Zdendo, kdybys měl možnost někoho ze záchranky nebo na příjmu nějaké nemocnice, eventuelně by se možná dalo sehnat v lékárně (nevím, ale jestli by prodali na kus)...
Já používám k odchytu toto:
je to sáček na zvratky a moč , slangově u nás blicí pytlík... stojí jeden 9 Kč... ale jeho obrovská výhoda je ten plastový okraj, má vnitřní průměr 11cm tak to krásně přiklopím na díru nebo místo co čmelák prozkoumává a pak se jen zvedne vršek a on vyletí vzhůru a pak už je to snadné...
Stejně tak umístění na úlek (chodbu) a šetrný přesun přímo z toho pytlíku jde velmi snadno...
Za letu je nechytám a výhoda je, že proti síťce to krásně strčíš do kapsy, takže touto dobou kudy chodím, tudy nosím a nikdo zbytečně nečumí....
Není to na dlouhé přenosy kvůli tomu, že to není vzdušné, ale do 10min v poho...
Chov čmeláků v roce 2019
Celou sobotu i neděli jsem byla na zahradě, ani ťuk. Jen jedna luční a dvě zemní se přišly nabaštit. Ani na loukách a příkopách nic. Nevadí, počkáme. Pepane už mám ty klapky, myslím, že to není nejhorší, jen se mi zdá, že dolní hrana má menší úhel. Uvidíme.
U mě to samé jako u Blanky, přes víkend žádná hledačka. Čmeláci se krmili luční, zahradní, zemní. Jediná hledačka byla rokytová, co šmejdila kolem střechy a prolezla snad všechny díry v zábradlí (ale závěsných čmelínů si nevšímala), pochopitelně nechytatelná.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
Ahoj,
můj první čmelák z pátku se o víkendu neukázal, tak jsem do úlku v neděli večer dala dalšího odchyceného.
Oba jsem odchytila večer a oba opustili úl až ráno.
Tak mě napadá, zda pouze nehledali večer místo , kde přečkají noc.
Během dne jsem žádné hledající neviděla, ale na květech po okolí bylo rušno.
Před setměním na zahradě hledajících bylo opravdu hodně.
můj první čmelák z pátku se o víkendu neukázal, tak jsem do úlku v neděli večer dala dalšího odchyceného.
Může to tak být, já bych ještě s usazováním pár dní počkal. Ještě mají času dost.lenkajitka píše: ↑pon 25. bře 2019 12:00:55Ahoj,
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rapo,někdy to neuzavírám vůbec,někdy na tu hodinku,ale když jsem v 10ti letech se čmelákama začínal,otec měl jako včelař knížku VČELAŘŮV ROK-a tam bylo na konci asi 20 stran věnovaných čmelákům a chovu a tam se popisovalo dokonce 3 dny zavření a pouštět nejlépe v noci.Ale velice rád se poučím,budu nechávat jen těch 10-15 minut...díky Po vynechání od 25 let do teďka jsou metody určitě vylepšené a vyzkoušené.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Kaosi a Blanko,tady ten víkend i když byl teplý byl taky docela mrtvý,hledaček málo-ale o dva kilometry druhý Zdenek-dělá mi čmelíny-tak tn sobotu taky nic a neděli se mu to hemžilo a dokonce i zemní usadil.Jenže dnes hnusně,kroupy,déšť...prý mu lítala okolo,ale do čmelína nelezla...má ji v tom s mechem okolo vstupu.
Karle,ten pytlík vypadá dobře,ale já od loňska jsem chytil takový grif na chytání s tím sáčkem na rohlíky,že mám dáse říct 99% úspěch.Samozřejmě taky za letu nechytám,jedině na zemi,když leze a hledá-v trávě,nebo díře.
A jeden včera přiletěl,užuž jsem se chystal k chycení,ale jak lezl do díry,měl plné košíčky pylu.Luční v myší díře.Tak jsem zvědav,jestli mladé vyvede.
Karle,ten pytlík vypadá dobře,ale já od loňska jsem chytil takový grif na chytání s tím sáčkem na rohlíky,že mám dáse říct 99% úspěch.Samozřejmě taky za letu nechytám,jedině na zemi,když leze a hledá-v trávě,nebo díře.
A jeden včera přiletěl,užuž jsem se chystal k chycení,ale jak lezl do díry,měl plné košíčky pylu.Luční v myší díře.Tak jsem zvědav,jestli mladé vyvede.
Ahoj Zdendo.Ja tých cca 10min. nemám z vlastnej hlavy ale od odborníkov s tohoto fora a mozem to len potvrdiť.Nechaval som cca 20 min. ale potom som to skrátil na 10-5 min. a je to lepšie.Ona keď má záujem tak v zemi nieje dlho tiež nejakých 15min. aspoň čo som vypozoroval a spraví pamatovaci let.Ked je tam dlho zatvorená tak stratí záujem o hľadanie a zatuhne a už ju treba len pustiť von.Zdenda píše: ↑úte 26. bře 2019 0:13:04Rapo,někdy to neuzavírám vůbec,někdy na tu hodinku,ale když jsem v 10ti letech se čmelákama začínal,otec měl jako včelař knížku VČELAŘŮV ROK-a tam bylo na konci asi 20 stran věnovaných čmelákům a chovu a tam se popisovalo dokonce 3 dny zavření a pouštět nejlépe v noci.Ale velice rád se poučím,budu nechávat jen těch 10-15 minut...díky Po vynechání od 25 let do teďka jsou metody určitě vylepšené a vyzkoušené.