Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaos napsal:
kaos píše:
sob 20. dub 2019 2:09:13
Ahoj, co já bych za ty tvé skalní dal.
A já také :D Včera se mi sice skalní podařilo najít a i přes její jasný zájem se nevrátila :(

Lenko,pokud bys našla hledající polní,tak chodbičku odpoj,jinak se velmi dobře usidlují :).
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Moje rolní/polní to po týdnu vzdala. Přesněji. Před 14 dny usazená, týden létala v krásně přesných intervalech (10 minut venku/40minut uvnitř). Klapku zmákla v 6 krocích za 2 dni. Po týdnu práce se večer nevrátila. Po dalším týdnu jsem úlek otevřel a našel pohárek s nektarem a buňku s larvičkami. Smutný pohled. V té době tu probíhal postřik v sadech. Ach jo.
Nevím jestli mám ten pohárek s nektarem nechat uvnitř nebo ho radši odstranit?
A na závěr trochu pozitivněji. Včera k večeru jsem zaregistroval zřejmě "navrátilovou" zahradních. Projel jsem záznam z kamer a zjistil, že už tam 3. den úřaduje. :D :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Mě se do budky připravené speciálně pro rokytového usadila sama rolní. :D Bohužel, něco se děje s jednou zahradní. Naposledy viděna před dvěma dny, úlek je bez pohybu... :( Měl jsem obrovské štěstí, podařilo se mi odchytit jednu lesní. Vylézat jsem ji neviděl, tak nevím, ale nevrátila se.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Jak Niky1 radí odpojit trubku. Je pravda že když lezly ven nové matky, tak zůstávaly roztroušené v trubce a dělnice se musely doslova prodírat tam i zpět. Takže bez trubky by to bylo lepší. To jsem ještě nevědel a sezóna proběhla i s trubkou (z pohledu mého v úlku a z pohledu čmeláků u mě :D ) úspěšně. Ale když se tam usídlí matka sama, tak už není jednoduché ji (trubku) z úlku odstranit. Určitě to nechat na pozdější dobu, až budou létat dělnice a nastudovat postup jak lze zasahovat do hnízda.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte.Tak dnes prvá robotnica lúčnej č.4. ( 29.3.).Totálny štupli veľkosti najmenšej robotnice zemných.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Safra, ty usazene skalni jsem zakriknul. Jedna pekne lita a druha zmizela :( Nevim proc, ale je to opet ten cmelin, kde jsem tento rok usadil uz 5 kraloven, vsechny udelaly ukazkovy let, ale uz se neukazaly.

Jinak aspon jedna radost - prvni zemni ma delnice (usazena 23.brezna). Dnes zatim nic moc neleta a nehleda-je hodne teplo a hlavne sucho.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dnes usadzovana rolna,lesná a uhorova no 0 bodov.
Kde je to usadzovanie na začiatku na prvú.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Rapo píše:
sob 20. dub 2019 17:21:49
Taky si to rikam. Uz mi to pripada ze sezona usazovani pomalu konci - kralovny zacinaji byt vybirave :(
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

marek972 píše:
sob 20. dub 2019 19:56:52
Rapo píše:
sob 20. dub 2019 17:21:49
Taky si to rikam. Uz mi to pripada ze sezona usazovani pomalu konci - kralovny zacinaji byt vybirave :(
Presne usadzovanie už pomaly končí No už som rozposlal po okolí 12 zemných a jednu skalnu a mam ešte 3 zemne na export.Vsetko navratilkyne. Obavam sa že to nieje koniec.Musim ochrániť už domáce.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

"Kde sakra všichni jsou !"...jak řekl Enriko Fermi no já nemyslím mimozemšťany ,ale hledající čmeláky :) .
Dnes jen jedna skalní na zahradě bez úspěchu a v přírodě opět ani ťuk.
Každým dnem klesá naděje na usazení, venku mají tolik děr na výběr a když jsem třeba v práci tak oni si něco mezi tím najdou....to je ta
prodleva. Musím být rád za to co mám, některé úlky zůstanou asi prázdné. A to jsem začal jak víte hned v březnu a nabádal jsem k tomu i nové
kamarády tady.
Uvidím ještě zítra dopoledne.
Mějte se zatím pěkně :) .
Odpovědět