Chov čmeláků v roce 2018
Já měla taky načteno první rok, ale musím říci, že jste mi pomohli nejvíce Vy všichni. Celou zimu jsem pročítala i starší roky, hlavu jsem měla jako Laďa, ale stálo to zato. Je fajn, že se má člověk s konkrétním problémem na koho obrátit. Včera jsem na zahradě natočila krásné video s 5ti čmeláky rolních, jak se pásli na Agastache, ale nejde mi to přenést sem, jsem prostě stará baja a technika mi ujíždí. Bezva nápad od Iríska s tou levandulí, letos jsem měla největší problémy s mouchama. Příští rok nasadím kolem čmelínů něco co hodně voní, doporučují se muškáty. Uvidíme. V posledním čmelínu mám ještě jednu skalní, chudinka pořád uklízí a je už sama. Kde jste sehnali jetel plazivý, já nemůžu sehnat malé množství, které bych nasela do anglického trávníku. Mějte se hezky.
Ahoj Blanko, já objevil výborné stránky s osivem přírodních rostlin zde:
http://plantanaturalis.com/dokumenty-ke-stazeni/
Napsal jsem normálně objednávku přes email a došlo vše za asi 2-3 týdny.
http://plantanaturalis.com/dokumenty-ke-stazeni/
Napsal jsem normálně objednávku přes email a došlo vše za asi 2-3 týdny.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Blanko,jestli budeš chtít tak ti pošlu 50-60 gramů jetele plazivého,odrůda Král.Mám ho z Agrogen s.r.o. . Možná se ti to zdá málo ta gramáž, ale je to hodně semen.
Tak zatím...
Tak zatím...
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko ještě odkaz na různé jetely.(S počítačem jsem na tom podobně jako ty,ale aspoň něco... )
http://www.sptjs.cz/odrudy/trfre.htm
http://www.sptjs.cz/odrudy/trfre.htm
Ony taky afrikány nejsou zrovna rostliny hmyzem vyhledávané. Naopak se vysazují tam, kde hmyz nechcete, jako odpuzovač. To, že na konci léta a na podzim jsou na nich čmeláci k zahlédnutí, je dáno tím, že v přírodě už není tolik potravních zdrojů.
-
- Nový člen
Ahoj čmelaři. Honzo 79 pomohlo by proti navrátilkyním přebarvit úly jinou barvou? Řídí se přeci i barvou. Letos jsem odchovala dvě hnízda skalních. Jedno hnízdo produkovalo dost postižených scvrklými křídly, ale i tak se jich urodilo velké množství. Letos jsem překopala zahradu a vysázela hodně vřesovců. Kvetou brzy na jaře a jsou vždy obsypané královnami.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jarko. Nemyslím si, že by změna barvy měla nějaký zásadní vliv. Ano, jisté procento vracejících se matek ta změna může odradit nebo zmást, ale jde o to, že se matky vracejí do míst, kde se narodily. A to si pamatují velice dobře a tam pak důkladně hledají. Uvedu pár příkladů, na které si vzpomínám z vlastího chovu. Měl jsem šedý úlek s červeným čelem a usazené rolní. Další sezónu jsem dělal nějaké úpravy v rozmístění a šedý úlek nahradil malým pařezovým. Jedna z rolních matek se bez problémů vrátila. To bylo v dobách, kdy ještě nebyly klapky. No a dále např. loni jsem odděloval matky zahradních, které se mi vracely do hnědého úlu s červenou klapkou. Jednu takovou matku jsem odchytl a nabídl jí nenatřený úl od ZD se zelenou klapkou. Matka si přelezla do úlu sama a okamžitě ho přijala. Úl byl jen pár metrů od původního hnědého. Jediné možné řešení je měnit každým rokem stanoviště jednotlivých úlů, což je při jejich větším počtu problém, pokud zrovna nemáš obří zahradu. Já osobně zatím nechávám úlky na svých místech, případné posuny jsou minimální. Nemám dostatek vhodných míst. Příroda to prostě nějak vyřeší, i když to někdy nebývá zrovna radostné.
A pozor na natírání úlků, zejména častější. Ty problémy ohledně typu barvy a možného odrazení matky jsme tu už řešili.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jarko, jsem rád ,že jsi se konečně ozvala! Taky si myslím,že ani přemístění úlku dejme tomu o deset metrů nic neřeší, proto že jak jsem viděl
letos jak "navrátilci "hledají po celé zahradě tak je najdou i přesunuté. Co vymyslet, nevím?(Přidat úly a příští rok zase přidat úly.... )
Jak se má Kavca,Eljery a Kyros ?
Jak jsem psal,že se mi nedaří Skalní tak je jich tady málo v okolí Dolního Benešova měl jsem cca jen čtyři odchyty tak že by bylo fajn je tady rozmnožit. Myslím ,že jsem měl moc vystýlky v úle a to se jim nelíbilo nic jiného mě nenapadá.
Měl někdo Úhorové ? Ti budou asi rychlí jak Luční ?
Tak zatím a hezký zbytek neděle.
letos jak "navrátilci "hledají po celé zahradě tak je najdou i přesunuté. Co vymyslet, nevím?(Přidat úly a příští rok zase přidat úly.... )
Jak se má Kavca,Eljery a Kyros ?
Jak jsem psal,že se mi nedaří Skalní tak je jich tady málo v okolí Dolního Benešova měl jsem cca jen čtyři odchyty tak že by bylo fajn je tady rozmnožit. Myslím ,že jsem měl moc vystýlky v úle a to se jim nelíbilo nic jiného mě nenapadá.
Měl někdo Úhorové ? Ti budou asi rychlí jak Luční ?
Tak zatím a hezký zbytek neděle.