvnitř celkem čisto, teda v porovnání s lučními.
Tím jsem letošní sezónu skončil a zahájil přípravu na tu následující.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky prosím Tě, nevíš v jaké výšce nachystat čmelín pro lesní, určitě jim bude stačit malý. Dnes ráno na hluchavkách královna zemních a po kontrole čmelínů mám ještě dělničky ve třech čmelínech a to sklalních. Letos jsou opravdu dlouho.
Odpovědět