Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Rapo gratuluju. Po loňském bezproblémovém usazování, letos nic. Zatím hledaly dvě zemní, po usazení žádný zájem, jinak u nás nic nehledá. a to už mi pokvete meruňka. Dnes se budu snažit, držte palce.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Blanka píše:
sob 30. bře 2019 8:55:28
Rapo gratuluju. Po loňském bezproblémovém usazování, letos nic. Zatím hledaly dvě zemní, po usazení žádný zájem, jinak u nás nic nehledá. a to už mi pokvete meruňka. Dnes se budu snažit, držte palce.
Dik Blanka.U nas behom 2dni som mohol usadiť cez 20 zemnych ale nemôžem lebo sa mi vrátili min. 3.Hladaju sem tam skalné a kŕmila sa dokonca na dvore krásna rolna.Drzim ti palce Blanka.Majte sa.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Rapo píše:
sob 30. bře 2019 12:53:51
Dik Blanka.U nas behom 2dni som mohol usadiť cez 20 zemnych ale nemôžem lebo sa mi vrátili min. 3.Hladaju sem tam skalné a kŕmila sa dokonca na dvore krásna rolna.Drzim ti palce Blanka.Majte sa.
Je hezke ze aspon nekde to lita Rapo! U nas dnes i pres nadherne pocasi nehleda skoro zadna. Dnes pouhe dva pokusy (a to jsem se nabehal) a jedna snad se uchyti (uvidime zitra).
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko,nic s z toho nedělej,u mne je to ještě horší-dnes 6 lučních-nula bodů...5 zemních-nula bodů,1 skalní-taky nic a dvě rolní-u těch nevím -ale ztrácím už radost...od začátku letoška v 11 čmelínech tak 60 pokusů a nic-fúúúrt nic.Ráno už ve mně hrklo-přiletěla zemní,trochu hledala a najednou se začala motat okolo čmelína a hups dovnitř...po minutě vyletěla a pokračovala v hledání.
Včera tady,dvě skalní,mnoho lučních a asi 3 zemní.
Rapo,čím ty jim podstrojuješ a jaké lákadla jim tam připravuješ?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravim vás.Tak dnes som usadzal skalnu a rolnu. Chytil som ich hneď za bránkou v rozmedzí 4min.(spolu zo synom).Obidve sa niekoľko krát vrátili tak dofam že zostanú.Hlavne rolna s tými sa mi nedarí.Skalnych hladalo 5 kusov čo boli ideálne na usadenie.Zemnych klasika dokonca 3 na dvore .Inak včera skrz mojej gramblavosti mi na dvore ušla zrejme uhorova.Hladala miesto v sparach múrika z vapencovych skál.
PS :Mám usadenu kralovnu čo vyzera ako zemna len nemá ten limec za hlavou zlatožlty ale čierny ako väčšinu tela.Nemal som moc času ju obzerať či nemá na tergite 2 pásik ako zahradna lebo nikde som nenašiel takto zafarbenu zemnu.Neviete prosím vas co je to za druh.Dakujem.
Drzim palce.Čaute.
Naposledy upravil(a) Rapo dne sob 30. bře 2019 22:43:26, celkem upraveno 1 x.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdenda píše:
sob 30. bře 2019 21:02:30
Blanko,nic s z toho nedělej,u mne je to ještě horší-dnes 6 lučních-nula bodů...5 zemních-nula bodů,1 skalní-taky nic a dvě rolní-u těch nevím -ale ztrácím už radost...od začátku letoška v 11 čmelínech tak 60 pokusů a nic-fúúúrt nic.Ráno už ve mně hrklo-přiletěla zemní,trochu hledala a najednou se začala motat okolo čmelína a hups dovnitř...po minutě vyletěla a pokračovala v hledání.
Včera tady,dvě skalní,mnoho lučních a asi 3 zemní.
Rapo,čím ty jim podstrojuješ a jaké lákadla jim tam připravuješ?
Ahoj Zdenda.Nič extra len mám tento týždeň dosť času na lov.Vsetky čmeliny mám v zemi okrem už dvoch.Vypln klasika z bat-manu pre čmeliakov + trošku mysiny .Hlavne odchyt v kľude do sieťky následne do striekačky a max preprava čo najpohodlnejšie do 10 min a šup do čmelina.Uzatvorim vstup na klapke a do 8-10 min vstup otvorím a dám kamienok pre kontrolu keby som nemohol pozorovať výlet.Jeden problém mám že väčšinou v 20-30cm vchodovych krkov mám zemné a lúčnu a v 40-50 cm mám skalné .Rolna má 10 cm čo je ok. Tak čauko.
kaos
TOP člen
TOP člen

Ahoj, u mě je to také bída. Tady ale hlavně vůbec nehledají. Dnes jsem byl 5h na zahradě a nic. Za plotem v lese jsem strávil na lokalitách skoro tři hodiny a přinesl jsem si jednu luční. Celkem jsem letos usazoval 7 lučních, 3 zemní a 1 hájovou. Usadila se jen jedna zemní, ta funguje už tři dny.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Jsem na tom podobně, ale stále si myslím, že zbytečně plašíme. Tím neříkám, že nezkouším usazovat....
Ale skalní nemívám usazenou dřív než v dubnu to samé rolní a to spíš kolem poloviny dubna.
Letos vstaly všechny moc brzo a střídají se hodně chladné a hodně teplé dny. To podle mne nepřispívá k usazovací náladě.
Až se počasí trochu stabilizuje, bude to podle mne v pohodě. Chce to holt neztrácet naději a víru. Samo i já nejsem z letošního startu vůbec nadšený
a na svou luční lokalitu ani nechodím, stejně bych je neusadil tak zkouším jen to co je na zahradě... Taky jsem strávil krásný den s nulovým výsledkem... ale jsme venku a se čmeláky takže super ne ?
Pert

já mám ted problém, že mi k usazenému při zavřené klapce zalézají nový hledající. Dneska snad 20 usazení to vypadá že ani jeden.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já mám prozatím jisté dva zemní navrátilce,dvě luční a možná jednu polní.K jedné zemní se mi také tlačí další zemní,ale mám už naštěstí téměř úplně spuštěnou klapku.Zato k jednomu lučnímu se myslím tlačí další luční kde teprve začínám sklápět :?
Skalní a zahradní jsem ještě vůbec neviděla. :(
Odpovědět