Chov čmeláků v roce 2019
Ahoj Zdenda. Tak to je super tá lesná.Ja ich tu vidím momentalne asi najviac z druhov čo sú tu ale usadiť sa mi nedarí.Uz v to ani nedufam lebo vcera ta rolna vypadala extra nadejne.Poctivy pam. 1 a za chvíľku další krásny pam. 2 a dnes 0 bodov.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No vím Niky,že med se nemá dávat,ale neměl jsem zrovna nic po ruce,jen co jsem původně chtěl dát-čistý pyl z lísky smíchaný v těstíčko s medem-narychlo jsem to jen naředil horkou vodou.Kdysi dávno se doporučovalo na přikrmování medocukrové těsto...Niky1 píše: ↑pát 03. kvě 2019 13:43:36Zdendo děkuji,doufám,že se vydaří. Nevím,ale med bys jim neměl dávat a míchaný s pylem už vůbec ne .Když je nutnost přikrmit,tak fruktozou s cukrem krystal v tomto poměru:A) Poměr 2:1 = 4díly fruktozy + 2díly sacharozy+3díly vody nebo B)Poměr 3:2 = 2díly fruktozy+1díl sacharozy+2díly vody.
Tak to vypadá,že ty poslední dvě polní z 30.4. se usídlily obě .Ale starost mi dělá jedna ze dvou ,které první den do úlku netrefily-až ten druhý den.Včera a dnes jsem ji vůbec neviděla,snad jenom nemá zrovna potřebu vylétat.
edit:planý poplach,v pozdním odpoledni si to vynahradila
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rapo,díky...já ji vloni zkoušel jdnou a nic,letos napoprvé krásný orientační let a hned byla doma...pak přijel Janek a říkal,že se usazuje parádně,hned se nám podařilo jdnu hledající chytit,bohužel zamrzla.Po asi týdnu jsem chytil další,ale zdálo se mi,že taky zamrzla,tak jsem ji chtěl zkontrolovat,ale ouha-zrovna vylezla z česna-sice orientační let udělala,ale v tom vyrušení jí to asi vadilo a nevrátila se.
Ty dělnice rokytových neví coby chtěly.Nejdřív si do vchodu klapky nacpou výstelku a pak v určitých nepravidelných intervalech vyletí nějaká dělnice a intenzívně větrá před zavřenou klapkou a to nebylo žádné teplo .
Dnes jsem také viděla hledat jednu polní.
Dnes jsem také viděla hledat jednu polní.
Já dnes neviděl hledat ani žádnou bludičku v lese, zato usídlení čmeláci měli letecký den. V první minutě co jsem přišel k úlům přistály obě skalní a vše létalo až až. Pořád čekám na dělnice u rolní, už je to 30 dní a nic . Samousídlená luční funguje také minimálně 22 dní a zatím nic. Dnes jsem jí ale viděl létat i po průchodu studené fronty. Po dešti, teplota 1,3°C a létala jako o závod
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Já Kaosi taky ekám u dvou rolních,co obě byly usazeny 31.3.a lítají,ale dělnice zatím ne...lesní je 26 dní usazen a ostatní pod 3 týdny.Kvečeru jsem viděl krásnou skalní hledat...kaos píše: ↑sob 04. kvě 2019 22:23:45Já dnes neviděl hledat ani žádnou bludičku v lese, zato usídlení čmeláci měli letecký den. V první minutě co jsem přišel k úlům přistály obě skalní a vše létalo až až. Pořád čekám na dělnice u rolní, už je to 30 dní a nic . Samousídlená luční funguje také minimálně 22 dní a zatím nic. Dnes jsem jí ale viděl létat i po průchodu studené fronty. Po dešti, teplota 1,3°C a létala jako o závod
- Hugo.008
- Stálý člen
U mě coby příštipkáře se 3 vystavenými čmelíny asi sezóna skončila
Poslední matka to po 18 dnech asi vzdala. Včera po 10. hodině vyletěla a nevrátila se. Nevím jaké jsou ještě šance na návrat, ale přežití potomstva je zřejmě nemožné.
Letos jsem tomu moc nedal z důvodu stavebních prací na chalupě.
Paradoxem je, že jsem měl na letošní vedra připravená dvě chlazení. Budu muset vyhledat Pepanovi návody na vytápění.
Poslední matka to po 18 dnech asi vzdala. Včera po 10. hodině vyletěla a nevrátila se. Nevím jaké jsou ještě šance na návrat, ale přežití potomstva je zřejmě nemožné.
Letos jsem tomu moc nedal z důvodu stavebních prací na chalupě.
Paradoxem je, že jsem měl na letošní vedra připravená dvě chlazení. Budu muset vyhledat Pepanovi návody na vytápění.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Hugo, pochybuji že to vzdala spíš se jí něco stalo... , nebo si jí přehlídl a vrátila se (kamínek překročila).
Já jsem tak přišel zatím o tři.
Rapo ,já mám také tři budky doma,dvě v přírodě a pět v práci.I když je to mimo téma snad nám to tady odpustí, možná by i ostatní zajímalo
kde se ti vracejí ti netopýři a kde máš hnízdo od vlaštovek ?
Zatím jsem nedokázal poznat tu poslední ubytovanou, včera se zase mihla.Viděl jsem pořádně jen černobílý zadeček. Nějaké žluté pruhy jsem
nestihl zaregistrovat.
Rapo ,já mám také tři budky doma,dvě v přírodě a pět v práci.I když je to mimo téma snad nám to tady odpustí, možná by i ostatní zajímalo
Zatím jsem nedokázal poznat tu poslední ubytovanou, včera se zase mihla.Viděl jsem pořádně jen černobílý zadeček. Nějaké žluté pruhy jsem
nestihl zaregistrovat.
Ahoj Pepan.Netopierov som mal na povale a teraz som im spravil búdku originál lebo mám hotové podbijanie.Budka je od minulého roka.Zatiaľ je neobyvana ale dal som tam lákadlo netopierie guano.Hniezda pre belorítky mám pod tým novým podbijanim zo západnej strany a pre lastovičky zase na terase pod podbijanim (minulý rok tam hľadali miesto na hniezdenie).Mne usadzovana rolna 3.5. sa vracia divno .Síce je zlé počasie ale moc jej neverím lebo nenocuje v čmeline.Drzim všetkým palce nech toto otrasné počasie prežijeme bez ujmy.Ps:Do čmelinov som dal prvý krát jedlo.Pepan píše: ↑ned 05. kvě 2019 10:02:07Hugo, pochybuji že to vzdala spíš se jí něco stalo... , nebo si jí přehlídl a vrátila se (kamínek překročila).
nestihl zaregistrovat.