Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanka napsala:
Blanka píše:
sob 16. úno 2019 10:07:28
Taky Vás mají lidi za blázna, když řeknete, že chováte čmeláky. Já už ty zabedněnce nedávám. Otázka proč se o ně staráš, když to nedává ani med, mě přivádí k zuřivosti.

Blanko,nic si z toho nedělej :) ,mě už to dávno vůbec nedokáže rozházet. :lol:
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím a dobrý večer. Já také čelím všetečným otázkám, když co půl hodiny vyrážím ze síťkou. Kam jedeš na plankton a já jo na plankton.
Na motýly a já jo na motýly...až když už je tazatel neodbytný tak musím s pravdou ven :) ,jinak mlčím jako hrob a snážím se být nenápadný.
I když jsem rád,že tady třeba přibudou další nadšenci pro takový chov,ale v podstatě jsem dost egoista :oops: a jsem rád,že to nedělá nějaký soused hned
vedle mně.Měl bych strach,že by to nebral rozumně a chytal by "moje " zabydlené královny. Tak jsem raději zticha a za "pošuka" co leze na zahradě
po čtyřech a vystrkuje na sousedy zadek :D (to když zavádím královny).
Zajímalo by mě jak to máte Vy ostatní tady ,jestli by vám to vadilo nebo ne?
Jinak úlek "květináč" mám již umístěný a jeden úlek s mechanizmem,už mám také venku a funguje jak jsem chtěl tzn. po setmění, kdy už svítí lampy pouličního osvětlení.Sehnal jsem si starou autobaterii, takže napájení bude v pohodě.
Pro druhý jsem dělal dnes stojan (trubka do země), tak že to nebudou úplně "podstřešáci",ale ve výšce budou. Pak dám fotky.
Tak zatím... :)
Naposledy upravil(a) Pepan dne ned 17. úno 2019 7:57:58, celkem upraveno 1 x.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jo Niki ,Zimolez krásně voní a má hodně pylu....
Vždycky jsem si myslel, že tak voní Jasmín,až mě v zahradnictví vyvedli z omylu. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,taktéž jsem měla podobné obavy když se soused chystal koupit úlek :lol: .Jenže všichni jsme jednou začínali,musíme doufat,že se předem poučili co a jak. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak ohledně odchytu matek se snažím být také nenápadný. Ale někdy to prostě nejde. Hlavně, když vyrážím na lov na kole a za pět minut se vracím jako elitní spurtér na Tour de France.... To se musí místní lidé divit, hlavně když takhle jedu několikrát. :lol: :lol: :lol:

Jinak v sousedním Německu se v posledních dnech objevily první probuzené matky. ;)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Tak u nás je největší nepřítel čmeláků moje manželka. Což nemá cenu tvrdit něco jiného, tak snažím se aspoň neběhat ji před nosem :D . Naštěstí mi vychází narozeniny na konec března, tak si nejčastěji přeji toleranci těch pár nájemníků... Sousedi nepoznájí rozdíl mezi čmelákem a vosou.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím a přeji hezkou neděli všem.Zde je fotka umístění úlku "květináč".

Obrázek

Také jsem dnes provedl kontrolu úlků v zemi,které jsem měl již na podzim vyčištěné a připravené s novou vystýlkou na jaro.
Vystýlka byla vlhká až moc, skoro mokrá. Teď nevím jestli to cucalo vodu ze stěn nebo zatékalo pod deklem.Spíš si myslím ,že pod deklem.
Musím to dát na bitumenový tmel a novou vystýlku.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zatím to u mně vyhrávají úlky polystyrénové s fasádní stěrkou (to jsem psal už loni).
Teď si dám kafe a jdu pokračovat se sanací..... :D
Tady je krásně slunečno. Tak zatím....
kaos
TOP člen
TOP člen

Dnes jsem při procházce viděl kvést jívu, takže vše už je připraveno. Dnes jsem trochu pohnul s přípravou úlků a zjistil jsem že jich mám 11 a ještě nějaké jednoduché rezervní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Honza79 píše:
ned 17. úno 2019 9:12:38
Tak ohledně odchytu matek se snažím být také nenápadný. Ale někdy to prostě nejde. Hlavně, když vyrážím na lov na kole a za pět minut se vracím jako elitní spurtér na Tour de France.... To se musí místní lidé divit, hlavně když takhle jedu několikrát. :lol: :lol: :lol:

Jinak v sousedním Německu se v posledních dnech objevily první probuzené matky. ;)
V Hamburku? ;) A to ještě nedávno byli zasypáni sněhem.....
Hlavně ,aby byla nějaká pastva.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi, taky jsem viděl že něco kvete,ale asi to byly "šašuliny" z Lísky.Tak se to pomalu rychle rozjíždí, uvidíme jak to půjde dál.... :lol:
Naposledy upravil(a) Pepan dne pon 18. úno 2019 17:57:56, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět