Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahojte všichni
Karle,máš to krásně zdokumentované,taky se mi to líbí jak Jakubovi,zkusím to taky nějak zdokumentovat.Já sice neměl žádné konkrétní plány,jen jsem si to všechno trochu jinak popsal.Zahradu mám obrovskou,hned u chaty mám tzv Garsonku,abychom u kafíčka mohli pozorovat cvrkot a rozvoj.
Kousek níž má dcerka svůj domeček a u něho jsou dva úlky.Čmelhotel a malý Domeček.U rybníku je jeden-Rybí bašta a úplně dole mám takový lesík,který jsem nazval Kersko(Podle Slavností sněženek)
--Takže v garsonce :30.3.-2.4.-Zemní 3 dny navštěvoval,pak zmizel.Pak cca 5.4.-13.4.samousazený rolní(zmizel po chladnech)17.4.další samousazený rolní(Přestal lítat10.-11.5.)Ihned se mi podařilo tam usadit skalní-ta zatím lítá dobře.
--U domečku:Domeček(malý úlek)-31.3.usazen rolní....10.5.první dělnice
Čmelhotel-17.4.usazen rolní-zatím létá a čeká se na dělničky.
--U rybníka: Rybí bašta:31.3.usazen rolní......10.5.první dělničky.
Kersko:
--Čmelbar 2.......20.4.usazena skalní........19.5.první dělnice
--Čmelákovice....18.4.usazena skalní.........18.5.první dělnice
--Bob...............5.4.luční-skončil 13.4.....17.4.usazen další luční...lítá pravidelně.
--Sklípek...........8.4.usazen lesní............20.5.první dělničky
--Čmelbar 1.......5.4.-luční-skončil 13.4.....20.4.usazen rolní-zmizel 15.5....ihned nahrazen lučním...zatím je tam.
--Babišovo.........20.4.usazen luční...........18.5.první dělničky
--Bobek............5.4.usazen luční-skončil 15.4........17.4.usazen opět luční....12.5.první dělničky
Zaopůjčeno od Janek92
--bez popisu 1....20.4.skalní......skončil 5.5....10-12-5...navštěvován další skalní,ale pak přestala lítat...dodnes bez úspěchu o obsazení
--bez popisu 2....25.4.rolní....opuštěn 1.5.......2.5.opět rolní-zatím lítá
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jo-jinak k té ochotě zabydlování...kromě první krátké nájemnice zemní v Garsonce absolutní nezájem od zemních-to samé se zahradníma i hájovýma(ty jsou u mne docela vzácné)
Luční a rolní střed dubna-docela pohodově se usazovaly.
Skalní-do poloviny dubna snad 40 pokusů bez pamatovacích letů...pak skoro najednou 3....
lesní-první pokus paráda,ihned usazen..ale teď po polovině května 3 pokusy a bez úspěchu...
Rokytoví u mne zatím nejsou
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jéééje,kamarádi a kamarádky,právě byla reklama na "Život ve hvězdách"-víte,kdo ze slavných taky patří mezi nás?-Dívka na koštěti...(Petra Černocká...)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdenda píše:
čtv 23. kvě 2019 20:13:00
Jéééje,kamarádi a kamarádky,právě byla reklama na "Život ve hvězdách"-víte,kdo ze slavných taky patří mezi nás?-Dívka na koštěti...(Petra Černocká...)
No-bylo to asi jak v "Na chalupě u lesa" Toník předvádí,jak chytá hada...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Hezký den přji...po dešti tady na Moravě asi dost čmel-hnízd dostalo na zadek...byli jsme na výletě v Teplicích tady u nás a hned dvě hledačky...skalní a zemní..a na zahradě dvakrát skalní a jednou rolní.U divokých hnízd jsem sice dlouho nevydržel sedět,ale na pohyb to nevypadalo...čmelín "Čmelbar 1"je prázdný,rolní ve čmlínu od Janka92-děs...za celou dobu má džbánek a buňku s pylm,žádný plod...lítá jak střelená,ale hnízdo stagnuje...asi je neplodná.Navíc-vůbec nemám klubíčko,ale je přímo na povrchu nezakryté celou dobu...
V Garsonce -co se dějě nevím,dnes mrtvo...žádná akce...
Úlky Čmelhotel a Bob....dělničky konečně vylíhnuté...jen v úlku Bob si nejsem jistý,co tam je...snad úhorový...ne luční...
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u mě deště přežili bez problémů. Cca týden po usazení léta rolní i luční. Druhá rolní létá už 36 dní a po dělnících ani stopy. Skalní létala matka ještě 10 dní po dělnících, je vidět že z hladomoru okolo zmrzlých se ještě hnízdo nevzpamatovalo. U prvních lučních je značná aktivita, dnes to ale vypadalo na ucpanou trubku ??? Uvnitř byl roj asi 10 dělnic u větracího otvoru a na klapce bylo zaesklých pár dělnic i když se mi zdálo, že některé normálně létají. Přitom mám trubku s vnitřním průměrem 27 mm :-o. Luční usazená o dva dny později má mnohem slabší hnízdo. Létají méně a i obecně aktivita je malá.

Na rododendronu vídám stále rokytovou, nevím co dělá venku tak pozdě. Dělnice rokytových jsem viděl už před 2 týdny, tak buď stále léta, nebo je to jiná a nebo možná mladá matka? Po 7 týdnech jsem zahlédl i zahradní jak se krmila. Ovšem zdá se mi to divné, možná už se rodí nové matky?

Našel jsem poblíž jednu lokalitu sylvarum, dnes jsem tam dokonce jednoho našel jak hledá, bohužel úl bez zájmu. Co mě ale překvapilo byla hledající matka zahradní na této lokalitě, přitom jsou tam vidět jen dělnice a docela velké. Ta mi ale utekla při pokusu o zavedení.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes je to skoro stoprocentní,skalní a luční co hnízdili v zemi jsou skoro tutově pryč.No napršelo tady 75 litrů na metr ,tak se není ani co divit...
Garsonka taky opuštěná,viděl jsem hledat lesního,než jsem ho polapil,tak mi uletěl,ale asi za půl hodinky jsem viděl další-jestli to byla ta předešlá-nevím,ale chycena a dána do garsonky.Při hlídání jsem byl odvolán,tak jak vylezla nevím...
K večeru jsem načapal rolní hledačku,tak jsem ji zkusil usadit do prázdného čmelbaru,co bude -nevim,nevydržel jsem čekat na to,jak se chovala při vylezení...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte.Tak včera som bol na ,,love" o cca 17:00 už som šiel domov a zbadal som obrovskú skalnu.Krmila sa ale tak zvláštne preletovala tak som ju chytil s ,,kvetu" a presunul do striekačky za silného bzučania.To je taký špecifický bzukot ktorý používajú aj pri presune zo striekačky do čmelina a jasné že to zopakovala pri presune do čmelina.Uz vtedy som vedel že bude spolupracovať.Na 2min. som ju privrel a za ďalších 6 viliezla.Pam.let na výbornú.Par krát hore dole a nocovanie v čmeline.Dnes pocas dňa len 2x pohyb kamienka tak som nevedel či je v čmeline tak som fukol do výstrelky a riadny bzukot na mňa spustila.Inak majsterka v nezhadzovani kamienka.Čisty ninja. :)
kaos
TOP člen
TOP člen

Já dnes jel zase na lokalitu lesních. Je to kopec cca 500 m.n.m. a od hřebene přes údolí je obrovský výběh pro ovce. Kvete tam hodně brutnákovitých rostlin, hluchavky a nějaké bobovité rostliny. Dnes jsem vylezl vidím hledačku skalní, jdu na místo, kde jsem chytil lesní a ... slyším bzučení a další :-o. Zavedl jsem jí do úlu, pak 15 minut transport na místo a vypuštění. Vypadalo to nadějně, vylezla už asi za 10 minut a vypadalo to, že dělá orientační let. Ale po asi 4-5 obletu přistála na rododendron a začala se krmit. Loni jsem měl na tom samém místě úl a rolní udělala to samé a do hodiny se vrátila. Tak jsem v očekávání. Návrat jsem neviděl, ale ani jsem neměl moc čas sledovat.

Luční usazená před 8 dny funguje. Na rododendronu jsem jí viděl sklízet pyl.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
ned 26. kvě 2019 22:29:29
Já dnes jel zase na lokalitu lesních. Je to kopec cca 500 m.n.m. a od hřebene přes údolí je obrovský výběh pro ovce. Kvete tam hodně brutnákovitých rostlin, hluchavky a nějaké bobovité rostliny. Dnes jsem vylezl vidím hledačku skalní, jdu na místo, kde jsem chytil lesní a ... slyším bzučení a další :-o. Zavedl jsem jí do úlu, pak 15 minut transport na místo a vypuštění. Vypadalo to nadějně, vylezla už asi za 10 minut a vypadalo to, že dělá orientační let. Ale po asi 4-5 obletu přistála na rododendron a začala se krmit. Loni jsem měl na tom samém místě úl a rolní udělala to samé a do hodiny se vrátila. Tak jsem v očekávání. Návrat jsem neviděl, ale ani jsem neměl moc čas sledovat.

Luční usazená před 8 dny funguje. Na rododendronu jsem jí viděl sklízet pyl.
To isté mi spravila skalna tusim pred 8 dňami ešte 1x sa vrátila a už som ju viac nevidel.
Odpovědět