Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý sobotní večer, přátelé...
Dávám zde slibované fotky umístění dvou nových úlků s mechanizmem zavírání klapky po soumraku.
Původně to měli být legální "podstřešáci", ale pak jsem zvolil jinou variantu (viz. foto).

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ještě jsem přidal pod klapku smirkový papír...

Obrázekshell gas station diesel near me

Stará baterie,která je pro tyto účely dostačující.

Obrázek

Zde také připravené úlky v zemi.Na to kamení z kolejí :D pak dám buď nějaké skalničky nebo květináče, ať to trochu vypadá...

Obrázek

Před usazováním se ještě podívám dovnitř, jestli jsou uvnitř tak akorát :) .

Tak to je pro dnešek vše. Dobrou noc a zítra hezkou neděli, třeba s přípravami na sezonu. :)

( Kde je Honza ? Už se dlouho neozval. )
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepane, máš to parádní. Jsem zvědav, jak se to zavírání osvědčí. :) Jinak jsem tu, neboj, všechno čtu. Jen jsem poslední dobou dosti pracovně vytížen a pořád na cestách. Jsem samozřejmě připraven. Mám sedm úlů, osmý je pak u rodičů. Tak ať se všem daří! ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím vás všechny. Dnes jsem trošku přemýšlel o pasti u klapky, kde by se dobře vyměňoval nástrahový polep. Použil jsem malou plastovou lahev od minerálky. Výroba je jednoduchá, podstatné je dobře napasovat obě části. Spoj by měl být pevnější, ale dobře rozebiratelný. Raději několikrát měřit a střihat po malých částech. Víčko je odvrtané ze 3/4, ve zbytku je vrut, kterým se přichytí ke klapce . Víčko se může trošku podmazat silikonem.Plastová folie s polepem bude menší než vnitřní průmět lahve a usadí se tak, aby otvory nebyly zakryté.
Je to jen takový návrh, který bych letos chtěl vyzkoušet. Mohlo by to fungovat, co myslíte? Mějte se.https://josef569.rajce.idnes.cz/Past_u_klapky/#
Naposledy upravil(a) josef569 dne pon 04. bře 2019 20:16:52, celkem upraveno 1 x.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Josefe super líbí se mi jednoduchost. Pepane máš ty úlky nádherně schované. Jsem zvědavá na to zavírání, jestli budeš spokojený, já dávám přednost večerní procházce po zahradě, kdy všem popřeju dobrou noc. Někdy mě překvapili, když vyhazovali vystýlku a já musela uklízet ucpaný vchod, při čistění jsem kolikrát vytáhla i čmeláky, to pak je hrůza je hledat ve tmě a zavádět zpět, bývají hrozně najedovaní, myslím naštvaní. Dnes doplním poslední čmelín a budu dávat na místa. Bude hrozně horko, doufám, že ještě nevylezou, je brzo, jívy sice už kvetou, ale jinak je toho málo.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

po skoro rocni pauze se vracim na "misto cinu" :) Minuly rok byl pro me strasne hekticky, byl jsem vecne mimo CR a cmelaci si museli casto poradit sami. I pres to vsechno vim, ze se nakonec povedlo vyvest ze tri (ze celkovych ctyr) cmelinu kralovny :) Cmeliny sice dostaly zabrat a ted je musim opravovat, ale to patri k zivotu.

Zdravim vsechny a tesim se na letosni sezonu, kterou jiz konecne budu moct opet sledovat osobne.
Marek
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
úte 05. bře 2019 12:07:22
Ahoj vsichni,

po skoro rocni pauze se vracim na "misto cinu" :) Minuly rok byl pro me strasne hekticky, byl jsem vecne mimo CR a cmelaci si museli casto poradit sami. I pres to vsechno vim, ze se nakonec povedlo vyvest ze tri (ze celkovych ctyr) cmelinu kralovny :) Cmeliny sice dostaly zabrat a ted je musim opravovat, ale to patri k zivotu.

Zdravim vsechny a tesim se na letosni sezonu, kterou jiz konecne budu moct opet sledovat osobne.
Marek
Vítej zpátky Marku! Už jsem měl obavy, co se děje.... :D
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Marku, taky tě zdravím :) ...já bych "umřel" v zahraničí už za týden :D :D . Není jak doma.
Přátelé, jelikož pracuji na venkovním skladu a příroda tu docela je, čmeláci mi tady lítají (viz. loni Rokytová) tak jsem se rozhodl ,že si udělám jeden úlek v práci.Padla mi do oka jedna
vyhozená malá bedýnka z překližky síly 12mm. Hned jsem si řekl,že buď budka pro sýkory nebo čmelín. Pro sýkorky ,až moc velká tak z ní dělám
ten úlek.Mastím to tu jak Mc gyver, co se dá ale udělat doma tak dělám doma (klapka,horní rámeček) ,takže to bude regulérní úlek ze vším všudy
,žádné provizorium! No ,sýkorky také nepřijdou zkrátka, jednu budku jsem jim pověsil dneska a druhou mám ještě rozdělanou (Dneska jsem měl vyjímečně trochu klid v práci, tak to šlo... :) .)
Pak dám zase fotky.
Tak se zatím mějte krásně.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravím Vás všetkých. Asi pred 5 minutami mi lietala prvá kráľovná po dvore .Silný vietor jej dával riadne zabrať tak som si ani nevšimol co to bolo za druh. Mohla to byť zemna alebo lúčna. Okr. Nové mesto nad Vahom. Čaute.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
úte 05. bře 2019 13:23:02
Vítej zpátky Marku! Už jsem měl obavy, co se děje.... :D
Diky. Holt prace si nevybira. Rodina i cmelaci to prezili a to je dulezite :)

Pratele mam jinak pozitivni zpravu - dnes dopoledne jsem na zahrade zahledl prvni zemni kralovnu! Hledala sice jen kvety, ale presto je to znamka, ze se sezona blizi… :)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj FB čmeláci plus se slušně rozjela. Je to otevřené fórum, ne one-man a one-firm show... a tady je spousta z Vás, co má letité zkušenosti. Pokud máte poznatky, které mohou pomoci ostatním, pak neváhejte a napište Ondrovi lze i email: cmelaciplus@email.cz
Na FB čmeláci plus se i přenese síť chovatelů ochotná někam zajet a zachránit hnízdo, které by jinak majitel nemovitosti zlikvidoval... Tak pokud Vám zůstanou volné úlky nebo jste schopni přímo přenos provést, napište mu též :) ...
Odpovědět