Tak tu bych potrestala, reklama jako blázen, její předváděčka byla spíš jak umlátit čmeláka a ještě hláška, že chytám čmeláka v červnu, tak to se o mě pokoušel infarkt. K těmto věcem se má přistupovat s pokorou a respektem, ale tam je to módní záležitost a podle toho to vypadá. Chování čmeláků na chatě, kde jsem jednou za týden, nevím. přece denně musíte čistit klapku, aby byla dobře dovřená. No už dost o Černocké.Dělala jsem kontrolu u čmelínů, jen zvednutím střechy, u jednoho kde jsem měla podezření, že jsou tam dvě jedna mrtvá na vystýlce, ve druhém, kde jsem dokonce odvážela tři královny pryč, byly dvě mrtvé, jeden úl skalních opuštěný. Jinak osm čmelínů má dělničky. Jsou to nervy. Jakou máte zkušenost z vlaštovkama? Nikdy mi tak nízko v zahradě nelítaly, mám pocit, že mi hledají čmeláky.
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Konec května a taky se sem-tam ukazují hledačky,ale už nevěřím,že se něco usadí,kontroloval jsem garsonku a i když tam od konce března přebývali delší dobu postupně 3 matky,ani po jedné tam není vidět žádná památka na hnízdění.Ani snaha o vytvoření klubíčka s hnízdem...
To samé jsem udělal i ve Čmelbaru-taky tam byli-2x rolní a jednou luční a taky tam ani památka po něčem.A čmelín od Janka92,co v něm už měsíc přebývá rolní-lítá dodnes,jak kdyby měl práce nad hlavu,ale hnízdo má takovéto...
Vůbec se nevyvíjí,a navíc je přímo na povrchu steliva,ani se nezahrabal.
Podle Zdenka(Mého kolegy tady)je to asi vinou neplodných,nebo špatně oplodněných matek.
To samé jsem udělal i ve Čmelbaru-taky tam byli-2x rolní a jednou luční a taky tam ani památka po něčem.A čmelín od Janka92,co v něm už měsíc přebývá rolní-lítá dodnes,jak kdyby měl práce nad hlavu,ale hnízdo má takovéto...
Vůbec se nevyvíjí,a navíc je přímo na povrchu steliva,ani se nezahrabal.
Podle Zdenka(Mého kolegy tady)je to asi vinou neplodných,nebo špatně oplodněných matek.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak Blanko u mne zatím navrátilky nebyly,i když jsem skalní po loňském úspěchu čekal,takže ve čmelínech žádné zabité maminy,dělničk mám v 9 úlcích a tím to bude asi končit-i když jak vidím hledačky,nedá mis to a snažím se je ubytovat,pochybuju o nějakém dalším úspěchu...Blanka píše: ↑pon 27. kvě 2019 10:46:03Tak tu bych potrestala, reklama jako blázen, její předváděčka byla spíš jak umlátit čmeláka a ještě hláška, že chytám čmeláka v červnu, tak to se o mě pokoušel infarkt. K těmto věcem se má přistupovat s pokorou a respektem, ale tam je to módní záležitost a podle toho to vypadá. Chování čmeláků na chatě, kde jsem jednou za týden, nevím. přece denně musíte čistit klapku, aby byla dobře dovřená. No už dost o Černocké.Dělala jsem kontrolu u čmelínů, jen zvednutím střechy, u jednoho kde jsem měla podezření, že jsou tam dvě jedna mrtvá na vystýlce, ve druhém, kde jsem dokonce odvážela tři královny pryč, byly dvě mrtvé, jeden úl skalních opuštěný. Jinak osm čmelínů má dělničky. Jsou to nervy. Jakou máte zkušenost z vlaštovkama? Nikdy mi tak nízko v zahradě nelítaly, mám pocit, že mi hledají čmeláky.
Zdendo, letos řešil Jaromír Čížek ve své laboratoři problém s roztoči. Měl 2 zahradní které založily buňku, ale ta se nezvětšovala. Při podrobném zkoumání zjistil, že buňky vyžral nějaký roztoč. Po sanitaci voskového díla horkým vzduchem se zahradní zázračně rozjeli a začali se rozvíjet. Možná je to ono. Umístění také asi hraje roli, pokud je to takto, tak to ta matka možná prostě nevytopí.
Já mám také rolní bez dělnic už 38 dní. Obávám se také něčeho podobného, ale ještě jsem jí nezkoumal.
Já mám také rolní bez dělnic už 38 dní. Obávám se také něčeho podobného, ale ještě jsem jí nezkoumal.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Tak dnes jsem opět zkusil lokalitu lesních a našel jsem 2, ale jen na hluchavkách. Nehledal žádný.
Na rododendronu jsem viděl další letošní, krásně vybarvenou matku luční jak sklízela pyl. Letos věřím, že tu druhou generaci odchovají.
Na rododendronu jsem viděl další letošní, krásně vybarvenou matku luční jak sklízela pyl. Letos věřím, že tu druhou generaci odchovají.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info Jakube,jen netuším,jak horký vzduch a jak dlouho bych ho měl použít-na pohled tam roztoče vidět není...jinak ale to umístění si prostě udělala sama,všichni další si dělají hnízdo uvnitř materiálu-tato od začátku nezakryto-viditelné bez rozhrnování...jestli to budeš sám nějak zkoušet řešit,dej vědět.kaos píše: ↑pon 27. kvě 2019 13:07:08Zdendo, letos řešil Jaromír Čížek ve své laboratoři problém s roztoči. Měl 2 zahradní které založily buňku, ale ta se nezvětšovala. Při podrobném zkoumání zjistil, že buňky vyžral nějaký roztoč. Po sanitaci voskového díla horkým vzduchem se zahradní zázračně rozjeli a začali se rozvíjet. Možná je to ono. Umístění také asi hraje roli, pokud je to takto, tak to ta matka možná prostě nevytopí.
Jinak moji rolní vyvedli první dělnice -dva po 31 dnech a třetí po 27 dnech.
Včera jsem u jednoho čmelínu zjistila, že se mi dělničky cpou pod střechu, tak jsem od 15 do 19hod. odchytávala a zaváděla přes klapku, pak mě napadlo, že jim vadí větvičky rododendronu, které byly před klapkou, roďák jsem přesadila a je klid, už chodí přes klapku. Po 19 hod. se na zahradě objevily dvě hledačky jednu jsem zavedla do opuštěného úlku udělala pamatovací let tak uvidíme. Ještě u sousedů hledala zemní. Tento rok je fakt divný.
Zdendo nádherné fotky. Tuhle potvůrku jsem usazovala třikrát, ale nelíbilo se jí u mě. Lítá jich tu hrozně málo, mám pocit, že i zemních ubývá, lesní taky nejsou, rokytového jsem viděla jednou a rolní tři, ještě nedávno se u mě krmili, ale už není vidět ani jeden. Viděli jste ten velký úhyn včelstev díky postřiku řepky? U jednoho pána 12 včelstev. Já jsem zvědavá, jestli se dožiju, že ten žlutý mor někdo zastaví.
Několik dnů už létají zavíječi jak vztekli .Včera večer ještě před setměním jsem viděla jednoho v akci,suverénně přistál na česnu klapky silného hnízda zemních,bez jakéhokoliv hledání ,prostě na jistotu .Neměla jsem odvahu sledovat jestli je schopný dostat se dovnitř když se ve vchodě míjejí dvě dělnice či lezou ven nebo dovnitř.Raději jsem ho hned zlikvidovala.