Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
úte 30. dub 2019 15:14:06
Tak polní vzali útokem poslední možnosti nalezeni místa pro hnízdění.Jednu jsem ubytovala a asi za hodinku přiletěly další dvě polní a intenzívně hledaly kolem úlků kde mám ještě nezavřené skalního a zahradního.Doufám,že mi žádného nevyženou :( ,to bych jim neodpustila :| .Takže překvapivě pořád ještě není konec,jen člověk musí být zrovna na tom místě kde se rozhodli hledat. ;)
Doufám,že už ale nebude hledat žádný skalní nebo zahradní,vše je obsazeno a mně by to bylo líto,že jsem nepočkala.
Vidíš Niky a já bych za polního dala nevím co.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 01. kvě 2019 18:58:00
Jinak klapku nechej tak jak je, nezavírej. Nevím, zda by si ji uvnitř zavřená vosa dokázala otevřít. Hrozilo by větší riziko setkání se skalní. A tam by mohla mít hbitá vosa navrch....
Obrázek

Tak problem s vosou napul vyresen. Po odletu skalni jsem cmelin otevrel a hnizdo ze stropu odstranil. Klapku jsem nasledne uplne zavrel a cekal az se vosa ukaze.

Za par minut byla zpet a nevedel jak pres klapku. Snazil jsem se ji zabit, ale utekla mi :( Mezitim se vratila I skalni a kupodivu pres zavrenou klapku se dovnitr na druhy pokus dostala, takze ji necham asi uz dole. Vosa se jeste vratila znovu ale zatim se mi ji nedari chytit.

Pro vsechny ostatni - dnes od rana tu mam opet na zharade invazi hledajicich sklanich. Rad bych je obytoval, ale nemam kde :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,já jsem moc ráda za polní :) ,ale pokud bych mohla mít jen jednoho čmeláka,vždy by to vyhrál skalní před všemi druhy. :D
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím , já jsem asi přišel o tu poslední skalní co jsem ubytoval. Lítala několik dní a najednou nic nevím proč :( ... To je třetí ubytovaný čmelák o kterého jsem
přišel. Překvapení bylo ,ale návrat snad po třech týdnech u rolní v jednom úlku co jsem usazoval. Právě jsem jí načapal jak vylétá.
Včera jsem ještě usazoval i skalní ale nic moc jen rolní vypadala nadějně. Kamínek padá, ale jestli mi to nedělají také vosy. Nějak se mi tam motají.
Také jsem teď vrátil jednu dělničku od zemní z dalšího úlku,kde už jsou. Motala se v trávě tak jsem ji dal na česno a otevřel klapku.Zalezla aňcvaj.
Niky my víme ,že za Skalní by jsi dala život... :lol: .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Takže už mám robotnice rolne č.5(samousadlička) a aj záhradné č.8 (záhradná usadena 11.4.)
Dnes boli aj hladacky ! :shock:
Lesna-zamrzla,rolna-2x sa už vrátila a skalna -este navyliezla.Lesne mi už 3x po sebe zamrzly.
Pepan s tu roľnu to je jak sci fi. 8-)
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepane a nemohla to být jiná rolní co přišla o hnízdo a rozhodla se převzít rozdělané dílo? Mě takhle převzala úl po luční co zmizela.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,možná tam je,ale jen jsi ji neviděl.Já už také měla nervy,že ta moje tam není a dnes se konečně trochu rozlétala(nesmím zakřiknout) :) .

Rapo,kdy jsi prosím tu polní usazoval?

Zdendo,co tvoje lesní,létá?
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky kéž by to tak bylo,protože to byla tá co byla úplně nadšená že má úlek. Kamínek nepadá a že by ho pokaždé minula se mi nezdá.
Ale další milé překvapení dnes ve čtvrt na devět večer, návrat buď hájová,humenní nebo zahradní jen se mihla. Kamínek padal poslední dva dny a pořád jsem
nevěděl kdo.Zítra musím zjistit víc.Velká radost, jen aby všechny vydržely !
Také jsem zjistil,že mi do zemních úlků lezou místo mravenců svinky.Mravenec aspoň najde cestu ven,ale svinka nevím :?: .
Až budou klapky úplně dole tak snad se neprotlačí. Dnes jsem musel jednu klapku trochu pootevřít, jelikož tam byl pyl a teď z rozjezdu
nechci aby ho ztrácely. A to je klapka lehká.Na noc jsem ji ale zavřel.
kaos
TOP člen
TOP člen

Já dnes viděl obě skalní létat, hned jsem měl lepší den. Mám je tu jako krávy v Indii. Jsou tu dost vzácní a tak ten úspěch 2 usazení že 2 pokusů musím přetavit v nějaké matky aby to příští rok bylo lepší.

V lese jsem k večeru našel hledat rolního, ale nemohl jsem počkat až vylétne.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 02. kvě 2019 20:20:00
Pepane,možná tam je,ale jen jsi ji neviděl.Já už také měla nervy,že ta moje tam není a dnes se konečně trochu rozlétala(nesmím zakřiknout) :) .

Rapo,kdy jsi prosím tu polní usazoval?

Zdendo,co tvoje lesní,létá?
Ahoj Niky.Ona sa sama usadila takže presne neviem ale od 5.4. ju registrujem.Inak má krásne veľké robotnice.
Odpovědět