Taky se hlasim po mrazivem tydnu a mam ztratu - jedna zemni to nevydrzela a cmelin opustila - nalezen jen kosicek s pylem, nic vic. Po neplanovanem "utoku" deti se nastesti prvni zemni vratila a cekam kazdym dnem delnice (dnes to je mesic)
Nastesti mam tento tyden od rodiny pokoj a mohl jsem se soustredit na usazovani - u nas konecne dorazila ocekavana invaze sklanich a stacily 3 hodiny a mam oba cmeliny jiz plne (kaminek pada). Pokud se nestane nic hrozneho, mam tento rok plno (2x zemni, 2x skalni)
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepane,my jsme myslím přibližně ve stejné n.m.výšce,já včera ubytoval dvě luční a dnes jsem viděl taky několik hledaček.Ale po ochlazení až do včerejška to byla jo bída....Jak jsem je zkoušel před 3 týdny,neměly vůbec zájem,teď ale jakoby braly skoro všechno.Pepan píše: ↑čtv 18. dub 2019 20:18:52Rapo to nevím , snad 2 km by stačily (včely ale lítají i dál )
Dnes jak jsem byl na zahradě tak jsem viděl luční na angreštu, ale dělnici ... . Takový malý bobek .
A to jsem si naivně myslel, že ještě usadím luční asi už nemám šanci. Letos jsem ji tady mockrát nespatřil tak jsem ani neměl příležitost jí ubytovat.
Vidím to tak ,že ten to prodloužený víkend je moje poslední šance zabydlet další úlky. Od teď "beru vše" co hledá, co mi osud nadělí, žádný kalkul...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tady na Valašsku skalní lítají už skoro 3 týdny a pořádně,ale vůbec neměly zájem o čmelíny.Denně jsem jich viděl okolo 10ti hledaček.Až dnes ale se vrátila pravděpodobně navrátilka,dvakrát jsem ji viděl létat okolo čmelína.A to jsem si myslel,že letos budu bez skalních...ještě mám pro ně 3 volné ubytovny,zkusil jsem dvě do dvou nových půjčených čmelínů,ale vyletěly jak rakety bez zájmu.
Takže rekapitulace dnes-4 rolní,4 luční,1 lesní a 1 skalní.
Jinak-3 čmelákaři na lovu čmeláků Zdenda,Janko92 a Zdenek K.
https://postimg.cc/gallery/1dtit1qxc/
Takže rekapitulace dnes-4 rolní,4 luční,1 lesní a 1 skalní.
Jinak-3 čmelákaři na lovu čmeláků Zdenda,Janko92 a Zdenek K.
https://postimg.cc/gallery/1dtit1qxc/
-
Ahoj,
tak jsem dnes strávila celý den na zahradě a vypadá to, že u nás jsou jen samí skalní a že můj koupený čmelín zůstane bez obyvatele
V druhém čmelíně spadával kamínek, ale za celý den se mi nepodařilo čmeldu zahlédnout. Zato zemní, který byl ještě před mrazy v myší díře na skalce již nelétá, ale vypadá to, že ho nahradila skalní.
Pomohlo by, kdybych do čmelína dala širší průměr trubky, nebo je ten čmelín pro skalní malý a mám ho raději nechat na příští rok tak jak je ?
Rolního a ani lučního čmeláka se mi nepodařilo najít ani na loukách po okolí. Nezahlédla jsem žádného ani na květech a ani hledající.
Na loukách okolo vlastně čmeláci nelétali žádní, víc jsem jich zahlédla na vlastní zahradě než po okolí. Jak dlouho ještě bude šance nějakého čmeldu usadit ?
tak jsem dnes strávila celý den na zahradě a vypadá to, že u nás jsou jen samí skalní a že můj koupený čmelín zůstane bez obyvatele
V druhém čmelíně spadával kamínek, ale za celý den se mi nepodařilo čmeldu zahlédnout. Zato zemní, který byl ještě před mrazy v myší díře na skalce již nelétá, ale vypadá to, že ho nahradila skalní.
Pomohlo by, kdybych do čmelína dala širší průměr trubky, nebo je ten čmelín pro skalní malý a mám ho raději nechat na příští rok tak jak je ?
Rolního a ani lučního čmeláka se mi nepodařilo najít ani na loukách po okolí. Nezahlédla jsem žádného ani na květech a ani hledající.
Na loukách okolo vlastně čmeláci nelétali žádní, víc jsem jich zahlédla na vlastní zahradě než po okolí. Jak dlouho ještě bude šance nějakého čmeldu usadit ?
Ahoj, co já bych za ty tvé skalní dal. U mě sice jsou ale vídám spíš až dělnice, než hledající královny. K tvým otázkám by to chtělo více informací? Co máš za čmelín? Trubka vnitřní průměr 25 mm se hodí vždy. U výměny trubky neváhej. U skalní je vysoká šance na usazení. Nevím jak na tom je tvoje lokace, ale u mě začaly hledat rolní až teprve včera a budou určitě do začátku května. Na luční už je naopak dost pozdě. Tam jsem viděl poslední hledačku před 3 dny (a usadila se!:-). Takže trubku můžeš vyměnit a nebo klidně i jen odstranit. Rolní ani skalní ji nepotřebují. Určitě ještě nějaké najdeš.lenkajitka píše: Ahoj,
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Jinak včerejší den byl nic moc. Vyrazil jsem autem po okolí, jediné co hledalo byli pačmeláci. Těch bylo požehnaně, viděl jsem 10 hledaček. Čmeláci nikde, ani na kytkách. Doma jsem se dočkal zemní a hájové, tam klasicky bez zájmu. Rolní že včera nakonec funguje. Nejdřív se vrátila do vedlejšího úlku, kde létala od večera do dopoledne. Pak jsem jí viděl v tom původním, tak jsem druhý zaklapl, tak už tam fungovala. Luční co fungovala 2 dny a pak se na 3 ztratila se po 3 dnech létání opět ztratila, zítra to bude zas 3 dny, tak nevím, asi už to bude definitivní a to znamená, že mám stále volných 7 úlků. Jsem zvědav jestli bude ještě čím zaplnit. Pořád jsem si říkal, že je ještě brzy, moc zima, teď možná zas moc teplo. Loni bylo hledaček víc, letos vyžaduje velké úsilí nějakou najít. Usazoval jsem jen luční rolní hájové a zemní, ty druhé dvě se usazují velice neochotně. Zahradní skalní nic, rokytové z loňska se vůbec nevrátily a viděl jsem jen jednu letos. Patrně začnu už brzy plnit volná místa alespoň rolnímy.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)