Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
michal42

Ahoj!
Letos je moje první sezóna, takže znalosti jsou pouze teoretické. Nicméně čmelín hotov, tak jsem se dnes vydal na odchyt. Teplo, 18°C, takže jsem ve 14:00 vyrazil. Hledal jsem na _posečených_ loukách, kde svítilo sluníčko. Viděl jsem cca 10 motýlů, nespočet včel (hledal jsem na místě, kde kvete jíva), ale čmeláka ani jednoho. Po třech hodinách lehká frustrace...

Máte prosím nějaké tipy, kde a kdy hledat? Zajímá mě:
a) posečená louka nebo raději louka se stařinou a drobnými nálety
b) kdy? ráno, poledne nebo podvečer?
c) širší okolí - raději u lesa, zapomenutá, tichá louka nebo klidně uvnitř obce?

Děkuji za rady,
Michal
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Michale, v podstatě tvoje otázky jsou i odpovědi :) . Hlavně nechytat s pylem,nebo se krmící. Musí hledat,ale to asi víš.
A vítám tě tady a přispivej...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Michale,na usazování je čas,dokud se nerozlétají a nenakrmí a sami nezačnou hledat,je zbytečné je zkoušet usazovat...
michal42

Zdenda píše:
ned 17. bře 2019 20:05:05
Michale,na usazování je čas,dokud se nerozlétají a nenakrmí a sami nezačnou hledat,je zbytečné je zkoušet usazovat...
Takže žádná panika, ještě je brzo? I při tom letošním raketovém nástupu jara?
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Michale je moc brzo...
Jinak hledat mohou celý den, ale zpravidla dopoledne jsou na pastvě a hledají odpoledne nebo večer. Pokud chceš vidět jak hledá matka, tak tady máš jednu zemní co jsem dnes natočil.
https://youtu.be/PkcS3hGnCFM

Tedy ráno mrkni na jívy a pod jestli se na nich pasou a pokud ano, máš šanci, že k večeru bude některá hledat. Chce to prostě jen pomalu chodit po zahradě a koukat a být trpěliv.

Osobně bych ale neusazoval, počkej 14 dní až se počasí ustálí. Ani já bych tu co jsem natočil, pokud bych chtěl zemního , - neusazoval. Má se ochladit, ono v zemi mrazíky přečkají snáz než v úlku. Sezona teprve začíná, zemní ti budou hledat až do konce dubna určitě a to jsou první, skalní, rolní začínají až v dubnu. Matky se nebudí všechny najednou...

K ostatním odpovědím - stav porostu moc nerozhoduje, ale na posečené matku uvidíš, ve stařině se ti ztratí. Oni hledají po paměti a dle Jaromíra i po čuchu starých hnízd nebo myších nor.

K lokacím nejezdi daleko, lépe jen v okolí svého úlu, protože jsi začátečník a tak ti chvilku zabere odchyt a přesun do úlu. Čas matku stresuje, když s ní ještě pojedeš 10min na kole.. tak se ti šance snižuje.

Hlavně to chce trpělivost, pokud člověk tlačí na pilu, tak není úspěšný.
Naposledy upravil(a) Karel dne ned 17. bře 2019 23:05:20, celkem upraveno 1 x.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Zdendo - chodbičku v tom krku v pohodě vylezou spíš
pozor aby se nepřhřála, nevzal ji vítr - neuvolnila se a zkontroluj jestli v ní není světlo - to by hlavně matce mohlo vadit.

Já s podobným řešením bojoval řadu let, nejhorší je ale voda - pokud se ti tam udělá někde kaluž ve výlezu je průser - ať díky kondenzátu nebo možnosti, že tam nějak zateče - ty to máš ale řešené dobře, no stejně to chce kontrolovat... Díky vodě jsem chodby přes zem opustil.

Ten mech na úlu dobrý není, čmelákům to podle mého moc nezatraktivníš, ALE až budou létat parazité, tak jsi jim vytvořil dokonalé maskování... Rozhodně v době dělniček bych to dal pryč. Bude to i tahat vlhkost a dělničkám je to pak úplná tužka, ty jdou rovnou k naučenému vstupu.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Karle,díky za připomínky-ten krk jsem se snažil uložit tak,aby se ta voda tam nedržela a jinak by tam měl být jen dočasně-to samé ten mech kolem česna-je to jen kamufláž,aby se matce zdálo,že je u země a ne ve výšce.Ale je to stádium pokusu,uvidíme,jak se to osvědčí.Krk pak není veden do čmelína přímo,ale v česně je to napojeno jen papírovou ruličkou,takže se to dá kdykoliv zrušit.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Dočasné určitě v pohodě, držím palec ! a máš to moc hezké.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Měl bych takový nápad-třeba někdo z vás už s něčím takovým má nějakou zkušenost(špatnou),tak abych nedělal něco,co by bylo špatně.V případě navrátilek v přírodě se vlastně mladé matky vracejí do hnízd svého narození,do starého hnízda.Sice to nebude určitě v tom starém plesnivém kdovíčím prolezlé staré hnízdo,ale sám jsem u skalních viděl rok co rok třeba 3x po sobě v přírodě na stejném místě čmeláky hnízdit.
No a vloni po sezóně ,hned jak se vytratilo celé osazenstvo hnízda jsem ho vyčistil,vyvařil ve vodě,abych ho zbavil plísní a škůdců,vysušil a chtěl bych teď oddělit pár(2-3) zámotků,naplnit je kašičkou medu s pylem a předložit do čmelína jako takové krmítko,jestli by to třeba nemohlo inspirovat hledačky k založení hnízda.Je otázka,co by to dělalo s jinýma druhama matek(buňky jsou skalního čmeláka)Ale při hledání na jaře se jistě stává to,že do už založeného hnízda jednoho druhu se může pokusit nastěhovat jiný druh matky a pokud pravděpodobně dojde k zápasu,-zůstane třeba ta vítězná cizí v už založeném hnízdě?
Nu-pyl rouskovaný nemám,ale kdysi jsem dělal sběr pylu pro výrobu sér pro alergiky,takže někdy je docela jednoduché si pyl nasbírat.Momentálně jsem nadělal z lísky.Nu-ale je takový pyl vhodný pro takové podstrojování?
Co si o tomto myslíte?
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Obrázek
Odpovědět