Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Já měl první dvě sezóny jen jeden úlek. První rok jsem neusadil. Druhý rok bylo vše ok do prvních dělnic, pak to zvadlo a uvnitř jsem našel dvě velké mrtvé matky. Trochu ve mě hlodalo se na to vykašlat, ale pak jsem si udělal druhý čmelín abych zvýšil pravděpodobnost že se aspoň jedna rodinka povede. Vyšly obě. Ten druhý jsem dělal právě proto abych neměl tendenci to nějak šponovat ale dál tomu nechával volný průběh. Ten třetí rok jsem už fakt moc chtěl aby se to povedlo.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Znovu se oteplilo a jeden úlek polních měl v poledne prolet 28x za 1/2 hodiny :) .Na zahradě létají polní samečci-dělnice i matky,zemní samečci a jedna matka.Lesní jsem od toho posledního ochlazení už neviděla,matku luční naposledy včera.
kaos
TOP člen
TOP člen

Karle dovoluji si oponovat,s těmi chybami máš pravdu, jenže u chovu čmeláků ty chyby nebývají zas tak fatální. Kromě dovírání a čištění klapky toho začátečník obvykle moc nepokazí. Já jsem sice načetl spoustu informací, ale osobně si myslím, že drtivá většina z nich nemá v chovu praktické využití. S tím předěláváním úlku od ZD máš pravdu, ale i v základním stavu v tom čmeláky bez problémů odchováš. Obecně vidím u začátečníků slušnou míru odchovu.

Problém je v tom, že od usazení do prvních delnic se mnoho matek prostě poztrácí. Při usazování se mi často stávalo, že jsem hodiny čekal na matku a když jsem čekal až vyletí objevila se další hledačka. Jenže úlek byl plný. Pokud někdo nemá hodiny a dny na vysedávání a čekání na matky, je více úlku praktičtější, může usadit více matek a ne každá zůstane. Naopak pak začátečník má menší tendenci, cpát do úlku jednu matku za druhou, když se nedaří a nestane se pak, že se tam nějaké matky poperou.

Také ne každá vychová dělnice. Hluchá sezóna má nevýhodu v tom, že se člověk nic nenaučí a tak chyby může opakovat příští rok.

Já kdybych nepřišel k tomu hnízdu zemního, nevěděl bych ani pořádně, jak si vyrobit úlky na příští rok.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Akurát som prišiel z vonku a krásna kráľovná zemných hodovala na budleji. Uz som zemnu ,,davno " nevidel.U nás vidieť iba rolne.Sezona cca16.9. definitívne skončila.
Ála U.

Ahoj všem,
tak jsem to celý přelouskala až sem, uf. Jste všichni moc stateční, že jste ten šílenej letošní rok zvládli, to vedro a sucho bylo příšerný.
K těm nováčkům - souhlasím s Karlem, nikoliv v počtu úlů pro začátek (sama bych ráda začala se třemi, které mám od ZD + mám tři podobné rezervní + ještě je mezi námi a novou sezónou Ježíšek :D ), ale v tom čerpání a hledání informací. Opravdu né každý je takovej jezdec jako Jakub, a leckdo může čmelákům spíše uškodit. Mám známého, který chtěl letos začít s chovem (v létě mezi řečí jsme zjistili, že se oba zajímáme o čmeláky). První matka mu chcípla u otevřeného větrání po zavedení do úlu, druhá se mu zamotala do dlouhých vláken výstelky a třetí sice předvedla ukázkový pátrací let, ale naštěstí se mu nevrátila (úl měl na zcela osluněné straně zahradní chaty. ). To je pak asi těžký a chudáci čmeláci, když s nima někdo začne takhle nezodpovědně. Já jsem do letoška neměla o chovu čmeláků ani tušení a začala jsem sbírat informace až po té, co mi kamarád řekl, ať nedělám hmyzí hotel, ale čmelín, že je to strašně jednoduchý. Že to jen chytnu venku čmeláka, dám ho do krabičky s mechem, udělám mu dírku a je to :? . Začala jsem hledat informace a zdaleka to není tak jednoduchý, jak si někdo asi myslí. Ale i tak se těším na moji první čmeláčí sezónu.
Mějte se bájo a ahoj.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Álo,tak to je katastrofa :cry: .Já to beru jako samozřejmost vyhledávat co nejvíce informací.Dnes v době internetu je to jednodušší než v minulosti.I když i tady hrozí nebezpečí,že se může narazit i na méně vhodné informace. ;) Tak ať je tvoje první sezóna co nejúspěšnější :) .
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Přesně jak říkáš Niky, internet je plný informací. Větší práce je najít ty pravé. Stokrát přepsaný blábol dokáže nadělat spoustu nepříjemností. A na to je tady diskuze, kde se úplný blábol nemá šanci prokousat k monitorům "lačnících" po informacích.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, ale je spusta lidí co to řeší, jak popsala Ála, klidně pořídí designový výrobek, dají tam matku a ani neřeší v tu chvíli, že mají odchovat mladé matky. Prostě chtějí mít na zahradě čmeláka v domečku, na zahradě to ještě nemají... Bohužel reportáže jako byla ta letos z jara tomu napomáhají. Povětšinou to naštěstí selže už ve fázi usazování, přeci jenom je to težší než si přinést domů kotě, pár matek (v lokalitě nejpočetnějšího druhu většinou) díky tomu zajde a pak se to rozdělí na ty, co se na to vykašlou a na ty, co si začnou teprve hledat informace a tato skupina ať má pak klidně tři úly pro začátek :) i když já mám svůj názor na základě svých zkušeností jak jsem začínal a jak velké procento neúspěšnosti jsem měl v prvních letech.

Mám taky podobného kolegu z práce no když mi o svém domečku co udělal synovi, který je milovníkem přírody, vyprávěl, tak to raději skončilo tak, že místo 12 úlů dělám úlů 13. Má to zas výhodu, doma mi to prochází a ani nemusím úplně lhát, když tvrdím, že to je úl pro kolegu (otázka je který z těch 13 to bude :) :) :). A jeho synátor výměnou za kompletní úlek projde u mne před jarem proškolením :)...

V Zelené Domácnosti upravili popisky k těm méně vhodným čmelínům co nabízí, tak za to velká pochvala :).
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Ono s těmi informacemi, není to tak jednoduché. Že má být při usazování zavřený větrací otvor mi došlo bez rad, když při chytání vidím, že čmeláci létají za světlem. Je mi ale jasné, že jsou lidi, kterým to nedojde, Proto je potřeba ři prodávání potřeb - čmelínů dávat co nejpřesnější info. Třeba to co dávali k ZD čmelínu mi přišlo dost nepřesné a nejasné. Moc se mi líbilo, když jsem přišel sem a zjistil jsem, že lidé po 1-2 h po usazení matky vypouští vrchem, příjde mi to nejbezpečnější způsob jak matce usazováním neublížit a být to i v těch návodech, nestaly by se podobné věci. Nakonec jsem z praxe zjistil, že je dost věcí jinak. A hodně mi pomohlo tohle fórum.

Jinak hlásím konec sezóny. V hnízdu zemních je vidět cca 200 kokonů s tím že pod tím je ještě patro, takže jich mohlo být tak dalších 100. Je tam pár nevylíhlých mrtvých čmeláků, tipuji, že to jsou samci dělnic, kterých už bylo málo a nedokázaly je zahřát při tom ochlazení. Nějak mi není jasné z čeho se líhly ty matky, výrazně větší kokony tam nějak nevidím, maximálně pár vpravo dole:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5C18FDF3

Pozitivní je, že tam nebyli vůbec žádní škůdci, byl jsem docela zvědavý, kde najdu ty "moly", kterých se tam v průběhu sezóny objevilo asi 20, našel jsem jen na dně v rohu dvě malé housenky, jinak nic.

Souhrn sezóny:
Úl 1:
- usazena rolní, ztratila se po 9 dnech, zůstal jen pohárek a buňka.
- na konci června jsem do něj přestěhoval rodinu zemních, které zdárně dokončili vývoj a vyprodukovaly mladé matky

Úl 2:
- usazena skalní, první den létala, pak už nespatřena

Úl 3:
- usazena rolní, po 4 dnech zmizela
- usazena luční, matka nové generace, po 13 dnech zmizela, zůstal jen pohárek a buňka.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Nejvíce se vždy obávám u nováčků,že chycenou matku nechají zavřenou hodně dlouho nebo vůbec nezkontrolují,pokud do určité doby nevyletí,zda nezatuhla nahoře na výstelce.Nebo usidlují matku za matkou,pokud se jim hned nevrátí. ;) A to ještě mnoho úskalí čeká i po zdárném usídlení. :(
Odpovědět