Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Pačmeláci jsou i tady. O víkendu jsem zajel do ovocného sadu poblíž a nenašel jsem jediného hledajícího čmeláka ale zato 10 pačmeláků. U mě toho už moc nehledá. Předevčírem jen jeden skalní (ten už je ubytován) včera nic a dnes zemní. Manželka ji viděla odletět a prý vypadala nadějně. Ale zemní klamou oni mnohdy koukají odkud to vylezli a nezkušený to může vzít za orientační let. Moc tomu nevěřím že by se ještě nějaká usadila. Velice mě ale mrzí absence rolních. Letos jsem viděl hledat jen 4 celkově (z toho 3 mám ve čmelínech). Snad se ještě nějací ukážou.

No a velkou radost mi dneska udělala zemní. Vyletěly první dělnice :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Před pár lety jsem od kamaráda z Vítkova přivezl tuto čemeřici-(čemeřice smrdutá)-na rozdíl od ostatních čemeřic,které kvetou sice brzy,ale jen krátce-tento druh mi začal kvést někdy v polovině března a postupně kvete dodnes-viz foto.U mne se chová docela jako plevel,mravenci roznáší semínka,takže se mi stěhuje i mimo zahradu.Kdo by chtěl semínka,klidně pošlu.Určitě by se hodila do oblastí chladnějších...čmeláci na ni teda letí nadšeně a pastva pro ně by byla na dlouhou dobu.Jinak je to trvalka,stonek s květy je i metr vysoký-no že by smrděla jak říká název teda nevím,nic necítím.Z toho strach mít nemusíte :-)
https://postimg.cc/gallery/1wuo0nfio/
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
úte 23. dub 2019 23:02:07
Pačmeláci jsou i tady. O víkendu jsem zajel do ovocného sadu poblíž a nenašel jsem jediného hledajícího čmeláka ale zato 10 pačmeláků. U mě toho už moc nehledá. Předevčírem jen jeden skalní (ten už je ubytován) včera nic a dnes zemní. Manželka ji viděla odletět a prý vypadala nadějně. Ale zemní klamou oni mnohdy koukají odkud to vylezli a nezkušený to může vzít za orientační let. Moc tomu nevěřím že by se ještě nějaká usadila. Velice mě ale mrzí absence rolních. Letos jsem viděl hledat jen 4 celkově (z toho 3 mám ve čmelínech). Snad se ještě nějací ukážou.

Kaosi,tady je rolních dostatek,i dnes jsem jich několik viděl hledat,usazeny mám asi 4-mám v tom trochu zmatek,protože v tom chaosu s usazováním
a že čmelínů mám najednou 13 a létat je moc nevidím...dost pravděpodobně se mohly i nějaké divoce samy nastěhovat a vyhnat už bydlící,což jsem několikrát viděl právě u těch rolních,jak se cpala nějaká hledačka k lučním.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě také konečně včera vyletěly první dělnice jednoho zemního,usazení 27.3. :D

Zdendo,nevšiml sis které druhy na tu čemeřici létají?Loni jsem si koupila sazeničky a ještě mi nekvetly.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
úte 23. dub 2019 22:25:01
Rapo jen Stuchl. Psal 8 mm větší druhy a 6 mm menší.
Dik.
kaos
TOP člen
TOP člen

Zdenda píše:
úte 23. dub 2019 23:14:14
Kaosi,tady je rolních dostatek,i dnes jsem jich několik viděl hledat,usazeny mám asi 4-mám v tom trochu zmatek,protože v tom chaosu s usazováním
a že čmelínů mám najednou 13 a létat je moc nevidím...dost pravděpodobně se mohly i nějaké divoce samy nastěhovat a vyhnat už bydlící,což jsem několikrát viděl právě u těch rolních,jak se cpala nějaká hledačka k lučním.
Někde je to lepší, já mám letos za celé jaro zhruba tolik usazovacích pokusů, jako loni za asi 10 dnů a s vynaložením většího úsilí. Dny kdy mi na zahradě hledalo více než 2 matky byly zatím dva. Možná to souvisí se suchem (matky v suché půdě přes zimu vyschly), my jsme loni patřili k oblastem s nejhoršími dopady sucha. Přesto rolní patří stále k nejhojnějším čmelákům. U mě na zahradě se pořád nějaký pase na hluchavkách, ale hledalo jich fakt jen pár. Ostatní druhy jsou na tom asi ještě hůř.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak jsem včera kutila redukci do člmelína , kde mám rolní a cpala se mi tam skalní, nakonec jsem to udělala z loňské větve z lísky, šuplerou jsem si našla požadovaný průměr, manžel mi vyvrtal 6mm otvor, uřezela jsem si malý špalíček, tavnou pistolí kroužek a vše jsem zasunula do původního otvoru. Připadalo mi to taky hrozně maličké, ale leze ven i dovnitř, podle úzkého stébla trávy, to je vždy vyhozené venku. Mám radost, že konečně bude klid, skalní se tam dobývala a až navečer to vzdala. Dnes odpoledne ji odchytím a zavezu paní co má volný čmelín a bydlí kousek ode mě.
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko myslím že by bylo lepší, kdyby paní přivezla čmelín a odvezla si ho až s pár dní usazenou královnou.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Blanka píše:
stř 24. dub 2019 10:15:27
Tak jsem včera kutila redukci do člmelína , kde mám rolní a cpala se mi tam skalní, nakonec jsem to udělala z loňské větve z lísky, šuplerou jsem si našla požadovaný průměr, manžel mi vyvrtal 6mm otvor, uřezela jsem si malý špalíček, tavnou pistolí kroužek a vše jsem zasunula do původního otvoru. Připadalo mi to taky hrozně maličké, ale leze ven i dovnitř, podle úzkého stébla trávy, to je vždy vyhozené venku. Mám radost, že konečně bude klid, skalní se tam dobývala a až navečer to vzdala. Dnes odpoledne ji odchytím a zavezu paní co má volný čmelín a bydlí kousek ode mě.
Ahoj Blanka. Ja som redukciu spravil zo silonu asi 4mm hrubého.Vonkajsok som vykruzil a dieru vyvrtal.Vonkajsok som dobrusil a je to tam total na tesno takže som to ničím nelepil.
ATTILA

kaos píše:
úte 23. dub 2019 23:02:07

Jsme úplně noví nadšenci do čmeláků, máme připravené 2 úlky na Vyžlovce a nikde žádné hledající nevidíme, je už pozdě? Budeme rádi za každou radu a pomoc! :D
Odpovědět