Chov čmeláků v roce 2016
Nevím, zda dokáží úplně zničit hnízdo, možná, že když by se tam dostal plný nápor mraveniště možná ano. Spíše si ale myslím, že dokáží dost znepříjemnit založení hnízda samičce, která když nemá v počátku klid tak hnízdo opustí.
Já používám mech jako hlavní základ tzn. cca 50% z celé výplně do spod do krajů a nahoru, střed hnízda pak z něčeho teplodržnějšího. Mech získávám tak, že vezmu takové ty hrábě s jemnýma drátěnýma koncema a mech vyhrabávám z trávy a suším.
Ahoj,
rád bych, kdyby můj čmelín vydržel i několik sezon bez problémů, a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti s těmi novinami. Chci vyplnit čmelím předem něčím, co nebude prosakovat na dno čmelína a nebude se zde tvořit plíseň. Proto chci poprosit o vaše zkušenosti, a to konkrétně čím tedy dno čmelínu vyplnit a kolik vrstev bude stačit v případě použití těch novin. Jinak jsou ty noviny určitě bez chemických látek, aby to čmeláky neohrozilo?
Díky všem za reakce a hezký den.
rád bych, kdyby můj čmelín vydržel i několik sezon bez problémů, a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti s těmi novinami. Chci vyplnit čmelím předem něčím, co nebude prosakovat na dno čmelína a nebude se zde tvořit plíseň. Proto chci poprosit o vaše zkušenosti, a to konkrétně čím tedy dno čmelínu vyplnit a kolik vrstev bude stačit v případě použití těch novin. Jinak jsou ty noviny určitě bez chemických látek, aby to čmeláky neohrozilo?
Díky všem za reakce a hezký den.
Ono také záleží,který druh se tam ubytuje a jak početné je hnízdo.Já jsem minulý rok měla po delší době zase zemního v novém čmelínu ze zelené domácnosti a byla jsem překvapená jak málo byly stěny znečistěné oproti dřívějšku.Je pravda,že nebylo tak početné a navíc jsem vůbec nepřikrmovala jako kdysi.Každopádně ty noviny dno hodně chrání,začala jsem je dávat když jsem někde četla,že na noviny nesmí používat jedovaté barvy.Ale jestli je opravdu nepoužívají jistě nevím.
Já na stěny dávám přehnuté tedy dva listy,v horních rozích upevním připínáčkem a pak na dno vložím složené 4 dvojlisty,které asi 2-3cm ohnu i na stěny a pak na dno nasypu trochu konopné štěpky,která má vlhkost pohlcovat.Ale použila jsem ji loni poprvé,tudíž ještě nevím určitě jestli bude dost vyhovovat.Doufám,že i letos se mi nějaký zemní ubytuje a bude mít početnější hnízdo,abych mohla posoudit výhody či nevýhody a sílu ušpinění čmelínu.
Já na stěny dávám přehnuté tedy dva listy,v horních rozích upevním připínáčkem a pak na dno vložím složené 4 dvojlisty,které asi 2-3cm ohnu i na stěny a pak na dno nasypu trochu konopné štěpky,která má vlhkost pohlcovat.Ale použila jsem ji loni poprvé,tudíž ještě nevím určitě jestli bude dost vyhovovat.Doufám,že i letos se mi nějaký zemní ubytuje a bude mít početnější hnízdo,abych mohla posoudit výhody či nevýhody a sílu ušpinění čmelínu.
Zdravim všechny a mám dotaz.Letos bych chtěl při odchytu nakrmit matky, a pak je teprve usadit do čmelínu. Je to i prezentováno na zahraničních stránkách. CHtěl bych použít zředěný med, který však se moc nedoporučuje z důvodu přenosu chorob. Což ale když med převařím? Mohlo by to stačit ke zničení zárodků? Díky za vaše názory.