Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Ahoj Karle, pod rámečkama mám 2x těsnící pásek , loni jsem měla molitan moc se mi to neosvědčilo. Rámečky dávám až v létě, teď teplou hadru na utěsnění a zateplení. Odblešovačka-vynález od Pepana, petláhev uřezaný vršek do otvoru síťku z cedníku. Dá se do ní královna, která má na sobě berberky a pomocí cigaretového kouře fouknutého do láhve z ní ty berberky odpadnou. Láhev je postavená v misce s vodou. Loni jsem to udělala 3x. Královničky byli tak obalené, že nemohli ani lítat. Tak se jim ulevilo. Pepan má fotky na této stránce. Úplně podrobné je to můj učitel, má tam i větrací rámečky utěsněné modelínou. Zítra dám fotky, už mám klapky namontované a čmelíny připravené. Jen jsem zapomněla husí krky vypláchnout jílovicí, jak jsem to měla loni, tak nevím, jestli to není chyba. Mějte se.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Blani díky tak to už vím co myslíte. Pokud jich má na sobě takhle moc, že ji to omezuje, tak se to vyplatí. Pokud jich je jen pár (jde o roztoče většinou) tak bych to asi nedělal, po usazení královny z ní většina sleze a zabydlí se v hnízdě, kde nevadí. Matku po takové kůře nemá cenu asi zkoušet ani usazovat, asi lépe ji pustit - hádám, že ji tou procedurou klesne zájem o hledání byť dočasně - nebo ji rovnou pak usazuješ ??
Husí krk pokud není úplně nový se asi nic nestane, když jsi ho nevypláchla. Já parfemuji ať myšinou nebo jsem taky vyplachoval jílovou kaší ale jen ty nové trubky, na těch mých odpadních mi stejně ale ten jíl skoro nedržel (záměr výrobce trubek..), tak šlo spíš o to, překrýt ten plastový pach trubek. Myšinu zatím nemám, tak jsem je jen vyhodil ven na hnůj, aby načichly... - letos ale dělám chodby nové, upravuji tu pachovou past, loni tam byla malá plocha s dírkami a čmeláci to hned ucpali a tím moc nevychytala.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,to se spíš jedná o nové královny z hnízda.Občas se stane,že nemůžou létat.Ještě jsem nedostala odvahu to zkusit. ;)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Díky Niky :) u nás není nikdo kuřák, tak bych s tou procedurou měl docela problém ani nevím jak správně potáhnout ... a prosit souseda , to by byla asi konečná :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Naštěstí vždycky mi vylétají s parazity (je to i známka, toho, že už jsou ready a nevrátí se) ale taky jsem nemusel jim nějak pomáhat.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Já bych si dovolil jednu kacířskou poznámku k pachům hnízda a trubek. Podle mě je velice těžké určit jestli čmelákům pach trubky nějak vadí, nebo že je třeba pach myšiny nějak láká. Vysvětlím ...

Čmeláci jsou od člověka dost odlišní a stejně tak může být dost odlišné i jejich vnímání pachů. My nějak přirozeně usuzujeme, že když žijí v myších norách, tak je bude přitahovat pach myšiny, nebo že protože je plast umělý tak jim bude vadit. Ale jestli tomu tak skutečně je, tak to není vůbec jednoduché určit a podle mě to není ani v silách jednotlivého chovatele rozhodnout, zdali, pokud matku usadí, to bylo kvůli pachu myší a matka by se neusadila i bez toho a stejně tak je těžké rozhodnout, pokud když k usazení nedojde v "čertstvé" plastové trubce, tak to bylo zrovna kvůli pachům. Těch faktorů, které vedou, nebo nevedou k usazení matky je spousta od techniky chytání, k druhům, šířce chodbičky, druhu čmeláka a samozřejmě to záleží i na kondici samotné matky a je podle mě prakticky nemožné jednoduše říct, že tohle je zrovna ten faktor.

Podle mě by na toto bylo zapotřebí nějaká skutečně vědecky provedená statistika, kde budou stejnou technikou do stejných úlků zaváděny matky ve stejném období na vzorku několika desítek kusů úlků a pak statisticky vyhodnotit polovinu těch s pachem plastu a polovinu propláchnutou.

To asi není jednoduché, tak abych tu jen nedával kacířské poznámky, tak já budu do těch 11 úlků usazovat matky skrz trubky s čerstvým plastovým pachem, do čistého lintranu a uvidíme, jestli bude usazování váznout, nebo ne. :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Jakube určitě to co píšeš je pravda, těch faktorů je tam strašně moc, ono upřímně má dosavadní zkušenost je ta, že nejvíc rozhodne kondice matky (jak moc opravdu chce) a pak to jak ty ji šetrně zavedeš... A to od chvíle kdy se za ni vydáš, jakým způsobem ji odchytíš, jak šetrně ji transportuješ a jak dlouho a jakým způsobem se ji povede zavést do úlku. A jak dlouho ji trvá než od vstupu doleze do vlastní výstelky (už jsme psal, že dokud jsem matinku dával do dlouhých chodeb měl jsem velice malou úspěšnost 1/10 ... a některé druhy jako rolního se mi touto metodou nepevdlo v minulosti vůbec odchovávat - až přechod na metodiku vsazení téměř do úlku (chodbička má jen asi 5cm) a výlet ven finální chodbou mi změnil dramaticky úspěšnost na 80% usazení.
Kondice a pohoda matky myslím rozhoduje hlavně a jsou to všechno věci tak různé případ od případu, že nebudeš mít nikdy data, která bys mohl nějak objektivně v tomto ohledu vyhodnotit. Já ty pachy a výplachy dělám jen jako pomocnou metodu, ale např u trubek, kde už mám pasti i s uhelonem nemohu nic - bych si tím uhelon ucpal. Co se dá pozorováním dokázat je, že když obsadím 8 úlků z 10 s královnou do úlku (metodou kterou jsem popsal), kde je jen vnější chodba v podobě trubky vnitřního průměru 32 mm a ta trubka má metr a víc, tak že ji tento průměr nevadí a pokud po sezoně nafotíš vnitřní stav a bude tam ze 2/3 bordel , ale trubka nebude ucpaná, tak že je to asi lepší než 1,4cm vnitřního průměru, kde i nové matky (skalí, zemní) mohou mít problém se z úlku vůbec dostat a dochází u nich k zbytečnému nevhodnému spáření samečky z téhož hnízda... Stejně tak výstelka jako taková si myslím, že nemá vliv na osídlení, její složení ale spolurozhodne o tom jak moc kvalitně se bude kolonie vyvíjet - a i tady hrají roli vnější faktory, ale když bys měl v jednom litran v druhém recyklát a ve třetím trávu s mechem... (jen př) tak už z toho můžeš nějaký závěr vyvodit neboť máš sice vliv vnějších faktorů, ale pro všechny úly stejný. Pokud budeš mít všude jen litran, tak to není tak validní - není tam kontrolní skupina...

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Musím souhlasit s tím,že v prvé řadě hodně záleží na matce jak hodně se chce ubytovat.Samozřejmě bude záležet i na jiných faktorech a určitě nebude na škodu mech.Zkoušela jsem ze zvědavosti jednou myšinu a vůbec žádný úspěch i když někdo má dobré zkušenosti.Otázka jestli to bylo opravdu myšinou.I takoví zemní se ubytují bez chodbičky,když se ubytovat chtějí a někdy nepomůže ani ta chodbička,aby zůstali.
Každopádně už zůstanu u mechu a nějaké bavlněné výplně.Sušená tráva není dobrá jelikož velmi snadno plesniví.
No uvidíme jak to usidlování proběhne letos. :D
Miki

Zdravím,
porbíhá stále jak řešit ovládání klapek na vstupu. Mám zabudovanou klapku, která je upevěna přes trubičku ( z kuličkového pera) nalepenou tavnou pistolí. Upevnění je přes odvrtané otvory v bočnici klapky pomocí drátku . Má to výhody : klapka je vedena přesně bez podfuku , dá se odejmout a vyčistit po nánosu od čmeláků, výměnou se dá pozměnit velikost klapky, do rezervy můžeme měnit i zaclonění klapky.
Ten návrh upevnění klapky přes uhelon má nevýhodu, že se nedá vyměnit a očistit.
Tolik jenom krátce pro začátek.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Miki má hádám v podstatě pantový závěs. Je to určitě dobré řešení, jen musí být naprosto přesné provedení pantu, jinak vzniká tření a připadný odpor při ne zcela rovném závěsu by zvyšoval náročnost zvedání klapky. Mám strach, že bych to neměl úplně přesně - hlavně ty kontra otvory v bočnicici.

Primum non nocere
Odpovědět