Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Ty roztoče odstraňuji jen u nových královen a jen tehdy, když jich má na sobě hodně, že nemůže ani lítat. U královny na jaře se nevyskytují, alespoň jsem se s tím nesetkala a nikdy bych takovou jarní maminu neobtěžovala.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko, přesně jsi to vystihla a napsala co se týče roztočů.. A ůlky máš pěkně udělané,že já se učím od tebe...
Tak přeji hezký den. :)
kaos
TOP člen
TOP člen

Já jsem konečně zprovoznil první "hotel rokytka". U předchozího uchycení nebyla dostatečná tuhost kovových prvků a tak se nakláněl a tak jsem udělal nové uchycení. Panty na stříšku jsem zavrhl.

Obrázek
Obrázek
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Kaosi,máš to pěkně udělané. Vidím ,že jsi ho pověsil níž.Myslím ,že ti na terase dají pokoj. Dosáhneš ze země k česnu ?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,vypadá to dobře :) .Jsem zvědavá jestli si ho nějaká rokytová objeví sama. :D
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Jak budeš čistit klapku. Já mám dva čmelíny pod střechou a musím denně několikrát po žebříku, tam obyčejně chytnu žihadlo, než slezu.
kaos
TOP člen
TOP člen

Pokud bych usazoval, zak musím nahoru po žebříku. Co se čístění a manipulace s klapkou týká, tak se tam protáhnu rukou z terasy.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Jakub má mý velký uznání, kolik toho za rok načetl a pro čmeláky udělal, to jinejm trvá x let. Je to opravdovej nadšenec, při tom to bere zodpovědně. Tak pro něj to nebude problém i kdyby se k nim měl slanit :).
Pro mne je todle už vyšší dívčí - vykuřování parazitů, prohlídka hnízda a práce se čmelákem ve výškách, ještě k tomu s nějakým náladovým brundibárem. Ještě že u nás rokytoví vůbec nejsou, - kdyby prohnali manželku, tak příští rok bych měl úlky někde v maringotce, kam by mne vyhodila. Já se jim snažím udělat úl maximálně bezpečný, protože tam mám svou hranici a dál je to pak už více méně na nich. Dávám běžnou údržbu klapky, obměnu pastí, ale na nějaký bližší kontakt si moc netroufám, i když jsem si nádobíčko v podobě rukavic a kukly koupil, ale mám to jen pro případ naprosté nouze, kdyby došlo k napadení hnízda a nebo měl někdo z kolegů na zahradě hnízdo, který by jinak zlikvidoval...
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj,

tak dneska jsem už zahlédl prvního čmeláka zemního na květech (Praha 4). ;) Už se to blíží.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrá zpráva... :)
Odpovědět