Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Mája

Ahoj, mám také čmelín ze zelené domácnosti typ 2015. Je pravda, že husí krk je poměrně úzký, ale loni neměli čmeláci žádný problém, tak i letos jsem použila stejný průměr. Měla jsem čmeláky zemní a rolní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak hlásím úspěch, ten včerejší zemní se vrátil a už s přehledem lítá!!! Takhle napoprvé se mi to snad ještě nikdy usadit nepovedlo. :D Teď jen aby vydržel a nic se mu nestalo... Jinak čmelín je typ 2015, husý krk vyměněn za průměr 30 mm, délka cca 30cm.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Honzo79: tak tomu říkám paráda. Já jsem dneska také poprvé nabídl čmelín, tak čekám na rozhodnutí budoucí samičky. :) ;)

Májo nebyl tedy ani problém, když se například dělnice míjely proti sobě?? Díky za odpověď. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

U nás včera přes poledne konečně také začali létat čmeláci,ale pěkně vysoko.Byli to čmelák zemní a nejspíš čmelák luční podle velikosti.Na procházce jsem viděla čmeláka rokytového,ale ten jen lezl po zemi a schoval se pod listí.Nikdo ještě neměl zájem hledat ubytování.

Honzo trochu závidím,ale moc přeju.Tomáši doufám,že i tobě to výjde a matka ubytování příjme. :)

Jestli jste si všimli,napsali nám ze společnosti nurtury-nature,co jsem dávala odkaz na čmelín se 4mi otvory.
Mája

Tomáš: Ahoj, do chodbičky jsem samozřejmě neviděla, ale u vletového otvoru problém neměli, tak předpokládám, že ani dál v chodbičce problém nebyl, snad by něco řekli ne ;)
Na stránkách http://www.cmelaci.cz/ doporučují chodbičku z husího krku o průměru 1,8 cm. ..
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak včera a dnes jsem se pokusil usadit celkem 3x zemního a 1x lučního, bohužel moc nadějí si nedělám. Jejich reakce byly dost vlažné - bez většího zájmu. Navíc dnes odpoledne se zatáhlo a ochladilo, chvíli i dost pršelo. A tak je pro dnešek hotovo... Předpověď počasí pro další týden taky nic moc. Chce to stálejší počasí. Docela začínám mít obavy, aby to ten usazený zemní ve zdraví přežil :cry:

Niky, to je pěkné, že nás sledují i v Anglii. Popsali to jednoduše a srozumitelně. Díky za Tvou odpověď. Já už bych se při písemné odpovědi v angličtině hodně zapotil .... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jeden čmelák zemní dnes také vyhledával,ale nenadělala jsem si falešné díry tak se nikde nezastavil a nepodařilo se mi ho chytit.Dnes byl na krokusech i čmelák zahradní.
Ale prozatím není třeba nijak spěchat,nejlépe se usazují od poloviny do konce dubna.I počasí je pak jistější a bude více rozkvetlých rostlin pro pastvu. :) Přesto bych ráda jednoho zemního ubytovala už teď do toho čmelínu ze zelené domácnosti.
julio
Nový člen
Nový člen

V Žiline to už tiež začalo. Včera nič, aj keď bolo pekne, ale dnes na záhrade sedem zemných. Dvoch sa mi podarilo odchytiť. Prvému sa pravdepodobne zapáčilo, poobzeral si čmelín zo všetkých strán, urobil zapamätací let a zmizol. V ďalších dňoch budem sledovať, či sa vrátil. Druhý žiaľ hneď odletel, aj keď zotrval v čmelíne dvakrát dlhšie ako prvý.
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravim všechny. Já jsem ještě nenatrefil na žádnou hledající matku. Velikonoce jsem z větší části věnoval procházkám v přírodě, ale pouze byl zaznamenán jeden zvuk letícího čmeláka. S jarem u nás jsme opožděni, teprve nyní se rozvíjejí kočičky na vrcholcích stromků.
Niky 1: "nenadělala jsem si falešné díry". Předpokládám, že máš na myli dírky kolem čmelínů, aby se upoutala pozornost hledající matky.Je pak asi větší naděje, že najde tu pravou.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,myslela jsem díry napodobující otvory po myších,abych mohla čmeláka chytit když chce díru prozkoumat.Někde se tady o tom psalo jak to děláte,ale nemůžu to najít. ;) Nevím jestli nechat jen tak nebo dát dovnitř kousek širšího husího krku.
Odpovědět