Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravím Vás.No ja som dnes usadzoval bud sorojsku,klamavu alebo ovocnu. Aj sa pár krát vrátila no uvidím.Nebola to uhorova lebo nemala košičky červené ani sirokoleba lebo nemala hlboký tón.Nechcel som ju moc iritovat tak neviem.Uvidim či zostane potom budem múdrejší.Čaute.
PS. Spravila zvláštny pam. let.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, Rapo ty se máš ! Tolik druhů co ti tam lítá za humny ti v dobrém závidím :) .
Tobě se daří zatím nejvíc ,jen tak dál...
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky máš na ty luční nějakou strategii? Mne letos i loňi se nedaří je usazovat. Přenesuje je do 3min, jsou bezpečně v úlku, ale venku za dalších 5, vylétnou, otočí se proti vletu a tradá. Ten den se mi už nevrátila žádná...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Pepan píše:
ned 31. bře 2019 20:30:11
Zdravím, Rapo ty se máš ! Tolik druhů co ti tam lítá za humny ti v dobrém závidím :) .
Tobě se daří zatím nejvíc ,jen tak dál...
Dik Pepan.Asi dobrá lokalita pre čmeliačie druhy ale vodných zrážok býva celoročne úboho (suchá dolina).
Č3 druhý deň bez pohybu.Drzim palce . Čauko.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,mě se usazují velmi dobře.Chytím,dám do úlku na 5 minut.Někdy vyleze za minutu někdy trochu později.Neříkám,že se usadí pokaždé,ale letos na první pokus 2 luční.Problém mám usadit ty co mají dva výrazné žluté pruhy. :(
Ale co se mi stalo teď:první usazovaná vyletěla,nekroužila,ani se neohlédla a za 2 hodiny jsem měla štěstí ji vidět jak suverénně vlétla do otvoru.Určitě se musela vrátit i dříve,když pak letěla na jistotu. ;) Navrátilec to být nemůže jelikož jsem je měla na opačné straně zahrady.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,ještě mě napadlo nemáš dlouhou chodbičku? :?:
kaos
TOP člen
TOP člen

To je zvláštní Niky. Já letos usazoval za posledních 10 dní už 8 do dvou úlků, nejprve jsem je usazoval do vchodu bez chodbičky, pak jsem raději kratší (20 cm) přidal, ale stále nic. Měl jsem to jako Karel, taky se po otevření objevily do pár minut a frnk pryč. Maximálně jednou zakroužila a ohlédla se. Ale s tím, že se vrátila bez orientačního letu jsi mě trochu zaskočila :-o
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
lenkajitka

Ahoj,

po víkendu jsem z mých pokusů trošku smutná. Okolo poledne lítalo včera po zahradě snad 20 hledajících čmeláků, poctivě zkoumali každý kámen, každou dírku v zemi ale mé pokusy o usazení zatím dopadají špatně.
První odchycený, kterého jsem po 5 minutách otevřela okamžitě během pár vteřin uletěl a ani se neohlídnul. Zkusila jsem po dvou hodinách dalšího, ale ten do čmelínu ani po 5 minutách nechtěl zalézt, držel se jen na kraji chodbičky a stále se vracel ke vchodu, tak jsem ho nechtěla trápit a pustila ho .
Třetí pokus dopadl tak, že čmelák ihned po přiložení k otvoru doslova vběhl do chodbičky, v úlku pobyl skoro 2 hodiny, pak vylezl ven, asi 10 minut si obhlížel vletový otvor do úlku, pak se snažil vznést vzhůru, ale vadila mu v průletu hustá koruna břízy, pod kterou jsem úlek postavila, slétl znovu k zemi a pak přímou čarou podlétl větve a byl pryč. Do večera jsem ho už nezahlédla, i když jsem se snažila a nanosila se práci na terasu a pozorovala čmelín a další a další čmeláky, jak okolo mě na skalce hledají .
Nakonec jsem si řekla, jestli jim nevadí ta bříza….. Hledali všude, ale žádný z nich nikdy nehledal pod ní, vždy se jí vyhnuli. Vlétnout pod ní mohou dobře (alespoň si to myslím, zkrátila jsem jí po celém obvodu větve a nyní dosahují tak třičtvrtě metru nad zem.)
Tak jsme s manželem dodělali ještě druhý čmelín a usadila jsem ho na protější stranu zahrady do rohu k tůjím. Tam jsem ale usadila čmeláka, který sice hledal také důkladně, ale bylo už k večeru a tak z úlku nevylétl, obávám se, že to bude další nocležník :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pon 01. dub 2019 7:24:53
Karle,mě se usazují velmi dobře.Chytím,dám do úlku na 5 minut.Někdy vyleze za minutu někdy trochu později.Neříkám,že se usadí pokaždé,ale letos na první pokus 2 luční.Problém mám usadit ty co mají dva výrazné žluté pruhy. :(
Ale co se mi stalo teď:první usazovaná vyletěla,nekroužila,ani se neohlédla a za 2 hodiny jsem měla štěstí ji vidět jak suverénně vlétla do otvoru.Určitě se musela vrátit i dříve,když pak letěla na jistotu. ;) Navrátilec to být nemůže jelikož jsem je měla na opačné straně zahrady.
Ja mam presne opacnou zkusenost NIky - vcera krasny zamerovaci let od zemni a do vecera se bohuzel nevratila :( Dam ji jeste den (kaminek to jisti) a pak zkusim usadit jinou.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Moje jediná usazená luční, černá forma asi zůstala, ráno tem nebyl kamínek. Druhá luční dva žluté proužky udělala pamatovací let, ale při návratu vlezla do všech čtyř čmelínů , původně byla ve fialovém, ale vlezla do červeného, ráno kamínek na místě. V kůlně mám dva čmelíny, v jednom byly loni skalní, ten jsem chtěla nechat pro navrátilky, jenže jsem na něm dávala novou klapku a zapomněla jsem ji zvednout a u vedlejšího nového chyběl kamínek, jen doufám, že je to skalní co se krmí na zahradě už čtyři dny. Na pieris mi chodí pravidelně rokytová, nádherná. Nechávám tomu volný průběh. Pepane dávala jsem všude ty udělané klapky, mám dojem, že mi nahoře malinko odstávají, na jedné straně tak 1mm. Už jsem zkoušela různě ohýbat skobičky, třikrát, čtyřikrát při zkoušce leží a po páté škvírka. Budu to kontrolovat, uvidím. Dneska by to šlo. Je tam sluníčko. Hodně štěstí.
Odpovědět