Chov čmeláků v roce 2019
Asi sameček ,vypadá moc hezky.Pokud by si pačmelák v hnízdě jen nechal odchovat nějaké potomstvo,aniž by ublížil matce zakladatelce a normálně by se líhly i nové čmeláčí matky a samečci,tak by mi to tolik nevadilo.Ovšem horší jsou ty druhy co matku zakladatelku usmrtí a přivlastní si její dělnice k práci,tak to mi pořádně vadí.
U mě je situace řekl bych stále horší a horší. Jedna melittobie zabita na bočnici klapky rolních, další 4 okolo větracího otvoru silného hnízda lučních. V bambusovém stole na terase se mi uhnízdila hrnčířka a v 11 zavíčkovala, o hodinu později už kolem slídila první samička melittobia a doteď jsem zabil už celkem 4. Vyrobil jsem "lapače", rozebral hnízdo hájových a dal je do lepové pasti s mřížkou v obou už je první chycený jedinec. Čmelíny přes den už neotvírám, kdo ví kolik jich tam za takové otevření napadá. Budu muset rozpitvat jedno hnízdo po druhém a zjistit kam se už dostali.
Jinak doporučuji přečíst moje poznámky o celé akci na blogu: https://www.chov-cmelaku.cz/2019/06/19/ ... ii-cast-1/
Jinak doporučuji přečíst moje poznámky o celé akci na blogu: https://www.chov-cmelaku.cz/2019/06/19/ ... ii-cast-1/
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi držím Ti palce, loni jsem je měla taky, letos jsi mě postrašil, už mám pasti ve větrání zatím čisté. Loni jsem měla domeček pro samotářky asi 15m od čmelínu, který byl napaden, odvezla jsem ho do lesa, tak uvidím co bude letos.
- Hugo.008
- Stálý člen
Po několikadenní nečinnosti v 3. úlku jsem přistoupil k likvidaci pozůstalosti. Zjistil jsem že matka zahradního vzala za vděk trochou výstelky v předsíňce 7x7x25cm a do hlavní části možná ani nevstoupila. Dle dostupných informací jsem u opuštěného díla narazil na Antherophagus nigricornis.
To už je letos třetí zmařené hnízdo.
Zůstali mi už jen rolní, ale jsem za ně vděčný. I když průběh není bůhvíjak potěšující. V 1. várce byly jen 2 dělnice, tak doufám že to zvládnou trochu rozjet.
V pondělí jsem byl na Milešovce a řekl bych že jsem tam viděl ještě hledající matku zemního nebo zahradního, je to možné?
Bylo to kusek pod vrcholem, tzn. okolo 830 m.n.m.
To už je letos třetí zmařené hnízdo.
Zůstali mi už jen rolní, ale jsem za ně vděčný. I když průběh není bůhvíjak potěšující. V 1. várce byly jen 2 dělnice, tak doufám že to zvládnou trochu rozjet.
V pondělí jsem byl na Milešovce a řekl bych že jsem tam viděl ještě hledající matku zemního nebo zahradního, je to možné?
Bylo to kusek pod vrcholem, tzn. okolo 830 m.n.m.
Naposledy upravil(a) Hugo.008 dne čtv 20. čer 2019 20:01:31, celkem upraveno 2 x.