Na zahradě mi momentálně kvete plicník,čemeřice,vřesovec a rhododendron praecox.
Dnes se otevřely i první dva květy na hluchavce skvrnité (lamium maculatum) a zimolez kamčatka je už také pomalu začíná otevírat.V okolí kvetou kočičky,jen ti čmeláci prozatím na zahradu nezavítali.
Důležité rostliny pro čmeláky
Oblíbenými jsou třeba: jabloň,maliník,kanadská borůvka,kamčatská borůvka,bukvice lékařská-betonica officinalis,pro zahradní čmeláky čistec velkokvětý-stachys grandiflora(macrantha) a náprstník-digitalis.
Výborná je také šanta-nepeta 'Six Hills Giant' kvete od konce května až do podzimu.
Výborná je také šanta-nepeta 'Six Hills Giant' kvete od konce května až do podzimu.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne pát 14. úno 2020 8:13:09, celkem upraveno 1 x.
Honzo,na rododendron jsem úplně zapomněla ,čmeláci ho milují.Ale nevím proč u mně si hluchavky nachové vůbec nevšímají.Mají zájem pouze o hluchavku bílou-lamium album a růžovou hluchavku skvrnitou-lamium maculatum jako na odkazu. http://botanika.wendys.cz/index.php/14- ... a-skvrnita.
Dobromysl chci letos vyzkoušet,doufám že jsem si už koupila tu zprávnou.
Dobromysl chci letos vyzkoušet,doufám že jsem si už koupila tu zprávnou.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, hluchavka nachová je u nás v Posázaví čmeláky hojně vyhledávána. Už teď pomalu rozkvétá, tak až začnou čmeldové lítat, budou mít hostinu Hluchavka bílá je taky výborná, ale rozkvétá o něco později. Jinak ten rododendron je fakt špičkový, čmeláky býva doslova obalen
U mně o srdečník nejevili moc zájem,ale možná proto,že jsem měla jen jednu rostlinu.
Dej pak vědět jestli i letos bude hojně navštěvován,díky.
Zkusila jsem vysít vikev vicia villosa.Má se sice vysévat na podzim,ale neměla jsem semena,tak jsem vysévala až v únoru.Jsem zvědavá jak se bude čmelákům líbit,pokud mi vyroste a vykvete.
Dej pak vědět jestli i letos bude hojně navštěvován,díky.
Zkusila jsem vysít vikev vicia villosa.Má se sice vysévat na podzim,ale neměla jsem semena,tak jsem vysévala až v únoru.Jsem zvědavá jak se bude čmelákům líbit,pokud mi vyroste a vykvete.
-
Nemáte nějaký tip na převislou balkónovku, na kterou rádi lítají čmeláci, ideálně jako diví
Děkuji za každou radu
Děkuji za každou radu
Jsem docela zklamaná z růžově kvetoucí hluchavky maculatum i z hluchavky orvala.Na té první se zpočátku objevila alespoň nějaká samotářka,kdežto té druhé si vůbec nikdo nevšiml. Zato o hluchavku bílou je velký zájem,budu muset přisadit jestli budou nějaké semenáčky.