Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
pát 17. kvě 2019 8:58:10
No uvidím či bude u nás niečo hladat ale bude to na úrovni zazraku. Zdenda vidím že u teba to hladacky ešte nevzdali.
Jojo,pořád lítají-dnes přijel jeden nováček na pokec ,tak jsme udělali exkurzi a chytlil jsem mu skalního,a pak jednoho zahradního-mám opuštěný čmelín od Janka89 (myslím)-ale neměla zájem,pak jsem chytil ještě další skalní a ta se venku neukázala brzy,nemohl jsem u ní sedět,tak třeba se chytla.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Koukám že letos se teda dějí věci. Já včera bastlil v dílně a najednou slyším známí zvuk. Tak jsem nabídl ubytování a za 5 minut byl pěkný pamatovací let. Při prvním výlezu si třikrát ještě zkusila přistání přímo na vstup. Od 18.00 do 20.30 proběhlo 8 návratů.
Přes noc sice zůstala někde venku, ale v 7 ráno už byla zpátky.
Navíc včera přinesla sousedka jednu matku, kterou našla u okna. Byla už dost unavená (ta matka :-), tak proběhlo zahřívání a pak jsem jí zkusil dát na květ rododendronu, který hned využila.
Takže i u České Lípy stále hledají. Přitom před 14 dny tu už poletoval pačmelák.
Bloudící navrátilka zahradní včera v 8.30 odletěla a od té doby je už potřetí nezvěstná. Předchozí dvě pauzy byly 2 a 3 dny.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Žena pred chvíľou chytila na dvore krásnu skalnu a spravila ukážkový pam. let (ta skalna) :) .No uvidíme či sa vráti a následne zostane.Inak tá skalna tu hľadá 3 dní.Neviem či to nieje tá čo som usadzoval 8.5. lebo hľadala v blízkosti toho čmelina.
kaos
TOP člen
TOP člen

Dnes se stala fantastická věc. Na zahradě se objevila hledačka luční. Fantastické je to, že v mojí oblasti jsem viděl hledat luční naposled někdy okolo 26.4. Včera jsem ale spatřil samce. Tato hledačka má velice jasné barvy, takže vypadá jako letošní matka, co chce zkusit odchovat druhou generaci ještě letos. Udělala krásný orientační let a už je i zpátky
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
sob 18. kvě 2019 17:43:13
Dnes se stala fantastická věc. Na zahradě se objevila hledačka luční. Fantastické je to, že v mojí oblasti jsem viděl hledat luční naposled někdy okolo 26.4. Včera jsem ale spatřil samce. Tato hledačka má velice jasné barvy, takže vypadá jako letošní matka, co chce zkusit odchovat druhou generaci ještě letos. Udělala krásný orientační let a už je i zpátky
Kaosi,to je až skoro neuvěřitelné-to snad by už třetí várka vajíček musela být mateční,aby se to stihlo v tak krátké době.Ono sice Praha je daleko teplejší oblast,takže máte tam třeba nějaký ten náskok...ale i tak...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

No a mne dnes málem od radosti piclo :D ...lesní po 40-ti dnech má mimina venku,dvě skalní z 18 a 20.5.taky a luční-taky z 18.5.mládež na proletech.A lítají hned první den tak vzorně,že jim asi zrovna potvrdím osvědčení leteckých průkazů na jedničku ;)
Předevčírem jsem hned naproti tomu mému čmel-lesíku viděl skalní maminu,ale nějak rychle zmizela v trávě-no a dnes tam má taky vyvedené kuřata...vlastně čmelčata...sotva 4 metry od nich je 10 dní rozlétaná drobotina lučních.
A navrch perlička-pravděpodobně jsem vyrušil lesní hledačku,protože jsem si jí nevšim při "práci" a při vyrušení kolem mne lítala-no jak když se vyruší čmelák při hledání...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Ta skalna sa už nevrátila tak dnes som chytil lesnu!Neviem ako zamerala lebo na ten just mi prišla návšteva ale videl som že tam ešte poletuje. Vrátila sa asi za 4 hodiny ale netrafila. :cry:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak u mě je nálada na bodu mrazu, v minulém chladném a deštivém týdnu jsem přišel o obě zbylé zahradní. :(

Náladu jsem si trochu vylepšil odpoledne, kdy jsem chytl hledající lesní. Chovala se poměrně zajímavě, tančila na klapce asi 20 minut, pak udělala dva velké oblouky a byla pryč. Video je mobilovka z ruky, tak omluvte kvalitu. Zatím se nevrátila, budu čekat....

https://www.youtube.com/watch?v=lDLQuie1K4E
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
ned 19. kvě 2019 19:14:35
Tak u mě je nálada na bodu mrazu, v minulém chladném a deštivém týdnu jsem přišel o obě zbylé zahradní. :(

Náladu jsem si trochu vylepšil odpoledne, kdy jsem chytl hledající lesní. Chovala se poměrně zajímavě, tančila na klapce asi 20 minut, pak udělala dva velké oblouky a byla pryč. Video je mobilovka z ruky, tak omluvte kvalitu. Zatím se nevrátila, budu čekat....

https://www.youtube.com/watch?v=lDLQuie1K4E
Je perfektná ako keby si robila plac na hniezdo na tej klapke.Dufam že sa ti vráti.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer všem. Chci jen ve zkratce říct, že na popud Zdendy jsem dneska ještě vyrazil do přírody cca v 18 hodin po dešti, slunečno.
Otočil jsem to třikrát. Jeden skalní, ten se nezdržel a ještě si "ulevil" :D ,pak dvakrát zemní :!: ,jeden udělal perfektní pamatovák,jak dron na dálkové ovládaní :),čekal jsem na večer,ale nevím jestli jsem ho nepropásl. Uvidím zítra. Také mě překvapil úlek č.11,kde jsem si myslel ,že mi
shazuje kamínek vosa,tak jsem klapku zavřel a ejhle rolní.Tak byla celé dny nenápadná.Tím pádem mi zlepšuje bilanci. Mám radost tak nečekaně...
Píšu to hlavně pro Lenkujitku, že pokud se jí ta skalní nevrátila tak ať to ještě zkusí ! Také bych nečekal,že budu 19.května usazovat.
Honzo to je mi líto těch zahradních... Ještě se musím podívat na to tvoje video s lesním.
Tak dobrou noc. :)
Odpovědět