Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já chodbičky nepoužívám,tak tento problém neznám :lol: .
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Chodbu mám protože je to vrtané přes zeď.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak v pondělí mi volal kolega Zdenek a hlásil,že koukal na čmelín s lučníma a najednou přiletělo něco podezřelého,než došel blíž,tak pod klapkou se to pracně už dostalo dovnitř.Připadalo mu to jak větší matka...a za chvilku vyšla ven matka luční a sletěla na zem.Tak ji dal dovnitř,protože měla docela velký zadeček prý a nemohla letět.Tak jsem mu říkal,aby to uvnitř zkontroloval-druhý den to teda udělal a vyletěl ven pačmelák.Nejhorší bylo,že se ale stále vracel.Po dalším otevření byla uvnitř matka i pačmelák.
Příroda-nepříroda...aby se ještě pačmeláci naučili hledat hnízda i přes klapky a nedejbože jako navrátilci.... :x
kaos
TOP člen
TOP člen

Zdendo a co měl tvůj kolega za klapku ?:-o

Podle pana Čížka může třeba bohemicus koexistovat s matkou čmeláka v hnízdě. Je možné že ty menší pačmeláci matky nemusí nutně zabíjet.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,chápu,že u tebe to jinak nejde pokud je chceš mít uvnitř.Možná tam zkusit umístit jiné druhy nežli luční(a polní). ;) Však uvidíš jestli to bylo jen ucpáním.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
stř 12. čer 2019 17:02:52
Pepane ten keř je Tavolník japonský, roste do 1m. po odkvětu ostříhej jen květy bude kvést ještě jednou, na podzim zastřihnout, jinak přijdeš o květy na jaře. Je zelený i žlutý list, dost ho napadá padlí, takový bílý povlak na listech, já to stříkám odvarem z hřebíčku a skořice musí se to vícekrát, ale je to ekologické. Mějte se .
Díky za odpověď, Blanko.
Co to přemístění, dělala jsi ?
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Pepan píše:
úte 11. čer 2019 21:39:33
Marku, zřejmě pustily v agonii sladkou medovici. Ale co je nalákalo? Náhoda?Asi ne...
Pepane budes se divit, ale je to opravdu ta pongamia pinnata. O minulem vikendu jsem postrikal svestku a tresen take proti msicicm a jakmile druhy den oschla voda, tak mam denne na obou stromech taky cmelaky a je videt jak jejich sosacky pracuji. Listy jsou nemuj vkus trochu lepkave, ale evidnentne jim to chutna!
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
úte 04. čer 2019 14:32:02
Marku,záleží kdy jsi zakladatelku ubytoval.Ta na česně vypadá jako vysloužila matka. ;) Uvidíš jestli budou nové matky kolem dvacátého nebo po dvacátém červnu.
NIky mela jsi pravdu - dnes zahlednuty ve hnizde prvni tri mlade matky - jedna jeste nebyla ani vybarvena. Mam radost! :)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Jeste dve videa z tohoto tydne:

https://www.youtube.com/watch?v=tKOMRQmgmkM - silne hnizdo zemnich a vetrani :)

https://www.youtube.com/watch?v=BCLSXgBfHMA - opet zahlednut boj delnic. Po asi 5min se od sebe konecne oddelily a vratily obe do ulu.
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak hrůza, letos na mě udeřila melittobie. Bohužel hnízdo druhých lučních totálně sežrané. 21 mateřských kokonů zhacených. Přitom vůbec žádné varovné signály. Dělnice létaly a dokonce aktivita rostla. Bohužel to je asi zdroj těch melittobií co jsem našel ve větracích otvorech na ostatních úlcích. Tady musely projít klapkou. ... no a u rolních jsem jednu hned zabil na klapce. Využil jsem toho napadení alespoň k otestování postupu, který jsem loni vymyslel. Úl zapečetit, přenést do stále uzavřené místnosti. Ve tmě, kdy nelétají ani čmeláci ani melittobie jsem vybral z hnízda všechny čmeláky, včetně staré matky. Voskové dílo jsme rozpitval a ponechal kladení, malé larvy (které prý ještě nenapadá) a džbánek na pyl. Se čmeláky jsem to přenesl do úplně nového úlku. Zbytek jsem sanitoval horkovzdušnou pistolí s teplotou 400°C a zapečetil (bez další potravy umírají za 2 týdny) Voskové dílo jsem dal do karantény, kdyby se náhodou dolíhl nějaký čmelák, ale myslím, že na to je bohužel pozdě, napadených kokonů je obrovské množství. Počkám 4 dny a pak sanituji v troubě.

Bohužel mám ale celou zahradu zamořenou. "Karanténa" je akvárko s uhelonovým krytem. Jaké překvapení, když to podle pachu našlo 8 melitobií a snažilo se dostat dovnitř a dokonce i jedna dělnice.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět