Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Pepane, kaosi, díky za reakce. Ano je to zahradní navrátilka. Ke kontrole pohybu používám kamerku asi 30 cm od vchodu a při pohybu v záběru se dělají časové značky v záznamu podle kterých pak rychle prohledáš třeba celý den záznamu. V ranních hodinách mi tam bohužel trochu prosvítá slunce skrz stromy a stíny od pohybujících větví mi tam těch pohybových značek nasekjí dost, ale to se dá zvládnout. Chci tím říct, že spíš tam mám záznamy o pohybu i když to není čmelák, než že by prošel a nebyl zaznamenán. I když je to jen technika.
Prostě podle kamer v sobotu v 10:18 odletěla, celou neděli nic a teď jsem jen tak ze stesku prošel dnešek a v 10:23 přiletěla, zalezla a už nevylezla.
To jsem tedy nevěřil svým očím. 2 dny a 5 minut byla mimo.
Co z toho může být?
Nevíte jestli klade průběžně dál i když se první várka ještě nevylíhla?
Uvidím a podělím se o zkušenosti.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Hugo, to jsem rád že přiletěla. No také jsem zvědavý co ti bude dělat, až se oteplí. U mne byl dnes také spadlý kamínek od úlku kde se mi ztratila.
Možná ,ale falešně spadlý. Tu kameru mám také (Čína), ale neměl jsem ji na čmeláky .Teď ji mám odinstalovanou.Tam se dá nastavit políčko obrazovky ve kterém,když je zaznamenán pohyb tak se spustí záznam. Je to tak ? Až bude čas tak to zkusím.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Bývá to tak, že celý záběr kamery je rozdělený mřížkou (třeba 30x20 políček) a ty si zvolíš ve kterých políčkách tě pohyb (přesněji řečeno nějaká změna) zajímá. Podle nastavení buď kamera začne ukládat záznam po dobu pohybu + nějaký čas navíc nebo může nahrávat trvale a při pohybu ten záznam oddělí od toho trvalého aby se dal dobře vyhledat.
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepane jasně, zkoušet je potřeba, jsem zvědav na výsledky. Já jsem se dnes k úlům dostal až po šesté a matky nelétaly vůbec. Jen dělnice od lučních. U skalních jsem vyměknul a na noc je nosím domů. Dělá mi starost rolní. Už je to 32 dní a dělnice stále nikde.

Hugo jsem zvědav jak ti to dopadne. Přijde mi, že matky se letos chovají divně, vůbec nejsi první komu se to stalo.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 06. kvě 2019 22:58:02
Pepane jasně, zkoušet je potřeba, jsem zvědav na výsledky. Já jsem se dnes k úlům dostal až po šesté a matky nelétaly vůbec. Jen dělnice od lučních. U skalních jsem vyměknul a na noc je nosím domů. Dělá mi starost rolní. Už je to 32 dní a dělnice stále nikde.

Hugo jsem zvědav jak ti to dopadne. Přijde mi, že matky se letos chovají divně, vůbec nejsi první komu se to stalo.
Kaosi,skalní jsem dnes chvilku pozoroval,dvě jsem dvakrát zahlídnul-přílet...minuta a půl uvnitř a frnk ven...asi mají žravé larvy..o ty obavy nemm,třetí jsem neviděl,ale nebyl jsem u nich nonstop...vyladá,že jedna luční skončila.Rolní podle všeho dvě nejstarší jsou od 31.3 dělnice pořád nikde...
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj všem. Našla jsem v myší díře na zahradě ubytovanou skalní. Mám díru zakrýt v noci květináčem, aby bylo hnízdo trochu kryté před deštěm a sekačkou? Jak velký květináč mám použít? Tuším, že loni Kaos něco podobného dělal, tak jestli se to osvědčilo.
Chovu zdar Jarka.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Jarko, dalo by se improvizovat.Dejme tomu kousek husího krku s klapkou, který by jsi tam zasunula a přihrla hlínou.
Třeba jako já jsem improvizoval s ptačí budkou . Tak držím palce. :) .
Akorát mě napadlo,že by po zavření klapky měli mizivý přístup vzduchu. Jedině klapku se síťkou,nebo přídavné větrání na vchodu apod...
kaos
TOP člen
TOP člen

Jarko já to loni nakonec nerealizoval. Matka hnízdo opustila dřív než jsem jej stihl zakrýt. Můžeš to zkusit. Hliněný květináč, díru ve dně zakrýt a udělat otvor tak aby byl u země. I když pokud v té noře odchovaly mladé myši tak by tam zatékat nemělo a sekačkou asi taky moc často nesekáte, tak to možná nech tak jak to je?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
úte 07. kvě 2019 17:53:27
Jarko já to loni nakonec nerealizoval. Matka hnízdo opustila dřív než jsem jej stihl zakrýt. Můžeš to zkusit. Hliněný květináč, díru ve dně zakrýt a udělat otvor tak aby byl u země. I když pokud v té noře odchovaly mladé myši tak by tam zatékat nemělo a sekačkou asi taky moc často nesekáte, tak to možná nech tak jak to je?
Presne tohle jsem resil minuly rok - mel jsem dve divoka hnizda skalnich na zahrade (zrejme moje matky z predchoziho roku). Nechal jsem je svemu osudu, jen se vyhybal sekani toho mista a kupodivu obe hnizda vychovaly par novych matek - dokonce jedna hledala pred tydnem na tom miste puvodni hnizdo…

Posledni 2 noci je u nas mirne pod nulou - zacinam premyslet ze dam take oba cmeliny skalnich na noc do garaze.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. No nastal mi zvláštny problém v č.9 zemne.Asi bol upchany krk do čmelina (colová hadica).Normálne rozkusali alobal ktorý bol na štupli na napajačke a kráľovná v ňom vyjedala zbytky.Nebola úplne happy skôr bola zoslabnuta.Krk som vybral a skrátil z 40 na 20.Dal som to naspäť otvoril klapku a robotnice fungujú o 106.
Odpovědět