Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pert

dneska prví usazení čmeláka zemního, při odletu krásně kroužil tak to snad dopadne :D :D :D
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Perte asi sednu na kolo a pojedu na průzkum,když čtu že už jsi usazoval . Včera Honza...
Ještě svítí slunce, možná bude něco lítat.
Tak zatím.
kaos
TOP člen
TOP člen

Taky mě to motivovalo. Včera jsem hledal tak 30 minut, dnes hodinku. Jak včera tak dnes jsem našel jediného čmeláka lučního. Ten ač vypadal že hledá, v ulkú se zdržel asi minutku a letěl pryč. Spíš tedy hledal kam se ještě zahrabat :-D jinak je u nás mrtvo. Na jívách jenom včely, jen dnes mi na balkón nějaký čmelák nakouknul.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

No vidíš Perte a pak že to v okolí Benešova nejde...... :D Zemní tu obvykle začínají celkem brzy.
michal42

Jako nováček hlásím první úspěch - čmelák zemní, evidentně hledal. Snadno jsem ho odchytl a snadno přemístil do trubičky. Vše šlo priima, nabídl jsem mu čmelín. Přelezl si do "vchodu", zalezl skoro celý dovnitř. ven čouhal jen zadeček o který si otíral zadní nohy. A v tomto okamžiku jsem to asi uspěchal, oddělal jsem trubičku, ale při tom jsem o něj asi zavadil, vycouval a odletěl. Velký smutek (začátečnický :)

Ale přivedlo mě to na otázku. Nemám husí krk ve čmelínu moc úzký? Použil jsem šířku 26mm, není to málo?
kaos
TOP člen
TOP člen

michal42 píše: Jako nováček hlásím první úspěch - čmelák zemní, evidentně hledal. Snadno jsem ho odchytl a snadno přemístil do trubičky. Vše šlo priima, nabídl jsem mu čmelín. Přelezl si do "vchodu", zalezl skoro celý dovnitř. ven čouhal jen zadeček o který si otíral zadní nohy. A v tomto okamžiku jsem to asi uspěchal, oddělal jsem trubičku, ale při tom jsem o něj asi zavadil, vycouval a odletěl. Velký smutek (začátečnický :)

Ale přivedlo mě to na otázku. Nemám husí krk ve čmelínu moc úzký? Použil jsem šířku 26mm, není to málo?
26 mm je dost, to by mu vadit nemělo. Nebuď smutný, s trochou štestí se ti povede odchytit i nějakého jiného než zemního :-). Ideální je počkat si, až se probudí skalní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak já dnes přijel na zahradu hned odpoledne a u brány už jsem viděl zemního poletovat nad zemí,tak jsem vyběhnul jak střela,čmeláka chytil jakmile si sednul a za minutku už byl ve čmelínu.Čekal jsem,co bude,bohužel po 25 minutách vylezl a bez nějakého většího rozloučení odletěl.Tak jsem obešel meze a podařilo se mi chytit pravděpodobně hájového:menší,světlejší žlutá barva),vpustil jsem ho dovnitř a při čekání se objevil další zemní.Taky se podařilo ho chytit a usadit...no a po čtvrthodině pořád nic nevylezlo,ale přiletěl další zemní,ale po pár minutách kroužení proletěl plotem-už jsem nad ním mávnul rukou,ale najednou sedl,tak jsem plot rychle oběhnul(v místě několik myších děr)-no asi po deseti minutách povyletěl o kus dál z myší chodby a už byl opět můj.Jenže tu dobu jsem nebyl na číhané na předešlé dva,tak nevím,jestli odletěli a jakým způsobem,protože jsem pak čkal i na toho posledního asi 15-20 minut a nic se nedělo.Kromě těchto prolétlo několik "neviditelných",a jeden rolní se popásal na hluchavce.Takže to byl dnešní den na Valašsku,dosti studená oblast cca 340 m .n. m.
No a zdá se,že i žena začíná trochu propadat čmeldománii,snažila se taky jednu zemní chytit,ale nemá ještě ten správný grif :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer, tak po Pertově zprávě mi to nedalo a okolo 16 hod. jsem také vyjel na svoje místa. Po roce krásný pocit,slunečno,bezvětří,ptáci zpívali
a hned jeden odněkud vyletěl toho jsem nestihl o něco dál druhý ten už skončil v přenosce.Když jsem ho tam přendával tak přiletěl další .
Musel jsem ho nechat, protože jsem měl v síťce toho druhého. Tak že to už začalo . Já jsem cca 260 m nad mořem.
Byla to Hájová, tak jsem jí vpustil do prvního úlku v zemi. Byla tam cca 20 min. a pak v klidu vylezla a udělala krásného ,pomalého "pamatováka" :) .
Tak že kamínek je už ve vchodu a dal jsem i do ostatních,kdyby se vrátily nějaké odchovankyně.
Michale asi to bylo tím ,že jsi byl nervozní u prvního usazování a "klepali se ti ruce". To je právě ten správný adrenalín :D .
Doporučuji všem co usazují první rok aby už chodili na průzkum a usazovali.Čím spíš tím líp.Já to budu teď podle počasí a časových možností zkoušet každý den.
Leni a Michale dejte se do toho... :) .
Zatím se mějte krásně.
Pert

Usazeniy Čmelák už se dvakrát vrátil tak to snad dobře dopadne. Dneska jsem vyděl tři hledající zemní.uvydime jak to bude když hlásí na příští týden ještě 0.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Když bude nula jen ráno jako dnes, tak to pojede... :) .
Odpovědět