Taky na šrouby, jen pod ně dát větší víčka, od přesnídávky nebo tatarky, ať se do nezabořuje do země. Já dávám ojetá olej, normální stolní přitahuje kočky a pejsky a také ježky. Mějte se.podlipiar píše: ↑úte 02. dub 2019 10:50:22Zdravím všechny čmelaře. Taky se snažím, ale zatím bez úspěchu. U mne se objevují hledačky zemních, ale jen tak dvě denně. Ráno mám ještě na zahradě jinovatku. Čekám na svoje skalničky. Pepane, loni jsem měla čmelíny na prkně pod zastřešenou pergolou. Nožičky z hřebíků ve víčkách s olejem. Bylo tam velké teplo. Letos bych je chtěla dát do zahrady pod keře na holou zem. Určitě by jim bylo lépe. Bojím se mravenců. Máš nějaké opatření, když máš ty krásné čmelíny na zemi? Předem děkuji za rady. Jarka.
Chov čmeláků v roce 2019
Ráno jsem ti psala o tom zemním navrátilci co tak krásně předvedl orientační let a nevrátil se.Bylo to 31.3. ráno,no a zrovna teď se nakonec přeci jenom vrátil.Ne nadarmo se tedy uvádí raději 3 dny čekat pokud čmelák provede pěkný orientační let.
Snad mas pravdu - rad bych aby se vratila, ten zamerovaci let byl jak z ucebnice.
A cekat na skalni nechci-je to do cmelinu na druhe strane zahrady, kam jsem dva letos premistil abych se vyhnul navratilcum skalnich
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jarko jsem rád ,že jsi se ozvala ! Udělej to jako Blanka. Mně ale mravenci okolo čmelína nevadí (pokud to už není masivní výskyt a otravování
čmeláků), jelikož nemají šanci do čmelína vniknout jen ojediněle přes klapku.
Tak za se napiš jak ti to jde.
Zdravím všetkých. No miesta sa mi skoro minuli mám ešte 2 čmeliny voľne. 9,2,10 zemne / 11, 7 skalné / 4 lúčna / 1 rolna / 6 bez žltého limca zemna ?/ 8 sorojska alebo klamava ?.Už som videl aj lesnu lenže to je nereálne chytiť.Neskutocne je rýchla.Tak sa majte.
Musim uznat, ze dnesni den je prvni, kdy to opravdu venku lita a hodne hledaji - zatim jen zemni, ale lepsi nez nic.
Bohuzel stesti nepreje a zadna nezustala takze pokracovani zitra
Dnes poprve zahlednuta i rokytova (hledala v zahybu zaluzii nad oknem), ale nepovedlo se mi ji chytit.
Bohuzel stesti nepreje a zadna nezustala takze pokracovani zitra
Dnes poprve zahlednuta i rokytova (hledala v zahybu zaluzii nad oknem), ale nepovedlo se mi ji chytit.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé! U nás je sezóna v plném proudu. Všechno je poměrně urychlené. Na přelomu března a dubna se objevují už zahradní a dokonce i skalní...Mám usazeno 2x zemní, 1x zahradní. Včera čerstvě 1x zahradní, 1x skalní a dokonce 1x rokytový , tyto tři kusy jsou ale ještě otevřené. Dále čekám návrat loňských skalních. Velkou radost mi udělal nález lesního, kterého jsem u nás minimálně 12 let neviděl.
Zrovna jsem se Honzo chtel zeptat jak to u tebe vypada - gratuluju! Obavam se ze pokud do konce tydne neusadim dalsi zemni, tak uz bude pozde (zacinaji byt opet vybirave) a budu resit opet jen navratilce skalnichHonza79 píše: ↑stř 03. dub 2019 13:37:35Zdravím přátelé! U nás je sezóna v plném proudu. Všechno je poměrně urychlené. Na přelomu března a dubna se objevují už zahradní a dokonce i skalní...Mám usazeno 2x zemní, 1x zahradní. Včera čerstvě 1x zahradní, 1x skalní a dokonce 1x rokytový , tyto tři kusy jsou ale ještě otevřené. Dále čekám návrat loňských skalních. Velkou radost mi udělal nález lesního, kterého jsem u nás minimálně 12 let neviděl.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky Marku. Ano, teď už to půjde se zemními hůře, myslím tedy v nižších nadmořských výškách. Někde sezóna pořádně ještě ani nezačla. Co je u vás za druhy? Vím, že skalní dominují. Co třeba zahradní, zasloužil by si pozornost, protože se postupně pomalu vytrácí....