Jojo Karle,patří,i když mi je líto zničené celé generace matek nového hnízda...a kdoví,jestli ne víc,když tak brzy se probudil...Karel píše: ↑pát 05. dub 2019 22:57:14Barvy mohou dost klamat, vyfotil jsem jednoho kde je žlutá jasný citron a na druhé jasná cihla...
Ale podle fotky mi přijde, že na 4 tergitu má ten tenký žlutý pásek ve středu přerušený - což je pro pačmeláka panenského typický znak.
Takže ano Zdendo myslím, že je to on. Ale do přírody patří, tak pustit
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Karle,také mám víc mladých keřů,ale nejvíc čmeláků vidím na jednom starém 1,6m vysokém.Je třeba kolem nich hodně mulčovacího materiálu,
sucho špatně snášejí.
Lesního jsem tam bohužel nikdy neviděla,u mně se občas objeví až na hluchavce bílé.Doufám,že se ti ho podaří ubytovat ,byla bych moc ráda,když nemám já štěstí vidět hledajícího.
sucho špatně snášejí.
Lesního jsem tam bohužel nikdy neviděla,u mně se občas objeví až na hluchavce bílé.Doufám,že se ti ho podaří ubytovat ,byla bych moc ráda,když nemám já štěstí vidět hledajícího.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
U mne se zase krmila na broskvoni Dlouhozobka svízelová,čekal bych ji tak v parném létě na muškátech, ale teď ?
Byl jsem dost překvapený .
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dlouhozob ... elov%C3%A1
Byl jsem dost překvapený .
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dlouhozob ... elov%C3%A1
-
Ahoj,Iriska píše: ↑pát 05. dub 2019 20:48:58Ahoj, kdo ještě nemáte zaplněné čmelíny, tak nezoufejte. Mně připadalo, že letos nikoho neodchytím, zahrada jak po vymření a nakonec jsem 3.4. ubytovala zemního (5. pokus). Vlezl do úlu, po 5 min vyletěl ven, udělal vzorný pamatovací let a za dalších 5 minut se znovu vrátil a od té doby už 2 dny bydlí. Od jeho ubytování mám pocit, že čmeláci začali víc létat, od 4.4. se objevili skalní, které jsem předtím vůbec neviděla. Takže nezoufejte, určitě se zadaří!
tak to já zoufám a tiše závidím
Nevím co mám po okolí za čmeláky, ale ráno jsem jednoho ubytovala, ale ani po 20i minutách nevvlezl ven a pak jsem už musela do práce, tak nevím, ale za celé odpoledne jsem ho na zahradě neviděla. V poledne jsem zkusila ubytovat do druhého čmelína a opět zůstal uvnitř. Po 30i minutách jsem už nemohla déle hlídat zda vyletí a udělá pamatovací let, tak nevím... ale ani okolo tohoto čmelína jsem neviděla odpoledne žádný pohyb.
Teď nevím, jak dál, jestli mám zítra zkusit znovu obsadit, nebo počkat do příští soboty ..... Víkendy jsou jediné dny, kdy se ke čmelínům dostanu během dne.
Pokud čmeláci zůstávají uvnitř může to mít objektivní příčiny. Zaprvé stres. Odchyt a přenos musí být co nejjemnější. Snaž se na čmeláka nedýchat. Dech vnímá jako ohrožení. Zadruhé může být problém moc úzká chodbička. Dnes se nejvíce používá vnitřní průměr 25 mm. Husí krk 20 mm je pro matku větších druhů moc stresující. No a konečně, měla by tam být za ústí chodbičky dutina ve výstelce, aby se matka snadněji zorientovala. Jinak pokud čmelák nevyleze do půl hodiny je lepší ho vypustit stříškou. Ale pozor, pokud usadiš hodinu před soumrakem, už třeba nevyleze jen proto, že je pozdě. Do vchodu u čmelínů si dej kus výstelky v noci, tak aby ji čmelák musel pohnout a přes den uvidíš jestli je čmelín osídlen - výstelka se pohne. Jinak pokud se nepohne do 3 dnů od usazení, můžeš usazovat další královny. Pokud vidíš, že královna neudělá orientační let, tak můžeš usazovat hned.lenkajitka píše: ↑sob 06. dub 2019 19:25:47Ahoj,
tak to já zoufám a tiše závidím
Nevím co mám po okolí za čmeláky, ale ráno jsem jednoho ubytovala, ale ani po 20i minutách nevvlezl ven a pak jsem už musela do práce, tak nevím, ale za celé odpoledne jsem ho na zahradě neviděla. V poledne jsem zkusila ubytovat do druhého čmelína a opět zůstal uvnitř. Po 30i minutách jsem už nemohla déle hlídat zda vyletí a udělá pamatovací let, tak nevím... ale ani okolo tohoto čmelína jsem neviděla odpoledne žádný pohyb.
Teď nevím, jak dál, jestli mám zítra zkusit znovu obsadit, nebo počkat do příští soboty ..... Víkendy jsou jediné dny, kdy se ke čmelínům dostanu během dne.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky,vloni jsem těch lesních tady viděl lítat hodně,dokonce i několik jsem zkoušel usadit,bez úspěchu...ale letos zatím ani jeden.Nejspíš je na ně ještě brzy.Niky1 píše: ↑sob 06. dub 2019 5:46:07Karle,také mám víc mladých keřů,ale nejvíc čmeláků vidím na jednom starém 1,6m vysokém.Je třeba kolem nich hodně mulčovacího materiálu,
sucho špatně snášejí.
No po tomto vikendu musim bohuzel hlasit ztraty - jeste v patek se mi podarilo ubytovat treti zemni a rano v sobotu ji videl i litat a mohl byt spokojen, ale uz odpoledne vse bylo jinak. Bohuzel deti si hraly tak nestastne - narazily na cmeliny na druhe strane zahrady a zacaly hrat s klapkou a kaminky. Takze nove ubytovana je pryc a zda se ze i moje prvni (v nasledujicim tydnu uz mela mit prvni delnice). U obou od soboty kaminek bez pohybu ((
Achjo-takze zacinam od nuly a mam jen nove usazemou zemni ze zacatku tydne. Dalsi moznosti uz budou jen ve sklanich pokud se v prubehu dubna objevi - sance na ubytovani zemnich jiz konci...
Achjo-takze zacinam od nuly a mam jen nove usazemou zemni ze zacatku tydne. Dalsi moznosti uz budou jen ve sklanich pokud se v prubehu dubna objevi - sance na ubytovani zemnich jiz konci...
- Hugo.008
- Stálý člen
Ve čtvrtek jsem usadil první rolní. Dnes jsem při kontrole kamer zjistil že tam kolem poledne zalezly dvě po sobě a do minuty jedna hned vylezla. Obě stejný druh a navíc i ve stejném čmelíně jako loni. Možná navrátilec s křížkem po funuse. To se 3x opakovalo. Skoro mě mrzí, že jsem usazoval. Cca od 15 hodin už to byly zase klasické intervaly. Tak snad si vyjasnily kompetence. Zítra začnu s klapkou a s pokusy do dalších čmelínů.