Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,trochu jsi mě zarazil s tím čmelákem norovým a humenním. :D Pro mě je jednodušší si pamatovat jejich latinské názvy,ale google mi prozradil,že je to cryptarum a ruderatus. :)

A docela by mě zajímalo jak s určitostí odlišit čmeláka zahradního od humenního.Když jsem totiž měla větší množství kvetoucího stachys macrantha,objevovaly se různé formy od světlých až po tmavě hnědé.Tak nevím jestli to byli všechno zahradní nebo i nějaký humenní. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, vycházím z příručky Prof. Ptáčka Chov čmeláků v laboratoři, tam jsou uvedeny jak české tak latinské názvy. Dále pak popisy jednotlivých druhů a i fotky.
majla
Stálý člen
Stálý člen

Letos jsem videl první samičku! 7,5°C samicka poletovala a lezla po takovém rumisti (hlína kamení drevo) skoro, mel jsem nutkani ji chytit a odvezt domu, ale byl jsem v praci a domu pul hodiny cesty a ani nebylo jiste zda fakt hleda nebo se jen zahrabava. Kazdopadne je to pro me první v tomto roce. Uz u nas dost kvetou kocicicky a tak si myslim uz to vypukne.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj přátelé,

chtěl bych se zeptat, jestli náhodou nebudete někdo letos testovat nové typy čmelínu "typ 2016" ze zelené domácnosti. Případně pokud někdo již máte zkušenosti po sezoně s čmelínem typu 2015 budu rád, pokud se o ně podělíte.

Děkuji Vám za Vaše zkušenosti a přeji do letošního chovu hodně úspěchů.

Tomáš
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Mám čmelín 2015. Asi je to nejlepší (kvalitní dřevo a zpracování), co lze u nás sehnat. Mám s ním jediný, ale zásadní problém - průměr vnitřní chodbičky tedy husího krku cca 16 mm. Podle mě je to málo. Pro velké druhy čmeláků typu zemního je nedostačující. Loni jsem v něm usazoval odhadem tak 15 až 20 zemních a bez úspěchu. Samičky se vždy když vylezly ven jakoby "učesávaly" a upravovaly. Pak většinou bez zájmu odlétly. Prostě průlez uzkým tunýlkem jim byl asi nepříjemný. Nakonec jsem v čmelíně usadil rolního. Tedy menší druh. Pro letošek jsem husí krk vyměnil za větší průměr 30 mm, tak jsem zvědav. Navíc by si neměly dělnice překážet při cestě ven a dovnitř.

Čmelín 2016 nemám. Ale asi nově řeší jen vnější desing. Vnitřek bude stejný jako u 2015. Třeba mě někdo doplní.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jsem s ním spokojená také až na husí krk.Opravdu je úzký,zvláště pro čmeláka zemního.Hned jsem ho letos nahradila černou jezírkovou hadici 25mm venkovní průměr,co se dostane koupit na metry v Obi.Uvnitř je hladká což se mi také zdá výhodnější nežli žebrový vnitřek u husího krku. http://www.zahradni-technika-jezirka.cz ... a-hadice-1
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Přátelé, tak už to konečně začlo :D !!! Dnes odpoledne se udělalo asi na dvě hodinky docela pěkné počasí, vykouklo i sluníčko. Na louce za domem jsem zahlédl samičku zemního jak prouzkoumává trsy staré trávy. Podařilo se mi ji odchytit a do dvou minut byla ve čmelíně. Po 15 minutách jsem otevřel česno, po dalších cca 15 minutách samička vylezla. Provedla ukázkový pamatovací let, kroužila i pak ve výšce nad zahradou, tak jsem opravdu zvědavý, zda se vrátí.... Na úvod jara dost dobré, ale znáte zemní, jsou nevyzpytatelní... Zítra se má ještě oteplit, tak doufám, že už konečně začnou pořádně létat. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,blahopřeji a držím pěsti,aby se vrátila. :)
U nás je celý den zataženo s občasnými přeháňkami.po čmelácích ani vidu ani slechu.Včera jsem zahlédla včelu samotářku,nejspíš to byla pelonoska hluchavková.Ta vylétá na pastvu za horších povětrnostních podmínek nežli čmeláci.Když byly nižší teploty a zataženo,jako první se dopoledne objevily ony a pak teprve později po oteplení i čmeláci.

Zítra by mělo svítit sluníčko,tak možná vyrazím do přírody,jestli čmeláci někde nebudou létat. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky neboj, v příštích dnech to už opravdu začne a všude!!! ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím vás všechny. Mám jednu sezonu čmelín vzor 2015. Zabydlela se mi tam snad drobnější matka čmeláka zemního, nebo čmeláka zahradního. Problémy nebyly žádné, ale preventivně jsem dnes vyměnil úzký husí krk za průměr 2,8 mm. Odpoledne u nás bylo 8,5 stupně,zataženo, čmeláci však ještě nehledají hnízdo. Zítra to však vidím velmi optimisticky.Všechny práce kolem domu jdou stranou - vyráží se na čmeláky ! :P
Odpovědět