Josefe,já bych teda matku před usazením netrápila krmením.Spíše ji do čmelínu dej roztok cukru normálního s fruktozou,nebo i jen normálního (4díly fruktozy+2díly normálního+3díly vody) do zátky od petky.Já ji vždy zabalím do alobalu a u kraje udělám dostatečný otvor,ale tak aby se nemohla tím roztokem umazat a umístím do rohu tak,aby se obsah nevylil do podestýlky.
Pokud je tam ten roztok,můžeš matku zkusit vypustit po 40 minutách,možná i o něco později.Stéjně bude záležet jen na ní,zda se jí tam bude či nebude líbit.
Chov čmeláků v roce 2016
Přesně tak, také bych nedoporučoval dokrmovat předem. Matka, která hledá nový domov, nebude hladová a je potřeba, aby se postupovalo rychle a šetrně. Matka si musí zachovat svůj aktuální hledací pud a jakákoliv další manipulace snižuje pravděpodobnost usazení. Někdy to holt myslíme až příliš dobře. Ale vyzkoušej třeba na tom něco bude.
Ahoj.
Ahoj.
Plně souhlasím s Tomem, pokud matka hledá není hladová a otravováním s krmením jí jen dostaneš z jejího stavu, kdy se soustředí na nález nového hnízda. Podle mě to je jen na škoda ani v přírodě je nikdo nekrmí. Nejlepší je jí jen co nejrychleji nabídnout nové hnízdo aniž by se dostala z hledacího tranzu. Já osobně nejsem příznivcem na jakékoliv přikrmování/krmení. Stačí samotné poskytnutí hnízdění a ostatní je na přírodě. Stejně obvykle všemožné rádoby pomoci jsou na škodu...
Otasi,tak to jsi měl štěstí. U nás jsem včera a dnes viděla jen včely na zahradě.
Majlo,určitě máš pravdu,že je lepší nepřikrmovat,ale ta první dávka do čmelínu je jednak k nalákání,ale hlavně proto,aby nevyhládla pokud by se nechala uzavřena tu hodinu.
Majlo,určitě máš pravdu,že je lepší nepřikrmovat,ale ta první dávka do čmelínu je jednak k nalákání,ale hlavně proto,aby nevyhládla pokud by se nechala uzavřena tu hodinu.
O velikonocích by se konečně mělo oteplit,tak snad začnou čmeláci lítat i u nás na zahradě.
Jsem i zvědavá jestli se mi nějaká matka vrátí.Nejraději se vrací čmelák skalní,ale toho se mi nepodařilo ubytovat.Zemní se myslím nevracejí a zahradní nevím.
Které druhy čmeláků se vám vracely?
Jsem i zvědavá jestli se mi nějaká matka vrátí.Nejraději se vrací čmelák skalní,ale toho se mi nepodařilo ubytovat.Zemní se myslím nevracejí a zahradní nevím.
Které druhy čmeláků se vám vracely?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Určitě se mi nejvíce vracejí rolní a luční pak rokytový. Zemní je dost vybíravý a nevyzpytatelný - kolikrát člověka přivádí až k zoufalství.... Skalní se objevuje až později a není v našem kraji tak hojný. Šance na usazení je ale rozhodně větší než u zemního. Loni jsem měl usazeného č. pruhovaného a ten je poměrně vzácný. Bohužel matka zmizela, našel jsem jen buňku s vajíčky....
Je pravda,že se mi někdy luční a polní ubytoval sám,takže to možná byli vracející se.Loni jsem měla jen zemní a zahradní.
Byla bych ráda,kdyby se mi letos podařilo nějakého skalního ubytovat,i když vděčná budu za každého ubytovaného.
To je škoda,že matka zmizela.Čmeláka pruhovaného jsem u nás nikdy neviděla.
Občas vídávám čmeláky vzhledově stejné jako zemní,ale zdají se být větší než běžný zemní čmelák a objevovali se mnohem později v sezóně.Tak nevím jestli jsou tak vykrmení?O ubytování neměli zájem.
Byla bych ráda,kdyby se mi letos podařilo nějakého skalního ubytovat,i když vděčná budu za každého ubytovaného.
To je škoda,že matka zmizela.Čmeláka pruhovaného jsem u nás nikdy neviděla.
Občas vídávám čmeláky vzhledově stejné jako zemní,ale zdají se být větší než běžný zemní čmelák a objevovali se mnohem později v sezóně.Tak nevím jestli jsou tak vykrmení?O ubytování neměli zájem.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kolikrát je téměř nemožné určit druh čmeláka. Zemnímu se podobá hned několik druhů a odlišnosti jsou jen nepatrné (např. odstín a umístění žlutych pruhů, apod.). Pokud chci královnu usadit, tak není čas na bližší zkoumání. Takže jestli jsem usadil zemního, norového, hájového, humenního nebo zahradního se kolikrát dovím až v průběhu léta, když důkladně prohlédnu dělnice. U humenního a zahradního jsou ty odlišnosti od zemního větší. Zemní, norový a hájový jsou opravdu téměř totožní, navíc objevují se i jejich tmavší varianty. Takže říci na 100%, že jsem usadil zemního není tak jednoduché...