Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes tady bylo větrno,tak čmeláci většinou jen měli prolety,jednoho zahradního jsem polapil,dal do čmelína,ale za pár minut byl venku a okamžitě zamířil k zemi a hledal dál.Až asi za 2 hodiny jsem načapal zemního,poprvé jsem ho zaváděl injekční stříkačkou,ale bylo slyšet,jak se rozčiluje už v hadici i uvnitř-no pár minut pobyl a frnk...bez rozloučení.Zítra má být lépe,tak snad se bude dařit líp.
Já mám problém ten,že marodím s plotýnkou dlouhodobě,takže jsem dost omezený vycházkama.(13-17)...musím pumpnout paní doktorku o prodloužení
Já mám problém ten,že marodím s plotýnkou dlouhodobě,takže jsem dost omezený vycházkama.(13-17)...musím pumpnout paní doktorku o prodloužení
Zdravim čmeliačiu komunitu.Dnes hlásim dve ,,navratilky" čm.2 a 10.Sú to matky zemnych takže krása .Bol som aj loviť a hľadali len 2 zemné tak som im ponúkol moje ubytovne a obidve sa krásne vracajú takže nádherný deň. Majte sa krasne a nech sa darí.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepane je to docela blbý v pátek jsem nafotil na jívě
čmeláka skalního 3ks i rolního 1ks...
Je to na pytel, je na ně ještě moc brzo. U nás bývají až kolem druhé půlky dubna. Vstalo toho moc, i to co má spát a zdrojů moc není, jakmile odkvetou jívy a to bude při těch teplotách za chvíli. U mne ale třeba prvosenka co mi roste planě v louce ještě nemá ani náběh na květ, stejně tak rybízy a stromy. Jediný co vytáhlo slunce do květu je zimolez kamčatský a hluchavky. No jestli bude opravdu dost mrznout v tom příštím týdnu tak asi budou mít tydle teplomilnější druhy smolíka...
čmeláka skalního 3ks i rolního 1ks...
Je to na pytel, je na ně ještě moc brzo. U nás bývají až kolem druhé půlky dubna. Vstalo toho moc, i to co má spát a zdrojů moc není, jakmile odkvetou jívy a to bude při těch teplotách za chvíli. U mne ale třeba prvosenka co mi roste planě v louce ještě nemá ani náběh na květ, stejně tak rybízy a stromy. Jediný co vytáhlo slunce do květu je zimolez kamčatský a hluchavky. No jestli bude opravdu dost mrznout v tom příštím týdnu tak asi budou mít tydle teplomilnější druhy smolíka...
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No Karle pěkní jsou. Zdendo usazoval jsi tu zemní do toho čmelínu s tím dlouhým a nahoru příkrým krkem ? Jestli to nebylo tím ,že se otočila a šla rychle ven. Mi se to moc nezdá ta strmost nahoru , kdyby dolů jak u myší díry tak bych to bral i tu délku. Sice Karel tvrdí ,že ti tam v pohodě vleze...
Jsem zvědavý jak ti to u toho půjde dál.
Dnes u nás mírně zataženo,ale možná že slunce vyleze. Každopádně se půjdu podívat do přírody. Teď ale musím něco dělat na zahradě a dokončit
další budku pro ptáky. Rapo gratuluji,že ti to tak jde... .
Tak se zatím mějte pěkně.
Dnes u nás mírně zataženo,ale možná že slunce vyleze. Každopádně se půjdu podívat do přírody. Teď ale musím něco dělat na zahradě a dokončit
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
No já tvrdil, že mu tam vleze a je schopná vylézt nahoru a dolů, ne že ji takto usadí. U dlouhých chodeb doporučuji odpojit usadit přímo u původního česna, aby vlezla hned do úlku a pak připojit chodbu a nechat již zcela volně vylézt... To je zásadní rozdíl v úspěšnosti usazování.
Jelikož psal, že to má jako dočasné řešení co má nalákat královnu, tak jsem to bral, že počítá s tím, že si ten vstup najde sama. Jinak pokud usazuje sám, pak mi celý ten aparát nedává moc logiku, když ji tam stejně musíš dát proti vůli a v tu chvíli jí je úplně jedno jak je vstup provedený nebo ne - je nasraná a jen dobrý vnitřní prostory ji mohou přesvědčit, ale musí tam doputovat což je u dlouhých chodeb obecně problém... Ve fázi, kdy vylétává poprvé z úlku už ví jestli ho bere nebo ne a tam pak je ji už fuk jak to venku vypadá...
Jelikož psal, že to má jako dočasné řešení co má nalákat královnu, tak jsem to bral, že počítá s tím, že si ten vstup najde sama. Jinak pokud usazuje sám, pak mi celý ten aparát nedává moc logiku, když ji tam stejně musíš dát proti vůli a v tu chvíli jí je úplně jedno jak je vstup provedený nebo ne - je nasraná a jen dobrý vnitřní prostory ji mohou přesvědčit, ale musí tam doputovat což je u dlouhých chodeb obecně problém... Ve fázi, kdy vylétává poprvé z úlku už ví jestli ho bere nebo ne a tam pak je ji už fuk jak to venku vypadá...
-
Díky za odpověď. Fotky určitě nějaké dám.
Včera se mi podařilo k večeru jednoho čmeldu odchytit a umístit do úlku. Na 10 minut jsem mu klapku zavřela a pak do otvoru umístila kvítek.
V úlku strávil celou noc a ráno vylezl a zůstal sedět u příletové klapky, čekala jsem cca 20 minut, ale jen poposedával, lezl k vlezovému otvoru a pak zase ven.
Musela jsem odejít do práce a teď jsem jak na trní jak to dopadlo, zda se vrátí.
Jen doufám, že jsem mu nijak při manipulaci s ním neublížila. Už se nemůžu dočkat návratu domů
Včera se mi podařilo k večeru jednoho čmeldu odchytit a umístit do úlku. Na 10 minut jsem mu klapku zavřela a pak do otvoru umístila kvítek.
V úlku strávil celou noc a ráno vylezl a zůstal sedět u příletové klapky, čekala jsem cca 20 minut, ale jen poposedával, lezl k vlezovému otvoru a pak zase ven.
Musela jsem odejít do práce a teď jsem jak na trní jak to dopadlo, zda se vrátí.
Jen doufám, že jsem mu nijak při manipulaci s ním neublížila. Už se nemůžu dočkat návratu domů
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Leni dej tam kamínek,ale musí to být akorát a vyvážený.Musí to být "přesná práce",aby jsi poznala ,že tam někdo byl. Čmelák není slon
I tak ho někdy překročí...
Tak se u nás vyčasilo a je perfektní počasí. Určitě vyrazím...
I tak ho někdy překročí...
Tak se u nás vyčasilo a je perfektní počasí. Určitě vyrazím...
Diki Pepane. Takže navrátilci zemný 2,10,11 a do 9 vliezli dokonca 2 cca minutu po sebe.Keby som to tušil tak do 3 a 6 nedávam chytene včerajšie zemne lebo tie fungujú dobre.Pred chvíľou mi lietali 3 naraz ,, krása".11 vliezla dovnutra a za cca 5 min. vyletela a vliezla do 10.Šlak ma trafi v 9 a v 10 sú momentálne 2 naraz.Inak dnes som prvý krát videl záhradnú ktorá sa len kŕmila.Skoda.Pepan píše: ↑sob 23. bře 2019 9:15:45No Karle pěkní jsou. Zdendo usazoval jsi tu zemní do toho čmelínu s tím dlouhým a nahoru příkrým krkem ? Jestli to nebylo tím ,že se otočila a šla rychle ven. Mi se to moc nezdá ta strmost nahoru , kdyby dolů jak u myší díry tak bych to bral i tu délku. Sice Karel tvrdí ,že ti tam v pohodě vleze...